kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Hamas soruları

Sıradan insanların normal şartlarda aileleriyle huzur ve rafah içinde yaşayacakları bir hayat arzuladıkları varsayılabilir. Demokratik, en azından siyasi partiler arasında gerçek bir seçim yapılabilen durumlarda da kendilerine daha iyi hayat şartları sunacaklarına inandıkları partiye oy verirler. Her seçim demokrasinin varlığının kanıtı değildir. Ne kadar ideolojik olursa olsun seçim yoluyla kendisine iktidar yolu açılan bir partinin desteği de yalnızca ideolojisinin cazibesiyle açıklanamaz.
İşgal altında üçüncü serbest ve adil seçimini yapmayı başaran Filistinliler'in tercihlerinin de bu gözlemleri doğruladığı ortaya çıkıyor. Hamas'ın Filistin'de kazandığı seçim zaferi bu örgütün ideolojisinin ötesinde yaptığı hizmetlerle ve dürüstlüğüyle sağladığı toplumsal destekle gerçekleşti. El Fetih'in yozlaşmasının boyutları ve kendi içindeki bölünmenin vehameti değerlendirilmeden seçimleri doğru anlamak mümkün olmaz.
Tarafların hemen hepsi zor, özellikle iç politika açısından açmazları bulunan siyaset tercihleriyle de yüzleşmek zorunda kaldı. Hamas İsrail'i tanıyacak mı? Yönetimde nasıl bir profil çizecek, kendi içindeki sertlik yanlılarını dizginleyebilecek mi? İsrail yeni yerleşim bölgeleri inşasından vazgeçecek mi? Nihai çözümde öngörülen sınırlarının ne olduğunu açıklayabilecek mi? Tektaraflı hareket etmenin yanıltıcı cazibesinden sıyrılabilecek mi? Dahası Filistinliler'le İsrailliler birbirilerine toplum olarak güvenmeyi öğrenebilecekler mi?

En
gerçekçi formül ne olur?
Azam Tamami'nin "Filistinliler'in İsrail'in sonunu hayal etmelerine, İsrailliler'in de Nil'den Fırat'a uzanan büyük İsrail düşlerine karışmayalım. Fakat şiddeti bitirmek üzere müzakereye başlayalım " önerisini uygulamaya geçirmek mümkün olabilecek mi? Böylesi bir gelişme, Hamas sözcülerinin bir kısmının vurguladığı 20 yıllık bir savaşsızlık anlamına gelir. ABD ve AB bunu sağlayacak politikaları üretme becerisi gösterebilecek mi? Bu sorulara verilecek cevaplar ışığında Hamas'ın mecliste yüzde 56'lık çoğunluk elde etmiş olması barışa giden yolu açabileceği gibi kısa vadede feci bir şiddet dalgasının patlamasına da neden olabilir.
Filistinliler'le yapılan kamuoyu yoklamaları, Hamas'ın başarısının halkın daha iyi yaşama arzusundan kaynaklandığını gösteriyor. Hamas'ın şiddet eylemlerine destek vermiş Filistinliler'in çoğu, Gazze çekilmesinden sonra İsrail ordusunu yeniden geri getirecek bir şiddet dalgasına karşı. Silahlı çetelerin cirit attığı sokaklarda güvenlik, daha iyi eğitim, sağlık hizmetleri kısaca insanca yaşama talep ediyorlar . Hamas ise bunu elinde kaynak olmadan gerçekleştiremez.
İç savaşla karşı karşıya olan El Fetih'in iç hesaplaşmalara gömüleceği Filistin'de Hamas'ın belki de en gerçekçi tercihi Başkan Abbas'la birlikte hareket edecek formül bulmaktır. Muhtemelen gerek El Fetih'e bağlı silahlı örgütler, gerekse Cihad terör eylemlerine girişerek de Hamas'ı zayıflatmaya çalışacaktır.
ABD ve AB'nin bu aşamada oynayacakları rol bu nedenle önemli. Hamas'ı terörist örgüt diye mahkum ederek şu anda veremeyeceği sözleri vermeye zorlamak işleri çıkmaza sürükleyebilir. Üstelik İsrail'de seçimler yapılana kadar da Ehud Olmert'in bir adım atması söz konusu değil.
Hamas'ın seçime katılması için İsrail'e baskı yapan ABD ve AB, herhalde bu gerçekler ve sorular ışığında yapıcı bir politika saptamanın yolunu bulacaktır. Türkiye ise TOBB'un Erez sanayi bölgesi projesiyle Filistin'deki tek somut açılımı yapmış olarak yararlı bir yardımcı rol oynayabilir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sabır gereği   / 29-01-2006
 Kâbus   / 26-01-2006
 Filistin'in geleceği   / 22-01-2006
 İran sancısı   / 19-01-2006
 Hangi TSK?   / 15-01-2006
 TSK ve Avrupa   / 12-01-2006
 Sahneden çıkış   / 08-01-2006
 AYI ile dans   / 05-01-2006
 Muhasebe   / 01-01-2006
 Siyasetin sınavı   / 29-12-2005
SOLİ ÖZEL
Hamas soruları
Sıradan insanların normal şartlarda...
İngiliz sicimi
İngiliz sicimi
İsviçre maçı için en ağır raporu İngiliz gözlemci Alan Hutchings...
İsviçreliler tutarsız
İsviçreliler tutarsız
Huggel, ölüm korkusu yaşadığını iddia ederken, teknik direktör Jakop...
Başbakan'a sorum basit: 12 yılda neleri nasıl aldı?
Başbakan'a sorum basit: 12 yılda neleri nasıl aldı?
Baykal, Erdoğan'ın malvarlığının 'gizli' olduğu sözüne karşı...
İlk saldırı örtbas edilmiş
Hakan Süleyman, bir ay önce de Fatih Tekke'nin ayaklarının dibine...
'Sosyetik et' uyarısı
Sosyetenin ABD'den et getirdiği haberini eski Gümrük Başmüfettişi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu