kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
  » Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Orgeneral Charles F. Wald
Amerika'ya İran uyarısı

Amerikalı orgeneral Wald: Tahran'ın nükleer tesislerini vurabiliriz Ankara: Dikkat! İran'a saldırırsanız, Batı'da terör eylemleri artar.

Amerika'nın Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Orgeneral Charles Wald'un Ankara ziyaretinde ana gündem İran'dı. Genelkurmay'daki görüşmelerinde nabız yoklayan Wald, SABAH'a çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'Bir şey yapılmalı'
İran'ın nükleer faaliyetlerinin dünya için tehdit olduğunu belirten Orgeneral, "Birileri bir şeyler yapmalı... İran'ı işgali planlamıyoruz. Ancak nükleer tesislerin nokta atışıyla yok edilmesi ihtimal dahilinde" dedi.

Türkiye devrede
Arabuluculuk teklifi yapan Ankara ise Wald'u uyardı: Siz saldırı düzenlerseniz, İranlılar da gayri meşru yöntemlerle Paris, Londra ya da New York'ta terörle cevap verebilir...


Ankara'dan Amerika'ya İran uyarısı

Ankara, İran konusunda nabız yoklamaya gelen ABD Avrupa Müttefik Kuvvetler (EUCOM) Komutan Yardımcısı Orgeneral Charles F. Wald'a İran'a yönelik bir operasyonun Batı'da terörü azdırabileceği uyarısında bulundu. Son haftalarda Ankara'ya uğrayan üst düzey ABD'li yetkililerin en sonuncusu olan Org. Wald, Türk askeri makamlarına İran'ın nükleer programı konusundaki endişelerini aktardı. Genelkurmay'da gerçekleşen görüşmelerde, ABD tarafı "Tabii ki diplomasi sonuç verirse ne iyi. Ancak İran iki yıldır tüm dünyayı oyalıyor. Zaman daralıyor. Askeri seçenekler dahil tüm seçenekler masada" dedi. 24 saatliğine Ankara'ya gelen Wald, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'le görüştü.

'İRAN'I IŞGAL ETMEYIZ'
ABD tarafı, CIA Başkanı Porter Goss'un Ankara temasları ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Washington gezisinde yaptığı bir vurguyu tekrar ederek "ABD'nin Irak'ta olduğu gibi İran'ı işgal etme niyeti olmadığını" söyledi. Ancak Wald ve diğer ABD'liler, Türk yetkililere "Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler bünyesinde devam eden diplomatik süreç tıkanırsa, nükleer tesislere nokta atışının gündeme gelebileceği" ni hissettirdi.

'BİRİLERİ BİR ŞEY YAPMALI'
Görüşmeler sonrası bir resepsiyonda SABAH'ın sorularını yanıtlayan ABD'li komutan, "İran rejimi tüm dünyaya meydan okuyor. Biz tabii ki önce diplomatik çözüm istiyoruz. Ama o olmazsa ne yapılacağına ben karar verememem" dedi. "Birilerinin bir şeyler yapması lazım" diyen Org. Wald, "ABD ordusunun hem Irak hem de İran'da aynı anda askeri operasyonda zorlanacağı" yolundaki bir soruya "Bu doğru değil" cevabını verdi. EUCOM komutan yardımcısı olarak TSK'yı yakından tanıyan ve 12'nci kez Türkiye'ye geldiğini belirten Wald, Türk-Amerikan askeri işbirliğinin mevcut durumunu da "Son 10 yılın en iyi dönemi" diye tanımladı. Ankara ise salı günü Genelkurmay'daki temaslarda "diplomasi dışı" seçenekleri tartışmaya yanaşmadı. Türk hava sahasının kullanılması gibi konuların açılmasını istemeyen Ankara, İran'ın nükleer programının "Tüm dünya gibi Türkiye için de tehdit olduğunu, ancak çözümün BM bünyesinde diplomatik yollarla bulunması gerektiğini" söyledi. İran'la diplomatik diyalogun kesilmesi ve BM ambargosunun uygulanmasının "petrol fiyatlarını artıracağını" vurgulayan Türk makamlar, ABD tarafına sundukları "risk analizi"nde "İran'ın kendi nükleer tesislerine yönelik bir saldırıya gayri meşru yöntemlerle cevap verebileceği" uyarısında bulundu. Geçmişte İran destekli terör konusunda derin tecrübeleri olan Ankara, "İran'a saldırırsanız Paris'te, Londra'da New York'ta cevap verirler" analizini yaptı.

ARABULUCULUK TEKLİFİ
Ankara ayrıca bu tarz bir askeri harekatın İran halkını rejim etrafında bütünleştireceği ve Irak'taki istikrarsızlığı da körükleyebileceği düşüncesinde. SABAH'ın görüştüğü üst düzey Türk yetkililer, Washington'un İran konusunda "keskinleşen" söylemine karşın askeri bir harekatı kolay göze alamayacağı, ancak İran'a mesaj vererek köşeye sıkıştırmak istediği görüşünde. Bu arada Ankara İran'ın nükleer programının denetlenmesi konusunda "arabuluculuk" rolü üstlenmeye hazır. SABAH'ın görüştüğü üst düzey bir yetkili "Bizim hem ABD'liler hem de İran nezdinde bir kredibilitemiz var. Üzerimize düşen rolü üstlenmeye hazırız. İki taraf arasında arabuluculuk yapabiliriz" dedi. Resmi olarak olmasa da Ankara gayri resmi bir biçimde bu teklifini ABD tarafına hissettirdi. İran'ın AB ile nükleer pazarlığı kestiği bir noktada Türkiye nükleer tesislerin denetiminde rol oynamaya hazır. Ankara, son aylarda Irak'ta Sünnilerin seçime katılması ve parlamentoya dahil edilmesi konusunda da benzer bir rol üstlenerek hem kendi çıkarlarını gözetmiş, hem de ABD ile uyumlu bir siyaset izlemişti. Benzer bir sürecin İran'ın nükleer programının denetlenebilmesi konusunda da işletilebileceği belirtiliyor.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Hoca'ya 'teslim ol' çağrısı
 DTP'li 56 başkan terör örgütü liderine destek verdi
 Arınç'tan Mumcu'ya ziyaret
 Mumcu'dan 'sol' slogan: Sustukça...
 CHP'nin Nutuk'un korsan baskısını yaptığı ortaya çıktı
YAVUZ DONAT
Siyaset ve spor
Sabah, akşam "camiye, kışlaya,...
Sevgi zaten yaşamıyordu
Kuş gribi şüphesiyle Muş'tan Erzurum'a gönderilen 11 yaşındaki Sevgi...
Danimarka ordusunda bir Türk
Danimarka'daki askeri okulda eğitim gören Figen Çayan'ın kendine...
Zehir evlerine şok operasyon
Zehir evlerine şok operasyon
İstanbul Esenler'de, imal ettikleri uyuşturucuları küçük çocuklarına...
Karakoç nasıl 'Turki' oldu?
Karakoç nasıl 'Turki' oldu?
İspanya'da El Kaide örgütünün lideri olarak yakalanan 'Turki İsmail'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu