kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Gözlüğün rengi

Zor bir yıl biterken gelecek yıla güvenle bakabilmek hoş olurdu. Yazık ki 3 Ekim tarihinden, daha doğrusu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin hükümetin yanlış anlamakta ve anlatmakta ısrar ettiği türban kararından beri bunu yapabilmek güçleşti.
Aslında dış politikada bitmekte olan yıl Türkiye açısından genelde başarılı geçti. Ülke, hedeflerinin birçoğuna ulaştığı gibi dış politikasında günün koşullarının gerektirdiği esnekliği de gösterebildi. Üstelik kendi çevresindeki ülkelerdeki gelişmelere yapıcı şekilde müdahale ederek bölgedeki ağırlığını da kanıtladı. Ancak şurası da açık ki gelecek yıl Irak'ta rejimin dikiş tutmaması ihtimali güçlü. Irak'ta sınır değişikliğine kadar gidecek bir çalkantı ise bölge ve Türkiye açısından büyük sıkıntı yaratır.
Benzer şekilde İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin sonuçsuz kalması bu ülkeye yönelik havadan askeri operasyon dahil Türkiye'yi rahatsız edecek tatsız ihtimalleri gündeme getirebilir. Suriye'deki rejimin Hariri suikastındaki rolünün kanıtlanması bile daha bir süre rahatsız edici bir gelişmeye yol açmayacaktır. Zira Baas rejiminin yerine gelebilecek, dünyanın da kabul edebileceği bir alternatif şimdilik ufukta gözükmemektedir.
Bu yıl ABD-Türkiye ilişkilerinin makul bir çerçeveye oturtulması gerçekleştirildi. Irak'ın geleceği ve bu ülkenin toprak bütünlüğü korunurken işleyen bir siyasi sistemin kurulabilmesi hedefi etrafında ortak çıkar alanlarının yeniden kurulmasına başlandı. İstanbul'daki Sünni-ABD elçisi buluşması ve Türkiye'nin Irak'taki yapıcı rolü bu gelişmeye katkı yaptı.

Kürt oluşumuna bakış
Türkiye'nin Irak politikası da bu ülkedeki yeni gerçekleri veri alan bir yaklaşımı giderek daha fazla benimsedi. Kuzey Irak'taki Kürt oluşumunun bir öcü olarak değerlendirilmesinden, Türkiye'nin birlikte işyapabileceği bir siyasi varlık olarak kabul edilmesi noktasına yavaşça da olsa gelindi.
Bir fiyasko Rusya ile ilişkilerde yaşandı. Başbakan Erdoğan ve Başkan Putin bu yıl bir kaç kez buluştular. Ancak Türkiye'ye derin stratejik hamle olarak sunulan, ekonomik ilişkiler açısından da öyle kabul edilebilecek olan açılım, siyaseten cılız kaldı. Türkiye tüm iddiasına rağmen BM Genel Sekreterinin Rumlara çatan Kıbrıs raporunun Güvenlik Konseyi'nde tartışılmasını engelleyen Rusya'nın bu tutumunu değiştirmeye muvaffak olamadı.
Türkiye dünyada yeni bir düzen kurulurken, Doğu'dan da bakılsa Batı'dan da bakılsa en imtiyazlı konumda ki ülkelerden birisi. Bu imtiyazlı konumdan kendisi için güç, toplumu için de refah üretebilmesi iyi yönetilmesine ve tutarlı, hurafelerden arındırılmış bir gelecek vizyonuna sahip olmasına bağlıdır. Karamsarlığın nedeni bugünkü yönetici kadroya tam da bu noktada güven inin azalmakta oluşudur.
İzmirlilik notu: Başbakan Erdoğan'ın İzmir hakkında konuşurken neyi kastettiği bir noktadan sonra önemli değil. Hangi anlamı yükleyerek İzmir'i tanımlamaya kalkmış olursa olsun İzmir'de Başbakan'ın, son çıkışlarının ışığında kolaylıkla içselleştiremeyecek gibi göründüğü bir temel özellik vardır. İzmir'in tüm nitelikleri onun bu temel özelliğinin sonucudur aslında. Son dönemdeki izan ve sabır eksikliğine, ayarı kaçan dile ve evham sınırlarında dolaşan tepkilerine bakıldığında Başbakan en çok İzmir'in bu temel özelliğinden rahatsızdır ve şikayetçidir. İzmir özgürdür ve özgürlükçüdür. Bu özelliğin beraberinde getirdiği sorumluluk, dünyaya açıklık, çağla birlikte yaşama arzusu ve medeni (yani kentli) cesaret ise bazı siyasilerin kolaylıkla taşıyamayacağı yüklerdir.
Okurların Noel ve Hanuka bayramlarını kutlarım.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Tahran'a bakış   / 22-12-2005
 Şişli   / 18-12-2005
 Şam'ın inadı   / 15-12-2005
 Gerçeğin dili   / 11-12-2005
 Kanallar açılırken   / 08-12-2005
 Uçuş   / 01-12-2005
 Umut?   / 27-11-2005
 Bosna dersleri   / 24-11-2005
 Bölge hareketlenirken   / 20-11-2005
 ABD'nin sıkıntısı   / 17-11-2005
SOLİ ÖZEL
Gözlüğün rengi
Zor bir yıl biterken gelecek yıla güvenle...
Canaydın kaybetti!
Canaydın kaybetti!
Olağanüstü toplanan G.Saray Genel Kurulu, Canaydın yönetiminin Riva...
Bıçakçı bürokrat
Bıçakçı bürokrat
Ankaragücü Başkanı Cemal Aydın, federasyon başkanlığına adaylığını...
Gül: Mahkeme kararları yasakların kalktığını gösterecek
Gül: Mahkeme kararları yasakların kalktığını gösterecek
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Orhan Pamuk, Hrant Dink davaları ile...
Kayıp silah savcıda çıktı
Adana'da evinde işlenen cinayette kullanılan Kalaşnikof'un,...
Seri katil beşinci kurbanda yakalandı
Hedeflerini hayat kadınları arasından seçen seri katili iki ayda dört...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu