kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Yorumlar neden utandırıyor?

Ankara'daki Trabzon yorumlarından utanıyorum.
Konuştuğumuz yetkililer, günlerdir "Papaz cinayetinde dört ihtimal var" diye söze başlıyor.
"Nedir bu dört ihtimal?" diyorsunuz. "Efendim, karikatür yüzünden olmuş olabilir, ama bu zayıf bir olasılık." Peki başka ne olabilir? "Bölgedeki fuhuş çetelerine engel olmuş olduğu için olabilir." Etti iki.
"Ayrıca misyonerlik faaliyetleri içinde olduğu için de öldürülmüş olabilir. Ya da bazı kişisel ilişkiler söz konusu olabilir." "Kişisel ilişkiler" de ne? Bazı gazeteler, "yetkili" ve siyasilerin ballandıra ballandıra anlattığı bu dördüncü ihtimali "kişisel husumet" diye bir "kod" kullanarak ima ediyor. Nasıl yani? "Yani gençleri daha önceden tanıyor olabilir. Anlarsınız ya..." Burada kast edilen, rahip Andrea Santaro'nun homoseksüel olduğu ve bu yüzden öldürülmüş olabileceği! Aman Allahım! Tanrı'nın evinde dua ederken canice öldürülen bir din adamıyla ilgili nasıl böyle konuşulur, diyeceksiniz. Kim, elinde en ufak bir delil olmadan bu kadar fütursuz analizler yapabilir? Haklısınız. Bu cahilce bir önyargı . Ve de tehlikeli...
Ancak maalesef Ankara'da son günlerde azımsanmayacak sayıda siyasetçi ve devlet yetkilisinden duyduğum teorilerden biri de bu. Gel de utanma Ankara'dakilerin zenofobik aklından! İşin komiği, milletvekilinden bakanına, siyasetçisinden gazetecisine Ankara'da kimse Trabzon cinayetinin "karikatür" yüzünden olabileceğine inanmıyor . İnanmak istemiyor. "Ben bile karikatürden olduğuna inanmak istemiyorum. O kerata nereden görmüş olabilir ki o karikatürü" diyor bir meslektaşım.
Gerçekten de karikatüre yönelik tepkinin Türkiye'de de şiddet boyutunu zorlayabileceğini düşünmek son derece tatsız. Acı verici. Avrupa ve dünyadaki imajımız açısından utandırıcı. Ama gerçek acı da olsa içilmesi gereken bir şurup. Karikatür kasırgası tüm dünyayı sarmadı mı? 16 yaşındaki O.A. silahı çekerken tekbir getirip, polise verdiği ifadesinde karikatür nedeniyle yaptığını söylemedi mi? Niye hala başka teoriler üretmeye çalışıyoruz? İşte!.. Çünkü toplum olarak her zaman gerçeklerle yüzleşmekten hoşlanmıyoruz. Mafyanın kol gezdiği, kapkaççıların insanları sürükleyerek ölüme taşıdığı bir ülkede yaşasak bile, masum bir din adamının dua ederken öldürülmüş oluşunu kabullenmek istemiyoruz. Komplolar daha güzel.
Duyduğum "ihtimal" hesapları arasında en "masumane" olanı, rahip Santore'nin " misyonerlik " faaliyetleri nedeniyle öldürüldüğü. O.A. ve diğer gençlere ara sıra para verdiği, bölgede misyonerlik faaliyetleri yaptığı söyleniyor. Kim söylüyor? Gazeteler, siyasetçiler, yetkililer.
Kim bilir... O kadar yazılıp çizilen arasında ben daha ne olup bittiğini çözebilmiş değilim. Ama şunu biliyorum ki toplum (ve Karadeniz insanı) "misyonerlik" konusunda o kadar " doldurulmuş " vaziyette ki, her taşın altında gizlenen misyonerlerin Türkiye'yi bölmek, zayıflatmak, Hıristiyanlaştırmak için amansız bir kampanya yürüttüğüne inanmış durumda. Karadeniz'de misyonerlerin Pontus Devleti'ni kurmak istediği kafadan bir veri olarak kabul ediliyor. Ankara'da bile böyle anlatılıyor.
Bu, gerçekten öyle mi yoksa paranoyanın pençelerine mi düşmüş durumdayız? Bilmiyorum ama Türkiye'nin ciddi bir misyonerlik tehlikesiyle Hıristiyanlaştırılacağına inanmak çok zor. Bildiğim tek şey, devletin istihbarat kurumları, bakanları, milletvekillerinin durumu ciddiye alıp "misyonerlik" konusunda kırmızı alarma geçmiş olduğu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ankara'dan Kar-ikatür Manzaraları   / 07-02-2006
 Meclis'te reyting savaşı   / 02-02-2006
 AK Parti'de Kemal Abi Sendromu   / 31-01-2006
 Ankara'nın Hamas stratejisi   / 29-01-2006
 Ankara hâlâ namazı konuşuyor   / 26-01-2006
 Namaz nasıl kılınır?   / 24-01-2006
 Arınç Çankaya'ya çıkarsa   / 22-01-2006
 Ağca'yı tanıyan adam   / 17-01-2006
 Bakan Akdağ uyardı: Yabani kuşlar yeniden geliyor   / 11-01-2006
 Kuş krizi iyi yönetildi mi?   / 10-01-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Yorumlar neden utandırıyor?
Ankara'daki Trabzon...
YAVUZ DONAT
Uyarıyoruz
Haftanın sıcak gündemi "mal varlığı,...
Kalbi Boğaziçi'nde durdu
Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Tolga Ulus,...
Gaspa taciz karıştı
İki kardeşin gasptan yargılandığı davada ifade veren genç kadın...
Hayat vermek için döndü
Hayat vermek için döndü
Resmiye Tolgun ve kızı Sevda 20 yıl önce koptular. Ve 20 yıl sonra...
Katili ayakkabısı ele verdi
Katili ayakkabısı ele verdi
O.A'nın kiliseye giderken iki çocuğa silahını gösterip papazı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu