kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nicole Pope
'Sessizliği seviyorum'

1980'lerin başında Türkiye'ye geldiğimde Kurban Bayramı'nın ilk günü gördüklerim karşısında gerçekten şok olmuştum... Batıda bazı kesimlerde Noel'in anlamını yitirmesi gibi, bayramlar da birçok kişi için artık tatile gitme fırsatı anlamı taşıyor....

Nicole Pope, Fransız Le Monde gazetesinin eski temsilcisi... 20 yıldır Türkiye'de geçirdiği bayramları SABAH için kaleme aldı: "Türkiye'de bayramlarda en çok sevdiğim şey sabah kalktığımda hissettiğim derin sessizlik olmuştur... Üstelik iş günlerinde İstanbul gibi kalabalık bir şehirde en ufak köşeye bile ulaşabilen otobüs, otomobil ve insanların gürültüsünden rahatsız olmasam da, bayramın özellikle ilk günü olan sessizlik şehirde normal hayatı kısa da olsa ertelemiştir. Böyle bir kültürde büyümesem, kendi ülkemde bu bayramları kutlamasak da ömrümün 20 yıldan daha fazlası Türkiye'de geçtiği için Ramazan ve Kurban Bayramı'nın nasıl kutlandığını ve geleneklerini yakından tanıma şansı buldum. Benim için "Bayram" dinlenebileceğim ya da telefonlardan rahatsız olmadan çalışabileceğim dönem anlamına geliyor.

MODERN KESİM UYGULAMASI
1980'li yılların sonlarına doğru Türkiye'ye ilk geldiğimde, Kurban Bayramı'nın ilk günü gördüklerim karşısında şaşkınlığa uğramıştım. İstanbul birden köy yerine dönmüş gibiydi. Direklere bağlı koyunların sesleri ve onların amatör bir şekilde ortalık yerde kesilmesiyle modern apartmanların bulunduğu zengin semtler kırsal kesimdeki çiftliklere benzemişti. Kanlar kaldırımlardan akıyor, caddeleri dolduruyordu. Kırsal kesimde büyümemiş bir yabancı olarak, hayvanların orta yerde kesilmesine alışık değildim. Ancak İstanbullu arkadaşlarımın birçoğu da benimle benzer durumdaydı. Ben doğal olarak yiyeceği eti paketlenmiş bir şekilde marketten alan bir insandım. Daha önce canlı olarak gördüğüm bir hayvanın etini tabağımda görüp yememiştim hayatımda. Gerçi etlerin yoksullarla paylaşılması kültürünü beğeniyordum ancak hayvanların kesilmesine tanık olmaktan hoşlanmıyordum. İstanbul'da yaşarken beni ziyaret eden yabancı arkadaşlarımı hatırlıyorum. Eve geldiklerinde şok içindeydiler ve yüzleri bembeyazdı. Şehrin her köşesinde kesilen hayvanları görmek onları bu hale sokmuştu. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul'daki bu tip uygulamaları önlemek için daha modern uygulamalar getirildi. Şimdi politikacılar kurbanlık hayvanların ortalık yerde kesilmemesi kanununu getirdiler. Daha hijyenik bir ortamda kesim yapmak, halkı sağlıksız etlerden ve kaçan kurbanlardan koruyabilmek, kurbanlıkların amatör kişilerin elinde acı çekmesini önleyebilmek amacıyla belediyelerin belirlediği alanlar seçildi.

GELENEKSEL MODERNLEŞME
Buna rağmen her yıl yine kesimlerde yaşanan olaylar meydana geliyor. Yine bayram günleri daha çok meydana gelen trafik kazaları, kırmızı etin çok fazla tüketilmesi ve trafik sıkışıklığı konusunda uyarılar yapılıyor. Ancak geçmişte yaşanan talihsizlikler tüm uyarılara rağmen her yıl yaşanmaya devam ediyor. Kurban kesimlerinde daha sağlıklı bir çevre için alınan önlemler, kültürel ve dinsel gelenekleri engellemeden de modernleşme olabileceğini gösteriyor. Birçokları için bayram aile ve yakın arkadaşlarla vakit geçirmek anlamına geliyor. Ancak modernleşme bazılarının kabullendiği bazı çevrelerin kabullenmediği sosyal değişikliklere neden oldu. Bizde Noel'in belli bir kesimde dinsel anlamını yitirmesi gibi, bayram da birçok kişi için sadece egzotik ve güneşli tatil yörelerine seyahat fırsatı anlamına geliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 ABD'yi astro-terörist korkusu sardı
 'KKTC'ye yardıma AB de katılmalı'
 Listesinde iyi yer kapmak için pamuk eller cebe
 İsrail lideri solunum cihazından çıkarıldı
 Eşinizin çenesini parmağınıza takın
 Askere gitti bütçeyi deldi
 Ferrari'nin anahtarını unuttu
 İngiliz polisi ifade için çağırdı
 Başkan Esad Suudiler'den eli boş döndü
 Eski sağ kolu Esad'a karşı ayaklanma örgütlüyor
 Kudüs'te kampanyaya onay çıktı
 Karikatür davası temyiz yolunda
 ABD Başkan Yardımcısı hastaneye kaldırıldı
 İsviçre sorgu üslerini ortaya çıkardı
 İran'ın karacı komutanı kaza kurbanı
 El Kaide'den AIDS'li saldırı planı
Öp Cordoba'nın elini
Öp Cordoba'nın elini
Beşiktaş Efes Cup 5'in finalinde G.Saray'ı penaltılarla devirdi.
Derbi klasiği!
Derbi klasiği!
Sahaya yine yabancı madde yağdı; meşaleler sıkıntı yarattı.
Yeni üniversiteler geçti rektörler Köşk'e takıldı
Yeni üniversiteler geçti rektörler Köşk'e takıldı
Sezer, 15 yeni üniversite kurulması ile ilgili yasanın, kurucu rektör...
İstanbul'da karantina
Küçükçekmece, G.O.Paşa ve Esenler'deki 3 kilometrekarelik alan...
Etleri yağsız pişirip sebzeyle yiyin
Uzmanlar uyarıyor: Kalp ve tansiyon hastaları bayram boyunca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu