kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cuma sonrası karikatür tepkisi

Beyazıt'ta kalabalık bir grup, İslamdünyasında tepkilere yol açan karikatürlerin yayınlandığı ülkeleri protesto etti. Beyazıt Camii'nden Cuma namazından çıkan grup, tekbirlerle meydanda toplanmaya başladı.

Meydan yakınında bekleyen kadınların da katılımıyla daha da kalabalıklaşan grup, ellerinde Tevhit bayrakları, Arapça yazılar bulunan bez ve pankartlarla bir süre slogan atarak, karikatürleri yayınlayan Avrupa ülkelerinin yanı sıra İsrail ve ABD'yi protesto etti.
Burada grup adına yapılan açıklamada, Danimarka ile diğer ülkeleretepki
gösterildi.

Meydandaki gruptan bazı kişiler, karikatürlerin yayınlandığı ülkelerin isminin yazılı olduğu kukla ile Danimarka ve Fransa bayraklarını yaktı.
Daha sonra bir süre oturarak dua eden gruptakilerin büyük bölümü, olaysız dağıldı.Ancak küçük bir grup, Beyazıt Meydanı'ndan tramvay yoluna doğru slogan atarak yürüyüşe geçti.Yürüyen grubun önünü kesen ve çember içerisine alan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı birimler, gruptan 9 kişiyi gözaltına aldı.Bu kişiler emniyete götürüldü.


SİİRT


Siirt'te cuma namazının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan grup, karikatürlerin yayınlandığı ülkeler aleyhine sloganlar atarak, Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak ''Peygamberimize uzanan eller kırılsın'' yazılı pankartlarla tepkileri dile getirdi.

Topluluk adına basın açıklaması yapan Fatih Atun, karikatürleri yayınlayanları şiddetle kınadıklarını belirterek, ''Onları önce Allah'a sonra da insanlığa havale ediyoruz'' dedi. Danimarka ve Fransa bayraklarını yakan grup, tekbir getirerek dağıldı.

KOCAELİ

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde, cuma namazı sonrasında Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Saadet Partisi üyeleri, karikatürlerin yayınlandığı Danimarka, Norveç, Almanya ve Fransa aleyhine sloganlar atıp, tepkilerini dile getiren dövizler açtılar.

Saadet Partisi Gençlik Kolları Başkanı İsmail Ayar, karikatürlerin ilk olarak Danimarka'da yayınlandığını, bunu diğer ülkelerin takip ettiğini belirterek, bu tutumun, İslam dünyasına bir saldırı olduğunu söyledi.

Karikatürlerin, Batı'nın İslam'a ve peygamberine bakış açısını çok net ortaya koyduğunu ifade eden Ayar, ''Her fırsatta dinlerarası diyalogdan söz eden ve medeniyetler arası ittifakı dillerinden düşürmeyenlere sesleniyoruz, işte sizin gerçek dostlarınız bunlar'' dedi. Grup, Ayar'ın konuşmasının ardından olaysız dağıldı.

ADANA

Adana'da, Anadolu Gençlik Dergisi adına Sabancı Merkez Camii'nde açıklama yapan Abdulaziz Kıranşal, ifade özgürlüğünün arkasına sığınılarak İslam dünyasında rahatsızlık yaratan zihniyeti kınadıklarını söyledi.

Kutsal değerlere saldırıların her zaman aynı kaynaktan çıktığını belirten Kıranşal, şöyle konuştu: ''Yapılan saygısızlıktır. Bu ülkelerdeki en üst makamları özür dilemeye çağırıyoruz. Olayı kınıyor, peygamber sevgisi olan herkesi Avrupa ve batı ülkelerinin mallarını boykot etmeye çağırıyoruz.'' Bu arada, gruptakilerden bazıları, cami çıkışında Danimarka bayrağını yırtarak yaktılar. Bu arada, Türkiye Kamu-Sen Adana İl Temsilciliği'nce de İnönü Parkı'nda protesto eylemi düzenlendi. İl Temsilcisi Kamil Köse, İslam dünyasının, medeniyet tarihinin en hoşgörüsüz ve acımasız saldırısıyla karşı karşıya olduğunu belirterek,''Hoşgörü ve ifade özgürlüğü, kimseye insanların inanç ve kutsallarına hakaret hakkı vermez'' dedi.

Köse, BM'nin duruma müdahale etmesi, üzücü olayların önüne geçmesi ve İslam dinine yapılan hakaretlere son vermesi gerektiğini kaydetti.

BURSA

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, Sani Konukoğlu Camii'nde kılınan Cuma namazının ardından Ahmet Akyollu Caddesi üzerinde toplanan grup, Türk Bayrağı açarak, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına basın açıklaması yapan İnegöl Ülkü Ocakları Başkanı Ümit Kaplan, söz konusu karikatürlerin çirkin ve seviyesiz olduğunu belirterek, bütün dünya Danimarka'dan özür beklerken, AB üyesi Fransa, Almanya, İsveç, Norveç, İtalya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde de aynı karikatürlerin tekrar yayınlandığını söyledi.

Mehmet Akif Ersoy'un ''Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar'' derken, haçlı ittifakının resmini yıllar önce çektiğini dile getiren Kaplan, ''Kendi ülkelerinde 'Ermeni soykırımı olmamıştır' demeyi kanunlarla suç sayan bu barbarların, 1.5 milyarlık İslam aleminin çok sevdiği peygamberine hakaret etmeyi basın özgürlüğü ve demokrasi ile izah etmeleri iki yüzlülüklerini ve cahilliklerini göstermektedir'' dedi.

Basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde Atatürk Bulvarı ve Uzun Sokak'ta yürüyüş yapan grup, daha sonra olaysız şekilde dağıldı.

KIRIKKALE

Kırıkkale'de Hüseyin Kahya Parkı'nda Anadolu Gençlik Dergisi öncülüğünde düzenlenen protesto mitingine Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz ve bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Mitingde konuşan Saadet Partisi İl Başkanı Arif Erdal, karikatürlerin yayınlamasının İslam alemini derinden üzdüğünü belirterek, ''İslam alemini ve Müslümanları incitenlerin mallarına karşı uygulanan boykotu destekliyoruz'' dedi.

Mitingde, bir grup Danimarka bayrağını yakarken, katılımcılara Hadis-i Şerif'lerin yazılı olduğu kitapçık dağıtıldı. Dağıtım sırasında zaman zaman izdiham yaşandı. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı eylem miting, olaysız şekilde sona erdi.

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde cuma namazı sonrası Memur-Sen'e üye bir grup, eski Hükümet Konağı önünde toplanarak, karikatürlerin yayınlanmasını sloganlarla protesto etti.

Memur-Sen Siverek İlçe Başkanı Sefer Şenateş, yaptığı konuşmada, Danimarka ve diğer bazı Avrupa ülkelerini, haçlı anlayışıyla hareket etmekle suçladı. Bu arada eyleme katılan bir grup, Danimarka bayrağını yakmak istedi ancak tertip komitesi üyelerinin engeliyle karşılaştı. Gruptakiler daha sonra polisin uyarısıyla sessizce dağıldı.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Ağca'ya gasptan 21 yıl 8 ay hapis
 Meslek liselilere katsayı müjdesi
 Bayrampaşa'daki patlayıcı A-4
 AK Partili Başkan'a silahli saldırı
 Diyarbakır'da kuş gribi şüphesi
 Memura özel alan yok artık her yer kamusal
 Çilli Hüseyin aranıyor
 Kafede polise tuzak
 'Kural ihlali' kardeşleri öldürdü...
 Çantada 305 kg eroin
 Hizbullah'ın evinde iki kafatası...
 Aşure Günü'nde 'itidal' çağrısı
 Aydınlardan faili meçhul bildirisi
 Gazetecilere başkan dayağı
 'Cumhuriyeti kemirenler Çankaya'ya çıkmamalı'
 Hırant Dink için beraat kararı
 Kargo uçağında yangın korkuttu
ALİ KIRCA
Atatürk'ün 5 kardeşi!
Tarihte bilinmeyen bir şey yoktur...
YILMAZ ÖZDİL
Ha İsviçre... Ha Vatikan...
İsviçreli FIFA'nın bize...
ERGUN BABAHAN
Başörtüsüne sokak müfettişi dönemi
Danıştay 2'nci...
UMUR TALU
Metal yorgunu
"Batı ile Doğu" arasında...
FATİH ALTAYLI
Karikatür krizi ve Türk basını
"Medeniyetler...
ERDAL ŞAFAK
Hem özgürlük hem saygı
Karikatür krizinin en önemli...
Polonyalı muslukçu korkusu "fos çıktı"
Yeni üyelerin işçilerine 7 yıl dolaşım yasağı getiren AB'nin korktuğu...
"Rumlar'ın politikası KKTC'nin tanınmasını sağlayacak"
İngiltere Dışişleri Bakanı Straw, kendi milletvekillerine...
Teftiş şimdi lazım
Teftiş şimdi lazım
Grichting'e tekme, görüntüler ve seyirci organizasyonu hakkındaki...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu