kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Gazeteleri nasıl okursunuz?

"İnanca saygısızlık" ile "fikir özgürlüğü" arasındaki sınırı ihlal ederek koyu bir antiMüslüman duygusu kışkırtmaktan tutun da, kaba ve ilkel bir milliyetçilikle Türkiye'deki kitleleri topyekun Batı ve ABD karşıtı bir redde sürüklemeye, gittikçe sertleşen cumhurbaşkanlığı kavgalarından İran'ın nükleer santralinden çıkan ve tüm Ortadoğu'yu saracak yangına kadar onlarca yazı konusu arasında salınıp durdum.
Ama her birini erteledim.
Erteledim, çünkü her biri başlı başına gündem konusu olan bu konular zaten ilk sayfalarda hak ettikleri yerleri alıp tartışılıyorlardı. Ben gazetelerin biraz daha kuytularına girmeyi tercih ettim.
Siyasetçiler, gazeteciler, savcılar nasıl gazete okur, hem biliyorum, hem bilmiyorum. Ama daha önemlisi gazete okuru nasıl gazete okur? Benim dikkatlice okuduğum ve deprem yaratması gerektiğini düşündüğüm gazete haberlerinden bazı ayrıntıları burada hatırlatma babında ele almaya karar verdim.


Rastladığım haberlerden biri "otopark ihalesi karşılığında bir işadamından rüşvet olarak Mercedes otomobil aldığı gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan" ve on altı ay hapis yattıktan sonra bir hafta önce tahliye olan eski Batman Valisi Salih Şarman ile ilgiliydi.
Vali, uzun süre kamuoyunu meşgul eden "kayıp silahlar" davasından da yargılanmış ve beraat etmişti. O davayla ilgili haberi dikkatle okudum.
"...Şarman, o dönem silahların alınması emrini verenlerin daha sonra kendisine sırt çevirmesinden şikayet etti. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in 2000 yılının şubat ya da mart ayında kendisini bir kez aradığını ve bilgi istediğini kaydeden Şarman, 'Dilerseniz yanınıza gelip detaylarla anlatırım' teklifi karşısında Çiller'in 'Aman ha sakın gelme' şeklinde tepki gösterdiğini hatırlattı.
Ancak, Çiller'in televizyonlara çıkarak 'Biz verdik o yetkileri' dediğini de hatırlatan Şarman o günleri şöyle anlattı: Mert davranan o oldu. Sonradan ortadan çekildi. O dönem Terörle Mücadele Birliği kurduk. İçişleri Bakanı Nahit Menteşe sonradan çıkıp 'benim haberim yoktu' dedi. Nasıl olmaz? Batman'a gelip birçok kuvvet komutanıyla birlikte törene katıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş de 'Vali'yi tanımam, bilmem' dedi. Bunlar onun verdiği emirle oldu. Silahları Hava Kuvvetleri'nden temin etmiştik."


Bir başka haber "Tüzmen'den gümrüklere ilginç atama" başlığını taşıyordu. Haberin alt cümlesi de şöyleydi:
"Abdi İpekçi katili Ağca'nın yurtdışına kaçırılması olayı hakkında sorgulanan Fikret Bircan, bir süre önce İstanbul Gümrükler Başmüdür Yardımcılığı görevine getirildi."
Haberde Ağca olayıyla ilgili şöyle bir ayrıntı da vardı: "Gümrük görevlisi Ali Yavuz'un ifadesi sonucu gözaltına alındığı ortaya çıkan ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 1 No'lu Askeri Mahkemesi'nde yargılanan Bircan'ın 'beş ay' içinde beraat etmesi, 'bir ayda' beraat kararının kesinleşmesi dikkat çekti. Bircan'ın sadece bir sayfalık ifade vermesi ve Ağca'yla bağlantısı konusunda sadece 'beş cümlelik' ifade alınması da olayın dikkat çeken bir başka yönü oldu." Bu haber, dünkü gazetede de kovalanıyor, aynı şahsın son Kapıkule rüşvet olayında da adının geçtiği ve "rüşvet alanlar" arasında bulunduğu belirtiliyordu.
Dünkü gazetedeki bir başka haber ise 28 Eylül 1979'da öldürülen Adana Emniyet Müdürü Cevat Yurdakul'un katili olarak adı geçen Abdurrahman Kıpçak'ın Cevat Yurdakul'un 27'nci ölüm yıldönümünden bir gün önce öldürülmesiyle ilgiliydi.
Haberin bir bölümü şöyleydi: "1980 öncesi Abdi İpekçi'nin katili ülkücü Mehmet Ali Ağca ile 'derin' ilişkiler içinde bulunan ve MHP ana davasında yargılanan Kıpçak'ın 12 Eylül darbesinden önce kafasına estiğinde solcu öldüren Ferhat Tüysüz ile birlikte birçok cinayete karıştığı biliniyor. MHP ana davasında yargılanırken Aydın Telli ile birlikte cezaevinden kaçan 'Köylü' lakaplı Kıpçak, 'Doğu'nun Başbuğu' Yılma Durak'ın sağladığı sahte pasaport sayesinde yurtdışına kaçtı. Avrupa'ya kaçtıktan sonra Mehmet Ali Ağca, Abdullah Çatlı, Oral Çelik gibi isimlerle ilişkiye geçen Abdurrahman Kıpçak, daha sonra uyuşturucu işine karıştı ve cinayetten 20 yıl sonra zaman aşımına bir ay kala İstanbul'da 47 kilo eroinle yakalandı. Ülkenin öldürülen ilk emniyet müdürünün cinayetinde adı geçmesine rağmen sorgusunda Cevat Yurdakul'la ilgili tek soru yönetilmemesi dikkat çekti. Bir süre önce serbest bırakıldı."


Gazeteleri nasıl okursunuz?
Daha arkalarda, daha kuytularda olan haberleri de okur musunuz? Dikkatlice okuyunca öyle gerçeklerle karşılaşıyorsunuz ki kendinizi "korku filminde" gibi hissediyorsunuz.
Yaşasın adalet, yaşasın hukukun üstünlüğü...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Cinayet ekonomisinde saydamlık tatavası   / 04-02-2006
 Merkez Bankası'nı anlamak ya da anlamamak...   / 30-01-2006
 Döviz-kur-borsa üçgeninde kaybolmak...   / 28-01-2006
 Şemdinli 'sizlere ömür' mü?   / 23-01-2006
 Elektrik Rum icadı mı?   / 21-01-2006
 Şişli'de savcılar var mı?   / 16-01-2006
 Katilseverler   / 14-01-2006
 Başbakanla...   / 09-01-2006
 Kuş gribinde kontrgerilla endişesi...   / 07-01-2006
 Siyasal milliyetçilik ve liberal demokrasi   / 02-01-2006
ALİ KIRCA
Çilli horoz!...
Uzun bir uykudan mı uyandık biz?...
ERGUN BABAHAN
Trabzon'da provokasyon
Danimarka'da yayınlanan...
UMUR TALU
Mutabık mısınız?
Sırasıyla şunlar oldu:
1....
FATİH ALTAYLI
Kardak'a nasıl çıktım - 2
Dün Kardak Krizi'nin nasıl...
ERDAL ŞAFAK
Despotların rövanşı
İslam alemini rencide eden karikatür...
MEHMET ALTAN
Gazeteleri nasıl okursunuz?
"İnanca saygısızlık"...
'Hepimiz Kaybederiz'
Hz. Muhammed karikatürleri yayımlanmasıyla çıkan olaylarda tarafları...
Danimarka elçiliği alev alev
Önceki gün Suriye'nin başkenti Şam... Dün ise Lübnan'ın başkenti...
Zirveye Balasz ayarı
Zirveye Balasz ayarı
F.Bahçe, puan kaybettikten 2 gün sonra Malatya ile karşılaşan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu