kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

On bin kişiye iş

28 Şubat'tan sonra iyice siyasallaşan hukuk, kendi ideolojisine uymayan vatandaşı nefes alamayacak hale getirerek tehlikeli bir noktaya doğru paldır küldür giderken, Abdullah Öcalan'ın Suriye'den çıkarılışının yıldönümü olan 15 Şubat'ı büyük bir provokasyona dönüştürmek isteyenlerle ilgili haberler gazetelere yansıyor.
Peş peşe dizilen bütün bu olaylar bana tek bir cümleyi fısıldıyor:
- Cumhurbaşkanlığı seçimleri yaklaşıyor.


Siyasal iktidar hummasına tutulmuş amaçları için her şeyi "mübah" görürken, Türkiye'nin temel sorunları da ağırlaşmaya devam ediyor. Trabzon'daki katil zanlısı çocuk, İstanbul'un varoşlarını çok kısa bir süre önce dolaşmış olduğum için bana çok fazla tanıdık bir portre olarak gözüktü.
O varoşları gezerek yazdığım "Bizim Gettolar" dizisinin "Çok geç olmadan bu sese kulak verin" başlıklı son yazısında şöyle bir paragraf vardı: "Hazine arazisini yirmi beş milyara satarak para kazanmak, okulun dışında sokaklarda hayat aramak, çalışınca asgari ücret düzeyinden bir parmak yukarı çıkamamak, bu sabahki kısa gezinin büyük fotoğrafını oluşturuyor. İstanbul'un çevresindeki gençler üretimden çoktan kopmuş. Çalışanlar ise nitelikli işgücü oluşturamadıkları için zorlanıyorlar.
Toplumsal üretim çarklarının parçası haline gelmedikçe de, buraların artan bunalımını çözmek çok zor." Trabzon'da bir rahibi vuracak kadar hayata yabancılaşmış on altı yaşındaki çocuk da aslında bu toplu fotoğrafta yer alıyor. Trabzon'a seçim için gittiğimde Kurtlar Vadisi dizisi oynayınca sokakların boşaldığını söylemişlerdi. Çalışarak, üreterek, yarışarak, olumlu bir emek sonucu kendine "kimlik" bulamayan çok geniş bir yığın, vurarak, kırarak mafyaya kıyısından ilişerek kendine "kimlik" yaratma peşinde...
Becerisiz, mesleksiz, hayata bakınca kendi yansımasını göremeyen enerji dolu genç insanların "milliyetçilik", "din" ve "mezhep" adına militanlaşmasının sebebi de bu...
Olumlu yönleri felç olunca, o genç enerji, ilkel ve sığ bir derede kanla yıkanmayı da göze alan bir çılgınlığa dönüşüyor.


Önceki gece, bir grup yazar arkadaşla, İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın konuğu olduk. Trabzon'daki vahim gelişme sonrası, üretimden kopan varoşlar konusunu da tartıştık. Başkan, İstanbul Belediyesi'nin yaraya merhem olmak için "on bin kişiye iş" yaratacak bir projesini anlattı.
Belediye, işsiz yığınlara "mesleki beceri" kazandırmak için "sanat ve meslek eğitim kursları" açmış. İstanbul Sanat ve Meslek Eğitim Kursları doksan branşta eğitim veriyor.
Ancak, projenin eğitimden belki de daha da önemli bir yanı var. Bu eğitimi bitirerek sertifika alanları "işe alacak" olan işverenin, istihdam ettiği kişiyle ilgili devlete ödemekle yükümlü olduğu tüm ödemeleri bir yıl boyunca İstanbul Belediyesi üstleniyor.
SSK priminden tutun da vergisine kadar tüm masrafları Belediye ödüyor.
Başkan, yaklaşık on bin kişinin bu tür giderlerini Belediye'nin yüklenebileceğini belirtti.


Ben bu projeyi çok önemsedim. Önemseyince peşine düştüm. Piyasanın hangi mesleklere ihtiyaç duyduğu konusunda ne yazık ki meslek odaları aktif bir dayanışma içine girmemişler. Bu imkan toplumda yeterince duyulup yayılmamış.
Diğer yandan sertifikalı insanları işe alacak olanlar da "sigortadan" ürkmüş. "Kaçak işçi" çalıştırmayı tercih ettikleri için Belediye'nin bu girişimi, olması gereken noktaya ulaşmamış.
Sanıyorum Başkan Topbaş, beceri kurslarıyla iş bulma girişiminin ana damarlarını oluşturan İSMEK (İstanbul Meslek Edindirme Kursları) ve İYMEK (İstihdama Yönelik Meslek Edindirme Kursları) projesini yeni bir enerjiyle gündeme getirmek istiyor.
Geçenlerde Başbakan Erdoğan'a "Türkiye'nin en önemli sorunu" ne diye sorduğumda tek kelimelik bir cevap almıştım:
- İşsizlik...
Neden işsizlik? Çünkü yığınlar üretimden ve beceriden kopmuş, terlemeden para kazanma zehrine bulanmış. Gençlerin "negatif kahraman" olma tutkusu bu yüzden...
Devlet içi iktidar kavgalarının suni senaryolarını bir yana bırakıp temel sorunlara dönmek Ankara için çok zor, bunu biliyorum ama hiç olmazsa şu İstanbul Belediyesi'nin on bin kişiye iş yaratabilecek girişimine destek verilse...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gazeteleri nasıl okursunuz?   / 06-02-2006
 Cinayet ekonomisinde saydamlık tatavası   / 04-02-2006
 Merkez Bankası'nı anlamak ya da anlamamak...   / 30-01-2006
 Döviz-kur-borsa üçgeninde kaybolmak...   / 28-01-2006
 Şemdinli 'sizlere ömür' mü?   / 23-01-2006
 Elektrik Rum icadı mı?   / 21-01-2006
 Şişli'de savcılar var mı?   / 16-01-2006
 Katilseverler   / 14-01-2006
 Başbakanla...   / 09-01-2006
 Kuş gribinde kontrgerilla endişesi...   / 07-01-2006
YILMAZ ÖZDİL
Seni gidi dinozor...
Millet, AK Parti'ye oy verince...
FATİH ALTAYLI
Deniz Baykal'ın tarlası...
Liderlerin malvarlığı...
ERDAL ŞAFAK
Türkiye'de kadın olmak
"Kadın İstihdamı Zirvesi" nde...
MEHMET ALTAN
On bin kişiye iş
28 Şubat'tan sonra iyice siyasallaşan...
Emir yukarıdan
CIA ajanının kimliğinin basına sızmasında şok gelişme: Yargılanması...
Amerika'da Hz. Muhammed kabartması
Şimdiye kadar sadece Avrupa ve Müslüman ülkeler arasında yaşanan...
Gıcır gıcır Kartal 3-1
Gıcır gıcır Kartal 3-1
Yenilenmiş Beşiktaş, Diyarbakır'da sahnedeydi. 'Gıcır transferler'...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu