kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Danıştay'dan Telekom dersi

Telekom'un özelleştirilmesi ile ilgili yürütmenin durdurulması isteminin Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nca reddedilmesini iyi okumak gerekir.
Bana göre Danıştay'ın bu kararı, idari yargının " özelleştirme önünde görülen en büyük engel" olduğunu öne sürenlere karşı verilecek en iyi cevaptır. Bir başka önemli tespitim ise şu: "Türkiye'de birçok insanda oluşan bir kanı vardı. O da idari yargının yabancı sermayeyi istemediği iddiası idi. Bu kararla bu görüşe de cevap verilmiş oldu." Genel Kurul Telekom'un (TT) yüzde 55'inin blok satışını öngören ihale komisyon kararı, bu devre izin veren Rekabet Kurulu kararı ile bu satışa onay veren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurma talebini uygun bulmadı. Karar her ne kadar nihai karar değilse de sonucu ile ilgili önemli ipucu verdi.
Haber-Sen tarafından Telekom'un yüzde 55'inin blok satışının iptali idari yargıya taşınmış olmasına rağmen, hisse devirleri yapılmış ve Türk Telekom fiilen devredilti. Danıştay'ın bu kararı ile hem Özelleştirme İdaresi, hem de alıcı Oger Telekom rahat bir nefes aldı . Türk Telekom'un yeni sahibi Oger Telekom, bundan böyle yatırım kararları konusunda daha arzulu olduklarını ortaya koyacaktır. Kararla piyasalar da rahatlayacaktır.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu satışın iptalini isteyen birden fazla davayı birleştirerek yürütmenin durdurulması talebini reddetti. Genel Kurul'da 5 yıl vadeli ödeme planındaki kamu yararı ve Oger Telekom'un imtiyaz sözleşmesine koyduğu 'şerh' konularının da görüşüldüğü belirtiliyor. İmtiyaz sözleşmesi 20 yıllık sürenin sonunda Telekom'un yapılan yatırımlarla birlikte kamuya bedelsiz devrini öngörüyordu. Ancak Oger Telekom ihale şartnamesinde olmadığı için bu maddeye şerh koymuştu. Danıştay'ın bu sorun ayrı bir dava konusu olduğu için görüşmeyi o davaya bıraktığı kaydediliyor.

Siyasi
otorite ders çıkarmalı
Danıştay, yerli sermayenin aldığı Tüpraş'ın satışı ile ilgili yürütmeyi durduruyor. Ancak aynı Danıştay, yabancı sermayenin satın aldığı Türk Telekom'un satışı için yürütmeyi durdurmuyor. Özelleştirme uygulamaları ile ilgili Danıştay'ın bu farklı iki kararı siyasi otorite iyi algılamalıdır . Bugüne kadar yapılan birçok özelleştirme uygulamalarında olduğu gibi Tüpraş özelleştirmesi ihale aşamasında yapılan idari hatadan ötürü idari yargıya takılmıştır. Yasanın öngörmesine rağmen, ihale şartnamesine yatırım ve istihdam ile ilgili herhangi bir madde konulmadığı için Danıştay, Tüpraş ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Eğer bürokratik irade, hukuki mevzuata uygun olarak işlemleri yapmış olsaydı, yani idari hata yapmamış olsaydı, Telekom'da olduğu gibi Tüpraş'ta da yürütme durdurulmayabilirdi. Tüpraş kararından ötürü asli görevini yapan idari yargının değil, hata yapan bürokratik iradenin sorgulanması gerekir.
Başbakan Erdoğan ve AK Parti iktidarının özelleştirme konusunda arzulu ve kararlı olması yetmez; aynı kararlılığın bürokratik iradede de oluşması gerekir. Başbakan Erdoğan özelleştirme konusunda kararlılığını devam ettirmek istiyorsa, idari yargıya takılan özelleştirme uygulamalarındaki idari hatalara sebep olan bürokratik iradeden bu hatalar için hesap sorması gerekir . "Benim bürokratımdır, hoşgörülü olmalıyım" diye düşünmeye devam edilirse daha çok özelleştirme işlemleri idari yargıdan döner.
Türkiye yabancı sermayeye karşıdır tezini savunanlara da en güzel cevabı Danıştay, bu kararı ile ortaya koymuştur. Bu karar yabancı sermayenin hatrı için alınmamış; Türk hukuk sisteminin bu konudaki bakış açısını ortaya koymuştur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İletişimde tam serbestleşmeye doğru   / 09-02-2006
 Özelleştirme yara almasın   / 04-02-2006
 İşte size kaostan çıkış yolu   / 03-02-2006
 'Tazminat değil gazda açığı kapatmak önemli'   / 02-02-2006
 Gaz anlaşmaları gündemden düşmüyor   / 31-01-2006
 İran gazında ceza maddesi bilmeceye dönüştü   / 30-01-2006
 Arcelor soğuk sacda hâkim durumda mı?   / 28-01-2006
 Arcelor'a Rekabet onayı şartlı gelebilir   / 27-01-2006
 THY eskiden böyle değildi   / 26-01-2006
 Hyundai gerçekten gelecek miydi?   / 24-01-2006
MELİHA OKUR
İstihdam yükleri Kamer'i bile pes ettirdi
Başbakan'ın...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Danıştay'dan Telekom dersi
Telekom'un...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Bütçe iyileştikçe istihdamın üzerindeki vergi yükü...
Polat'a kırmızı nokta
Almanya, Kurtlar Vadisi'ne, "porno filmlere uygulanan" 18 yaş altı...
Bedava tavuk zehir oldu
Geçtiğimiz haftasonu Malatya'da vatandaşa ücretsiz olarak tavuk...
Memura özel alan yok artık her yer kamusal
Memura özel alan yok artık her yer kamusal
Kamusal alanın nerede başlayıp nerede bittiği tartışması, Danıştay'ın...
Çilli Hüseyin aranıyor
Çilli Hüseyin aranıyor
Rahip Santoro cinayetinin zanlısı O.A. tutuklanarak cezaevine...
IMKB
E: 44.117 D:% 0,63
DOLAR
S: 1,329 D:% -0,487
EURO
S: 1,594 D:% -0,157
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu