kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rahsan Gulsan @ SABAH
 

Bol güldürüklü temaşa: Hacivat ve Karagöz

Ezel Akay, dağınık ve yer yer çok karışık bir hikayeyi öyle bir anlatmış ki... İlk sahneden itibaren yüzlerce yıl öncesine ışınlanıp, DNA'larımda farkında olmadan saklanan Osmanlı kromozomlarımın kontrolü ele almasına şahit oldum!

İmdi... Pek devletlü sayın okur; geçtiğimiz pazartesi öyle ibretlü, güldürüklü bir temaşa seyür eyledüm ki değmeyin keyfime... İnsan, Ezel Akay'ın yeni filmi 'Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü?' isimli filmini seyrettikten sonra bir süre böyle konuşmaya çalışıyor. Geçen pazartesi, gazeteciler için özel bir gösterim düzenlendi. Genellikle bu tür gösterimlere gitmem ama söz konusu, yüzlerce kere izlediğim ve hatta bence ülkemizde şimdiye kadar yapılmış en iyi film müziklerine sahip olan 'Neredesin Firuze' filminin yönetmeninin yeni filmi idi.

TEKLİF BEKLEMİŞTİM
Filmle ilgili aylardır çeşitli şeyler okuduk durduk. Bursa'da kurulan dev plato, Karagöz rolü için düşünülen onlarca isim (Ata Demirer'in de içinde bulunduğu bir sürü isim düşünülmüştü hatta bir ara ben bile teklif bekledim!) ve sonunda inanılmaz bir kadro ile 'motor' diyen müthiş prodüksiyon... Açıkçası filmin fragmanından çok hoşlanmamıştım. Bu nedenle galaya korka korka gittim. Çünkü bu ekibin yaptığı film kötü çıkarsa ciddi anlamda hayal kırıklığına uğrayacaktım. Sinemadaki nurlu yerimi aldım, ışıklar söndü ve 'temaşa' başladı... Ezel Akay, anlatması çok zor, dağınık ve yer yer çok karışık bir hikayeyi öyle bir anlatmış ki, ilk sahneden itibaren yüzlerce yıl öncesine ışınlanıp, DNA'larımda farkında olmadan saklanan Osmanlı kromozomlarımın kontrolü ele almasına şahit oldum. Tüm filmi tüylerim diken diken olmuş şekilde izledim.

FAL BAKTIRASIM GELDİ
Ezel Akay, gerçekten de bir masal ambiyansı yaratmayı başarmış. Yakından tanıdığımız bir çok tabloyu beyazperdeye taşımış. Hele, kişisel favorim 'Kaplumbağa Terbiyecisi' isimli tablonun (Zaten bir bu tabloyu bir de Mona Lisa'yı ismiyle bilirim!) canlandığı sahne süper. Anime grubunun yaptığı 3 boyutlu cin tasarımı çok etkileyici. Özellikle osuruklu cin çok sevimli. (Keşke fragmana bu cinleri de koysalardı) Şaman kültürü öyle güzel yansıtılmış ki; insanın gidip Ayşen Gruda'ya fal baktırası geliyor. Beyazıt Öztürk, kendini aşmış arkadaşlar! Bu arada makyajı ile fena halde 'Karayip Korsanları'ndaki Johnny Depp'e benzemiş. Yani çok yakışıklı. Haluk Bilginer'in karşısında ezilmemiş. On yıl önce oynadığı 'Nihavend Mucize' filmindeki felaket oyunculuğunun üzerine kırk bin fırın ekmek yemiş.

LEVENT KAZAK'A TEBRİK
Güven Kıraç ise o tombiş şirin yüzüne rağmen öyle bir kötü karakter oynamış ki, Erol Taş'ın ruhu şad olsun. Haluk Bilginer, bu ciddi zor rolün yani Karagöz'ün altından öyle bir kalkıyor ki, sevinçten insanın gözleri dolu dolu oluyor. Nihayet Karagöz ve Hacivat gibi en keyifli değerlerimizden biri, mükemmel bir tarihi film şeklinde beyazperdede. Bu arada senaryo konusunda Ezel Akay ile muhteşem bir iş çıkaran Levent Kazak'ı da tebrik etmek gerek. Filmden gerçekten etkilendiğimi; Orhan Gazi'nin (Ragıp Savaş) mükemmel müzikler eşliğinde Bursa kalesine girdiğinde, içimden alkışlamak geldiğinde anladım. Filmin beğenmediğim tarafları ise fazla değildi. Amerikan filmleri alışkınlığımızdan olsa gerek daha debdebeli bir son bekledim. Nilüfer Hatun'u oynayan Ayşe Tolga biraz zayıf kalmış. Bu role daha 'Devletlü' bir karakter yakışırdı belki kimbilir? Sonuçta filme böğüre böğüre gülmüyorsunuz ama içinizden sürekli "Lütfen bitmesin, Hacivat'la Karagöz bir kez daha temaşa yapsın" diye yalvarıp duruyorsunuz. Çok ama çok beğendim!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Safra kesesi tamam sırada dans yarışması   / 07-02-2006
 Canım çok sıkılıyor   / 02-02-2006
 Tanrım, mesajı biraz netleştirebilir misin!   / 31-01-2006
 Teoman: Ben metotlu bir serseriyim...   / 26-01-2006
 Güzel olmuş be Feridun...   / 19-01-2006
 Öküz olmak ve ben!   / 17-01-2006
 Hande sınıf değiştirdi   / 12-01-2006
 Sağduyulu davudi ses!   / 10-01-2006
 Yerime sevemezsin ki!   / 05-01-2006
 Kıraç'ın gizli beste fabrikası   / 03-01-2006
RAHŞAN GÜLŞAN
Bol güldürüklü temaşa: Hacivat ve Karagöz
Ezel Akay,...
HAKAN & UTKU
Tayyip Erdoğan'ın mal varlığını açıklıyoruz!
* İçinde...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Kır papatyası
Yumurtaları 10...
İlaçların yanında seks egzersizi
İlaçların yanında seks egzersizi
İlaçla tedavinin yanında sigarayı bırakma, diyet ve egzersiz gibi...
Aile karıştı!
Aile karıştı!
Kosifler Otomotiv'in Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Kosif'in...
Misilleme gecikmedi!
Misilleme gecikmedi!
Ediz Elhadef'le evliliğin eşiğinden dönen Nil Bentürk, yeni...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.