kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kuveyt Emiri El Sabah öldü

5 yıl kadar önce beyin kanaması geçiren, 79 yaşındaki El Sabah'ın ölüm haberi, kraliyet mahkemesi tarafından Kuveyt televizyonu aracılığıyla yayınlanan bildiriyle ilan edildi.

Kuveyt'i 27 yıldan beri yöneten El Sabah, Arap iç bölgesinden göç ederek Kuveyt'e yerleştikten sonra ülkeyi 245 yıldan beri yöneten, El Sabah ailesinin de bağlı olduğu, Anaiza kabilesinin 13. yöneticisiydi.

Kuveyt Emiri Şeyh Cabir El Ahmed El Sabah'ın ölümü üzerine, ülkenin idaresi Şeyh Saad El Abdullah El Salim El Sabah'a geçti. Devlet televizyonu, 5 yıl önce beyin kanaması geçirmesinin ardından sağlık durumu düzelmeyen 79 yaşındaki Şeyh Cabir'in bugün öldüğünü duyurdu.

Şeyh Cabir'in ölümünün ardından ülkeyi, kısa süre için, 1978
yılında veliaht ilan edilen uzaktan kuzeni, 75 yaşındaki Şeyh Saad El Abdullah El Salim El Sabah yönetecek. 1964 yılında kabul edilen karar uyarınca, hangi şartta olursa olsun veliahtın göreve getirilecek olması, Şeyh Saad'ın sağlık durumu nedeniyle beliren soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Şeyh Saad'ın ardından ülkeyi yönetecek kişinin, El Sabah ailesinin yas döneminin ardından vereceği kararla belirlenmesi bekleniyor.

Ülkede 40 günlük yasın sona ermesinin ardından Başbakan Şeyh Sabah Al Ahmed Al Sabah'ın veliaht seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

ŞEYH CABİR
Şeyh Cabir, Irak askerlerinin 1990'da Kuveyt'e girmesinin ardından yardım eli uzatan ABD ile dostluğunu, Irak işgaline destek amacıyla topraklarının kullanımına izin vererek pekiştirdi. Şiilerin Mayıs 1985'te düzenledikleri bombalı suikast girişiminden kurtulan Şeyh Cabir, ''bazı alışkanlıklarından'' vazgeçmek zorunda kaldı. Şeyh Cabir, sağlık durumunun da kötüye gitmesinin etkisiyle, kendi kullandığı aracıyla pazara gitmeye son verdi ve halka daha az hitap etmeye, yurtdışı yolculuklardan vazgeçmeye başladı.

2001 yılında beyin kanaması geçiren Şeyh Cabir, Londra'da tedavi gördü. Şeyh Cabir'in son zamanlarda halka hitap ederken zorlandığı dikkat çekti.
Şeyh Cabir, Ağustos 2004'teki olağan sağlık muayenesinin ardından Mayıs 2005'te sol ayağındaki damarlarının açılması için ABD'de ameliyat masasına yattı.

Kuveyt'in petrol zengini olmadığı dönemlerde, 1926 yılında doğan Şeyh Cabir, babasının sarayında özel öğretmenler tarafından eğitildi ve birçok Kuveytli için sevecen ve saygıdeğer bir lider olarak kabul edildi.

1965 yılında, amcası Şeyh Sabah Salim El Sabah'ın ardından veliaht prens seçilen ve başbakan olan Şeyh Cabir, ilk iş olarak, petrol
rezervelerinin tükenebileceği düşüncesiyle, ''Gelecek Kuşaklar Fonu''nu kurdu ve petrol gelirinin yüzde 10'unun bu fona aktarılmasını sağladı.

Ülke içi politikalarda da ağırlığını koyan Şeyh Cabir, 1986 yılında hükümeti feshetti ve ülke yönetimini 1992 yılına kadar tek başına üstlendi. Emir, anayasal hakları suiistimal ettiği gerekçesiyle hükümeti 1999'da tekrar feshetti ve halk, alınan karar uyarınca iki ay sonra sandık başına gitti.

Kadınlara seçme hakkı tanınmasını ve resmi dairelerde iş imkanı verilmesini isteyen Şeyh Cabir, insan hakları örgütlerinden övgü aldı. Ancak seçimin ardından koalisyon hükümetini kuran muhafazakarlar ve
radikal dinciler bu kararları uygulamaya koymadı.

Parlamentoyu tekrar feshetmek yerine beklemeyi tercih eden Şeyh Cabir'in ısrarla üzerinde durduğu anayasal haklar, hükümetin göreve gelmesinden 6 yıl sonra parlamento tarafından onaylandı.

KUVEYT'İN YENİ EMİRİ ŞEYH SAAD

Kuveyt'te Emiri Şeyh Cabir El Ahmed El Sabah'ın ölümü üzerine anayasa gereği yerine geçen Veliaht Prens Şeyh Saad El Abdullah El Salim El Sabah, 1978'den 2003 yılına kadar başbakanlık görevinde bulundu.

Şeyh Saad, 1997 yılında kolon ameliyatı geçirmesinden bu yana sık sık muayene ve tedavi için İngiltere ve ABD'ye gidiyor. 75 yaşındaki Şeyh Saad, son olarak İngiltere'de iki ay süreyle tedavi gördükten sonra Ekim ayında ülkesine döndü.

Yeni Emir Şeyh Saad, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle başbakanlık görevini 2003 yılı Temmuz ayında Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah'a devretti. Şeyh Saad'ın sağlık durumu dikkate alındığında, Şeyh Sabah'ın son yıllarda olduğu gibi ülkenin güçlü adamı olmaya devam edeceği yorumu yapılıyor.

Kuveyt'i yöneten El Sabah ailesinin El Cabir ve El Salim kolları, geleneksel olarak sırayla devletin başında bulunuyor. Ölen Emir Şeyh Cabir El Sabah ailesinin El Cabir kolundan, yerine geçen Şeyh Saad ise ailenin El Salim kolundan geliyor. Bağımsızlığın babası olarak bilinen Kuveyt'in 11. Emiri Şeyh Abdullah El Salim El Sabah'ın büyük oğlu olan Şeyh Saad, 1930 yılında doğdu. İngiltere'de Handen Polis Akademisi'ni bitiren Şeyh Saad,
1959 yılına kadar emniyet ve kamu düzeni alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Bağımsızlıktan bir yıl sonra, 1962 yılında İçişleri Bakanı olan Şeyh Saad, 1964 yılında Savunma Bakanlığı görevini de üstlendi. Şeyh Saad 1978 yılında ülkenin başbakanı oldu.

KUVEYT'İN GÜÇLÜ ADAMI ŞEYH SABAH...

Kuveyt'te Emir Şeyh Cabir El Ahmed El Sabah'ın ölümü üzerine yerine geçen Veliaht Prens Şeyh Saad El Abdullah El Salim El Sabah'ın sağlık durumu dikkate alındığında, Başbakan Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah'ın son yıllarda olduğu gibi ülkenin güçlü adamı olmaya devam edeceği yorumu yapılıyor.

Ölen emirin üvey kardeşi 76 yaşındaki Şeyh Sabah, başbakanlık görevini 2003 yılında üstlendi. Siyasi ve ekonomik alanda bir reformcu olarak tanınan Şeyh Sabah, bağımsızlıktan bir yıl sonra ilk kez 1962 yılında hükümete Enformasyon Bakanı olarak girdi. 1963 yılında Dışişleri Bakanı olan Şeyh Sabah, 2003 yılında Başbakan oldu.

Şeyh Sabah'a, Dışişleri Bakanlığı'nın yanı sıra 1998 yılında Başbakan Yardımcılığı görevi de verildi. Dönemin Başbakanı Şeyh Saad, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine birçok yetkisini Şeyh Sabah'a devretti. Bu arada, Emir Şeyh Cabir de, sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle bazı yetkilerini Şeyh Sabah'a devretti. Böylece Şeyh Sabah, birçok önemli bölgesel ve uluslararası toplantıda ülkesini en üst düzeyde temsil etti.

Kuveyt'in siyasi anlayışında Şeyh Sabah bir liberal olarak nitelendiriliyor. El Sabah, uzun uğraşlardan sonra geçen yıl Parlamentonun kadınlara oy hakkı tanıyan bir yasayı oylamasını sağladı. Şeyh Sabah, bununla birlikte, geçen Ekim ayında, siyasi partilerin kurulmasına karşı olduğunu bildirdi.
Yetenekli bir politikacı olan Şeyh Sabah, ülkede birçok diplomatik ve iç krizin çözümünde kilit rol oynadı. Irak ile sınırda yaşanan krizler ve İran ile gerginlik gibi zor dönemlerde diplomasi yönetti. Diğer aile üyelerinin aksine, Şeyh Sabah'ın sadece üç çocuğu oldu, kızı 2002 yılında ölürken, iki erkek çocuğu yaşıyor.

ÜLKENİN PETROL POLİTİKASININ DEĞİŞMEYECEĞİ BİLDİRİLDİ

Kuveyt Emiri Şeyh Cabir El Ahmed El Sabah'ın ölümü üzerine, Kuveyt'in petrol politikasının değişmeyeceği bildirildi. İsmini vermek istemeyen bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, Kuveyt'in petrol politikasının değişmeyeceğini, OPEC ile üreticiler ve tüketicileri konusunda işbirliğinin süreceğini belirtti.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 4. büyük üreticisi konumunda olan Kuveyt, günde yaklaşık 2,68 milyon varil petrol pompalıyor. Kuveyt, dünya petrol rezervinin yüzde 10'unu kontrol ediyor.

AA

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Askeri müdahale düşünülmüyor
 Batı'nın restini gördü
 'İkiz kuleler Anıtkabir planıyla vuruldu'
 Türkiye dostu elçinin evlat acısı
 Hedef Zevahiri'ydi fakat ölenler siviller oldu
 Bu da direnişçi propagandası!
 'Haddam sürgünde hükümet kurdu'
 "Avrupa gizli hapishanelere göz yumdu"
 ABD Adalet Bakanı da 'tanık' olacak
 Alman Bakan: "İstihbarat verdik"
 Portekiz'de telekulak krizi patladı
 Burcunu okudu lotoyu buldu
 4'ünün özellikleri onun rüya kadını
 Az kalori alanlar daha uzun yaşıyor
 Sigara içene, atom bombası etkisi...
 Play Station'ın zararı kanıtlandı
 Fazla para insanı strese sokuyor
 Bebekleri böyle olacak!
 Jessica'yı kim dövdü?
 Katil Pitbull'lara İsviçre'de yasak
 Türkiye tavsiyesi
SOLİ ÖZEL
Hangi TSK?
Mehmet Ali Ağca'nın akıl almaz bir...
Sabaha karşı 03'te Ulusoy başkan oldu
Sabaha karşı 03'te Ulusoy başkan oldu
Günlerdir sadece spor değil, siyaset ve iş dünyasının gündemini...
Oğlum ruh gibiydi
Oğlum ruh gibiydi
Saffet Ulusoy, kendisine yapılan "Oğlunu vazgeçir" teklifini, "1.5...
Mumcu: Kızılay'la et ve tırnak gibi olalım
Mumcu: Kızılay'la et ve tırnak gibi olalım
Anavatan lideri Mumcu, Pakistan'da BM'nin bile ulaşamadığı bölgelere...
'Papa'yı vurdum' demeye 5 milyon $
Abdi İpekçi'yi öldüren Mehmet Ali Ağca'nın röportaj başına 5 milyon...
'Topal davasında polis soruşturması eksikti'
Topal davasının hâkimi İskender Tepebaşılı: "Bir şarjörde Çatlı'nın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu