kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Guntay Simsek @ SABAH
 

Türkiye by pass ülkesi olmamalı

Rusya ile Ukrayna arasındaki doğalgaz anlaşmazlığı Türkiye'ye inanılmaz fırsatlar sunuyor, ancak yeni olmayan bu gelişmeyi AK Parti Hükümeti'nin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hiçbir doğalgaz üreticisi ülkeye angaje olmadan değerlendirmesi gerekiyor. Türkiye bu gelişmeler karşısında Doğu-Batı Enerji Koridoru Projesi'nin acilen devreye sokarak, Avrupa'ya alternatif doğalgaz kaynaklarının ulaşabilmesi için adım atmanın yollarını aramalı. Fakat bu yöndeki stratejiler zayıf görünüyor.

Ruslar büyük ilgi duyuyor
Nedenlerine gelince; Rusya ile Ukrayna arasında meydana gelen doğalgaz sevkıyatındaki tartışmalar sebebiyle Ruslar, yeni, güvenli alternatif güzergah arayışına girdiler. Mavi Akım Doğal Gaz Boru Hattı da bu sebeple önemli. Fakat bu önem, ciddi bir pazar haline gelen Türkiye'nin bu hat üzerinden direkt gaz temininden ziyade, Ruslar'ın Batı Avrupa'ya gaz satışı için daha ehemmiyet arz ediyor. Ruslar Mavi Akım Boru Hattı'nın ikiz hale getirmek ve daha fazla gaz sevkıyatı yapabilmek için de hükümetle belli bir mesafe kat ettiler. Eğer bir anlaşmaya imza atarlarsa, Türkiye üzerinden Avrupa gidecek diğer doğalgaz kaynaklarının önü kesilecektir. Dikkatli olunması icap eder.
Çeşitli kaynaklardan Türkiye'ye gelen doğalgazın, Yunanistan-İtalya üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması ve Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Nabuco Projesi'yle ikinci hattın devreye sokulması yönündeki planlara bilinen sebeplerden Ruslar ciddi ilgi duyuyor. Ama bunu bizim yetkililere fazla belli etmiyorlar. Eğer Türkiye, Baltık ve Balkan ülkelerini by pass eden ülke konuma düşerek, bu iki proje üzerinden sadece Rus gazının Avrupa'ya sevkine yönelik adım atarsa tarihi bir yanlışa düşmüş olur ki bunun acısını da uzun yıllara yaşar.

AB, Türkiye'ye minnettar olacak
Acının iki cephesi var. Bir tarafta Balkan ve Baltık ülkeleriyle kötü komşu olma ilişkileri bozma, diğer tarafta ise Irak, Suriye, Mısır gazıyla birlikte asıl önemli olan Türkmen, Azeri, Irak ve hatta Kazak gazının yeni pazarlara açılmasının engelleme, gelişecek ikili ilişkilerin önünü kesme söz konusu.
Ayrıca Türkiye'nin elini çabuk tutarak, Rusya'nın Almanya'ya direkt gaz vereceği Baltık Doğalgaz Boru Hattı devreye girmeden 2012 yılına kadar Yunanistan ve Nabuco Projelerini çalışır hale getirmesi gerekir. Bu durumda Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de Türkiye'ye minnettar olacaktır, Türkiye de tek ülkeye doğalgaz da bağımlı olmaktan kurtulacaktır.
Bütün bunların olabilmesi için, Azeri gazının Türkiye gelmesi yönündeki adımların hızlandırılması, Şah Deniz gaz kaynaklarını geliştiren şirketlerin şekillendirilmelidir. Azerbaycan'ın Türkiye pazarına yönelik gazdan ziyade, Avrupa'ya sevk edilecek miktara öncelik vermesi istenmelidir. Şah Deniz'deki yeni gaz kaynakları 2012 yılından önce faaliyete geçemeyeceği için Türkmen gazı devreye sokulabilir. Böylece Azeri-Türkmen barışına da katkı sağlanabilir. Türkmen gazı da Rusya'ya mahkum olmaktan çıkarak, iyi bir fiyattan Batı pazarlarına Türkiye kanalıyla pazarlanabilir..

Irak doğalgazı unutulmamalı
İran'daki mevcut problemler sebebiyle Türkiye'nin bu ülkeden gaz temininde ve Türkmenlerin İran'la olan ilişkilerinde yakın zamanda problem çıkacağı ortada olduğundan Türkmen gazının Trans Hazar Boru Hattı ile Azerbaycan ulaşması Kazakistan'daki benzeri projelere hareketlilik kazandırabilir.
Diğer taraftan Türkiye'nin 3 trilyon metreküplük Irak doğalgazını kesinlikle unutmaması ve sürekli gündemde tutup acilen Anadolu üzerinden Batı'ya pazarlayacak projeleri geliştirmesi için ABD destekli görüşmeleri başlatmalıdır.
Bütün bunlar yapılırsa; Türkiye en az doğalgaza sahip ülkeler kadar keyfiyet arz eden hale gelir. 100 milyar metreküplük Avrupa pazarında etkin rol oynar. Orta Asya'nın istikrarında rol söz sahibi olur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Rusya-Ukrayna gaz oyununda kim haklı?   / 02-01-2006
 Zengin mahallesine taşınmak   / 30-12-2005
 Baronlu demokrasi olur mu?   / 28-12-2005
 AK Parti, TÜSİAD ve yolsuzluk   / 26-12-2005
 TÜSİAD tavan hükümet taban yapıyor   / 23-12-2005
 CNR hangi paranın peşinde?   / 21-12-2005
 Bakan değişikliği olur mu?   / 19-12-2005
 Başbakan aralığı neden dar buldu?   / 17-12-2005
 Vodafone ciddi değişim getirecek   / 14-12-2005
 Doğu Holding'e inceleme   / 12-12-2005
ŞELALE KADAK
Emeklilik hediyesi için dört yıl bekledi!
Asım Kocabıyık...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Dış dopingle tasarruf sahipleri 2005'te altın bir yıl...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Türkiye by pass ülkesi olmamalı
Rusya ile Ukrayna...
'Altın kalpli' ama o kabul etmiyor
Pervez Müşerref'i ağlatan mektubu yazanın Mustafa adlı ilkokul...
Derinliklerdeki tarih koruma altına giriyor
Türkiye'nin ilk sualtı milli parkı Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası...
Tek kurşun atmadan gaza basıp kurtuldular
Tek kurşun atmadan gaza basıp kurtuldular
1- Çapraz ateş olmadı, sadece soldan ateş açıldı. Kurşunları...
Adalete hiçbir zaman güvenmedim
Adalete hiçbir zaman güvenmedim
Kayıp Kalaşnikof davasında yargılanan Savcı Mustafa Turhan, "Mesleğin...
IMKB
E: 40.665 D:% 2,20
DOLAR
S: 1,348 D:% -0,407
EURO
S: 1,603 D:% 0,156
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu