kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Demokratik sabır

Adalet Bakanı Çiçek, Yargıtay'ın Orhan Pamuk davası için emsal oluşturacak kararını değerlendirirken, "Bu kararı görebilmek için beklemek gerekiyordu. Bütün mesele demokratik sabır" dedi. İyi ama aynı demokratik sabrı savcıların da göstermesi gerekmiyor mu? Hemen her gün yeni davalar açılıyor..

Bir zamanlar banka reklamıyla adını bellediğimiz Pasifik ülkesi Papua Yeni Gine ile Türkiye'nin ne gibi ortak yönleri olabilir?
Amerikan "Freedom House", yani "Özgürlük Evi" enstitüsüne göre var. İkisi de
"Kısmen özgür ülke" . Üstelik notları da aynı: 7 üstünden 3'er aldılar! Bizim gibi "Kısmen özgür" ülkelerden başka örnekler de ister misiniz? Buyurun: Burkina Faso, Afganistan, Burundi, Cibuti, Malavi, Gabon, Gambiya, GineBissau, Guyana, Moritanya, Nijer, Mozambik, Sierra Leone, Uganda, Tanzanya...
İşte böyle bir imajımız ya da saygınlığımız var. Ve Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesinden açılan davalar zinciriyle (sürekli yeni halkalar ekleniyor), hem bu gruba daha sağlam demirlemenin, hem de saygınlığımıza yeni gölgeler düşürmenin fırsatını kendi ellerimizle yaratıyoruz.
Bugün sanatçı Ferhat Tunç yargıç önüne çıkacak. 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle. Onu 31 Ocak'ta başta İlhan Selçuk olmak üzere Cumhuriyet gazetesi ekibi izleyecek. Daha sonra 6 aydan 10 yıla kadar hapis istemiyle beş gazetecinin (Hasan Cemal, İsmet Berkan, Haluk Şahin, Murat Belge ve Erol Katırcıoğlu) davası izleyecek. 7 Şubat'ta.
Bitmedi. Hrant Dink, Engin Aydın ve "Agos" gazetesi yazarları Serkis Seropyan ve Arat Dink hakkında "Adil yargılamayı etkilemeye kalkışmak" iddiasıyla dava açıldı. 4.5'er yıl hapis isteniyor.
Ve yine Orhan Pamuk! Alman gazetesi "Die Welt"te yayınlanan demeci için o ünlü 301'den hakkında bir soruşturma daha başlatıldı. Ve inanamayacaksınız ama Joost Lagendijk! Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı hakkında da 301'den dün soruşturma kararı verildi! Ya sabır! Hele bir de mahkumiyetle sonuçlanan davalar listesi var ki, ürkmemek mümkün değil: Aziz Özer (iki kez), Zülküf Kışanak, Emin Karaca, Hrant Dink, Fatih Taş, Erkan Akay...

Gel
Yargıtay içtihadı, gel!
Yabancı basın ve gözlemciler bu tabloyu reformlara direnen çevrelerin "bilinçli ve sistemli taarruzu" diye değerlendiriyor. Biz ise o kadar ileri gitmeden, yargının TCK'nın ifade özgürlüğü ve eleştiri hakkıyla ilgili sorunlu maddelerinde "içtihat yokluğu"nun da etkisiyle özgürlüklerden yana yorum geliştirmekte zorlandığını düşünüyoruz. Bu görüşümüzü destekleyen somut örnek de var: İstanbul mahkemelerinden mahkumiyet çıkarken, Kocaeli mahkemesi yine 301'den açılan davada beraat kararı verdi.
Ortalığın böylesine toz duman olduğu bir sırada Yargıtay, Pamuk davasında emsal olabileceği belirtilen bir karar aldı: "Yeni TCK'nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran'dan önce 159'uncu maddeye göre açılmış davalar Adalet Bakanlığı iznine bağlı." (Not: Yeni TCK'nın 301'inci maddesi, eski TCK'da 159'uncu madde olarak yer alıyor.)
Bu, Pamuk'un yürüyen davasının kaderinin Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in elinde olduğu anlamına geliyor. Çünkü, dava 1 Haziran'dan önce açıldı.
Ancak yukarıda saydığımız davaları ve süren soruşturmaları etkilemeyecek. Çünkü hepsi 1 Haziran sonrası dönemin ürünleri.
Sadece Adalet Bakanlığı'nın, Pamuk dosyasıyla ilgili kararının gerekçesi bu davaların sonucuna bir ışık tutabilir. Aksi halde 301 sanıklarının akıbeti için Yargıtay'ın, önüne gelecek ilk davayla ilgili değerlendirmesini beklemek gerekecek. Yani Adalet Bakanı Çiçek'in ifadesiyle "Demokratik sabır" göstermek! Anlaşıldığı kadarıyla gerek bakanlık, gerekse hükümet Yargıtay içtihadı oluşuncaya kadar 301'e dokunmamaya kararlı.
Güzel. Biz de bir "Kısmen özgür" Türkiye'ye, bir de tüm AB üyeleri gibi "Tam özgür" ülkeler grubunda yer alan KKTC'ye bakıp çekeriz. Kıbrıslı soydaşlarımıza gıpta ederek...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sokaktaki tehlike   / 27-12-2005
 İkiyüzlü vicdanlar   / 26-12-2005
 Türkiye'ye benzemek!   / 25-12-2005
 İstikrarın ödülü   / 24-12-2005
 AB kim, biz kim   / 23-12-2005
 Diyarbakır sınavı   / 22-12-2005
 TÜSİAD manifestosu   / 21-12-2005
 Bir devi cüceye kaptırmak   / 20-12-2005
 Tehdit mi, fırsat mı?   / 19-12-2005
 Ertesi gün hüznü   / 18-12-2005
YILMAZ ÖZDİL
Petrol...
"Çok gezen mi bilir, çok...
UMUR TALU
Ölecek asker aranıyor!
2006 mutluluklara, hayırlara...
FATİH ALTAYLI
Aynı yazıya iki tepki
Dün "Aklıselim kazandı"...
ERDAL ŞAFAK
Demokratik sabır
Adalet Bakanı Çiçek, Yargıtay'ın Orhan...
Şaron seçimden güçlenip çıkacak
Ortadoğu'yu 2006 başlarında iki kritik seçim bekliyor. israil ve...
Filistinli militanlar baskında
Filistin'de 25 Ocak'ta yapılacak genel seçim yaklaştıkça, silahlı...
Pamuk eller cebe
Pamuk eller cebe
G.Saray, maddi sıkıntıyı "Polat Formülü"yle gidermeyi düşünüyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu