kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Bu kaçıncı?

Galataport'tan sonra Tüpraş da yargı duvarına çarptı. Tüpraş'ın yüzde 14.76'sının Ofer'e satışıyla ilgili mahkeme kararının da eli kulağında. Sırada Erdemir için açılan dava var. Özelleştirmeden de sorumlu olan Maliye Bakanı Unakıtan ve ekibi doğru dürüst bir ihale yapamayacak mı?.

TÜPRAŞ için ikinci kez ihaleye çıkılırken, ilk özelleştirmenin iptalinden gerekli derslerin alındığı söylenmişti. Danıştay kararı yine birçok hata yapıldığını ortaya koyuyor.
Demek ki, "Babalar gibi satmak"la iş bitmiyor. Hukuka uygun satmak gerekiyor.
Gerçi Danıştay'ın çok az bir çoğunlukla aldığı belirtilen kararının gerekçesi bilinmiyor (önemli gelişmeleri tetikleyen bu tür kararlarda gerekçenin de hemen açıklanması doğru olur) ama davayı açan Petrolİş Sendikası'nın başvurusunda ipuçları var. Petrolİş'in avukatı Gökhan Candoğan 13 Eylül 2005 tarihinde verdiği dilekçede, ihale için yürütmenin durdurulması ve iptal talebini ağırlıklı olarak sosyal nedenlere dayandırdı:
"İhale şartnamesinde çalışanları, yatırımı ve üretimi koruyucu hüküm yok. Oysa şartname ve sözleşmeye konulacak hükümler ile alıcı şirketin ülke ve çalışanların hak ve çıkarlarını gözetici kuralları kabule zorlanması büyük önem taşıyor."
Açıkçası sendika, özelleştirme sonrası işçi çıkarılmasından ve gücünü yitirmesinden kaygılanıyor. Tuhaf. Zira Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, çeşitli röportajlarla, "İşinizden olmamak, sendikanın nimetlerinden kopmamak için mi özelleştirmeye karşısınız" sorusuna şu yanıtı vermişti: "Özelleştirilse bile TÜPRAŞ çalışanına ve bize birşey olmaz. Çünkü tüm işçilerimiz kalifiye ve istihdam fazlalığı da yok."
Danıştay'a sunulan gerekçe ile Öztaşkın'ın yanıtı arasındaki çelişki, ister istemez Maliye Bakanı Unakıtan'ın değerlendirmesini çağrıştırıyor:
"Petrol-İş Sendikası menfaati kesileceği için TÜPRAŞ'ın özelleştirilmesine reaksiyon gösteriyor. Oradak i arkadaşlarımız güzel güzel maaş alıyorlar. Petrolİş'e de çok güzel aidatlar geliyor. Biz sendikaya işçinin parasından kesip yılda 35 trilyon lira ödüyoruz. Bu, kolay kolay vazgeçilecek bir para değil..."

Danıştay'a ve Erdoğan'a soru
Peki şimdi ne olacak?
* Kimilerine göre "hiçbir şey yapmadan" Danıştay'ın esasa yönelik kararını beklemek şart. Bu da en az 6 ay belirsizlik demek.
* Kimileri geçmişteki Çitosan ve USAŞ örneklerini gösterip, ihale bedeli ödendikten ve devir işlemleri tamamlandıktan sonra verilen yargı kararlarının uygulanabilirliği olmadığını söylüyor.
* Aralarında Adalet Bakanı Çiçek'in de bulunduğu kimilerine göre ise, yargı kararı herkesi bağladığı için gereğinin yerine getirilmesi gerekiyor.
Yani Koç Holding, TÜPRAŞ'ı teslim edecek. Hazine kayıtlarına geçmiş olan ve borç ödemelerinde kullanmaya hazırlandığı 4 milyar 140 milyon doları geri verecek. Koç Grubu satış bedelini denkleştirmek için JP Morgan Europi liderliğinde üç ayrı konsorsiyumla imzaladığı kredi sözleşmelerinin iptali için uğraşacak. Ardından kredilere karşılık Koç şirketleri hisselerine konulmuş olan rehinlerin kaldırılması için uzun bir prosedür başlatacak. Hiç aklınız yatıyor mu?
Siz yanıtını düşünürken biz iki soru daha yöneltelim:
İlki Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi'nin dün verdiği "Yargı kararı da eleştirilebilir" görüşünden cesaret alarak Danıştay'a: Özelleştirme ihalelerinde uzmanlaşmış 13'üncü Daire'nin oybirliğiyle geri çevirdiği yürütmenin durdurulması istemi için İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun tam tersi yönde karar vermesi ilginç değil mi?
İkincisi ise hükümeti, özellikle de Başbakan Erdoğan'a:
Özelleştirme İdaresi'nin sorumluluğu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'den alınmasaydı böyle savruk, özensiz ihale şartnameleri hazırlanabilir miydi? Ve her büyük özelleştirmede böyle başağrılarıyla, böyle şoklarla karşılaşılır mıydı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Salıpazarı sineği   / 02-02-2006
 Açık toplumda gizlilik...   / 01-02-2006
 Gates ve bizimkiler   / 31-01-2006
 İrgun'dan Hamas'a   / 30-01-2006
 Gaz krizi bitti mi?   / 29-01-2006
 GOP yürüyor   / 28-01-2006
 Destek, uyarı ve ödev   / 27-01-2006
 Altın mı değerli, bilgi mi?   / 26-01-2006
 Kıbrıs hamlesi   / 25-01-2006
 Siyasetin finansmanı   / 24-01-2006
ALİ KIRCA
Ne yaptın Tommiks?
Bunu bilmiyorduk. Kahraman yüzbaşı...
YILMAZ ÖZDİL
Soy sop...
Mal mülk falan derken... Kaşla göz arasında...
ERGUN BABAHAN
Yüce Divan
Son zamanlarda özellikle Galataport,...
UMUR TALU
Yemezler ki!
Başınız dönüverir.
"Varlık" mı...
FATİH ALTAYLI
Sonucu etkilemiyor ama...
Maliye Bakanı Kemal...
ERDAL ŞAFAK
Bu kaçıncı?
Galataport'tan sonra Tüpraş da yargı...
Medeniyetler çatışması
Fransa'da Hz. Muhammed karikatürleri basan gazetenin müdürü...
Başbakan'a bile 'telekulak'
Yunanistan'da Başbakan, Savunma ve Dışişleri Bakanları ile...
Bir avuç fındık iyi gelir
Bir avuç fındık iyi gelir
Taraftarının çiçeklerle karşıladığı G.Saray, simgesi fındık olan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu