kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ayse Ozyilmazel @ SABAH
 
Yılmaz Erdoğan hocadır alaylıyı eğiten fırçadır
Tavsiyeler

Yılmaz Erdoğan hocadır alaylıyı eğiten fırçadır

Neye niyet, neye kısmet! Şu dilden dile dolaşan 'Mutfak' ne işmiş göreyim, çayımı içip, ortalığı kolaçan edeyim derken baktım ki; Yılmaz Erdoğan'ın dersine girivermişim. Hem de dersimiz; yazarlık! Hadi başa saralım. Şimdi malumunuz yerin kulağı delik. Duydum ki; Yılmaz Erdoğan ve arkadaşları (yani Beşiktaş Kültür Merkezigiller) BKM'nin yanında bir kafe açmış. Adı Mutfak. BKM'nin bulunduğu pasaja giriyorsunuz, düz yürüyüp ileriden sağa dönüyorsunuz, soldaki kiremit renkli demir kapıyı ittiniz mi, Mutfak'a hoş geldiniz.

YAZARLIK DERSİ VERİYOR
Solda bar var. Tam karşıda mini sahne, üstünde üç adet mikrofon. Ahşap masalara gençler konuşlanmış. Nereye geçsem acaba? Aaa kimi göreyim? Yılmaz Erdoğaaaaaan! Yılmaz kirli sakal bırakmış, siyah pantolon, mavi gömlek, siyah süveter giymiş. Arkadaşlarıyla sohbet ediyor. Hemen kaynadım tabii. Meğer mekanın giriş katı kafe, alt katı da Atölye imiş. Şöyle ki, BKM heyeti genç oyuncuların bıraktıkları özgeçmişleri değerlendirip, içlerinden seçtiklerine sınav yapmışlar. Sınavı kazanan oyuncular Atölye'ye girmeye haz kazanmış. Atölye'de Yılmaz Erdoğan yazarlık, Demet Akbağ, Zerrin Sümer ve Tolga Çevik oyunculuk ve sahne, Bahtiyar Engin ise diksiyon dersleri veriyor. Yılmaz, Atölye'yi anlatıyor ama benim aklım fikrim yemekte. "Hadi mönüye bakalım" dedim. Ooo çıtır balık, (Beşiktaş Pazarı'ndan) ev mantısı, yaprak sarma, pastırmalı hamburger. Tam ağzım sulanmışken, Yılmaz "Hadi benim dersime gir" dedi. Ne? Şimdi mi? Ben ki ders fobisi yüzünden iki yıldır ehliyet alamamış bir kişiyim, ne dersi yahu? "Beni buralarda bayıltma"dememe kalmadı, kolumdan tuttu, derse soktu. Sınıf tıklım tıklım, tek bir boş sandalye var, onun da arkasında ceket asılı. Yılmaz işaret etti; "Geç oraya otur!" "Yok ben kapının yanında dikilirim." Adama bak, göz göre göre öğrencileri bana gıcık edecek. Ve ders başladı. Yılmaz elinde tebeşiri zıplatıp, ileri geri yürüyen öğretmenlerden. Hani şu derste not tutturmayan, sınavda adamın canına okuyan sosyoloji hocaları gibi. Azıcık komik, çok disiplinli. İşte size gizli tuttuğum ders notları; Oyuncular yazarlık dersi almalı çünkü, iyi oyuncu önüne gelen senaryo iyi mi kötü mü anlamalıymış. Yazarlıkta en önemli şey çok sağlam bir ana fikrinizin, bir önermenizin olmasıdır. İstediği kadar anlattığın komik olsun eğer bir önermen yoksa, sekseninci sayfada toslarsın. Başka? Filmin önermesi olduğu gibi, her karakterin ve sahnenin de önermesi olacak. Karaktere her sahnede yeni bir şey eklenecek. Sonra iyi yazar, herkesin bildiği şeyi başka yoldan anlatabilmelidir. 'Hayata bir de buradan bakın' demelidir. Peki; yazarken mesaj verecek miyiz? Cevap; gayet tabii...

YILMAZ, KIZAR MIZAR...
Ve tam burada kalemim bitti sayın seyirciler. Tükenmez dediniz, tükendi işte. Yandaki kızı dürtüyorum kalemini versin diye, diğer yandan Yılmaz Hoca'ma çaktırmamam lazım. Kızar mızar maazallah... Zaten demin, ödevini yapmayan öğrencilere de fırça attı. Alaylı fırça yiye yiye adam olurmuş. Haklıdır, saygı duyuyoruz. Neyse, nihayet kalem otlanarak ilk dersin sonunu getirdim. Karşındaki Yılmaz Erdoğan olunca zaman su gibi akıp gidiyor tabii. Bu arada; Atölye'ye katılmak için özgeçmişinizi BKM'ye bırakmanız gerekli. NOT: Hey yavrum hey! Üç bin vuruşta önerme kıyametim maşallah. Neye niyet neye kısmet, bir. Yerin kulağı deliktir, iki. Ödevini yapmazsan fırça yersin, üç. Kalemsiz gelirsen can çekişirsin dört, ustanın attığı fırçada gül biter beş. Mutfak'ta mantı süper, altııı!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bill Gates'in düşkünü terasta yer kış günü   / 20-02-2006
 Hülya neyin kurbanı?   / 17-02-2006
 Dayak yemeyin yemek yiyin...   / 15-02-2006
 Erkeklerin 14 Şubat krizi   / 13-02-2006
 Nehir'in yeni edası   / 10-02-2006
 Ya o aradığınız insan değilse   / 08-02-2006
 Tostumu yedim deliriyorum   / 06-02-2006
 Kayak bahane   / 03-02-2006
 Sakız gibi Ayşe Opereti   / 01-02-2006
 'Münih'e giderken   / 30-01-2006
AYŞE ÖZYILMAZEL
Yılmaz Erdoğan hocadır alaylıyı eğiten fırçadır
Neye...
HAKAN & UTKU
Hırsız-Polis
Erzurum'da polisler hırsızlık tatbikatı...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Gözü yaşlı

2 çorba kaşığı...
Omurilik deneyleri paralı olursa Türkiye'nin tıp itibarı azalır
Omurilik deneyleri paralı olursa Türkiye'nin tıp itibarı azalır
Omuriliğe kök hücre naklinin yapıldığı deneyler, yürüyemeyen hastalar...
Olgun kadın kıvamına geldi!
Olgun kadın kıvamına geldi!
Estetik yaptırmak, kadınlar için artık kuaföre gidip fön çektirmek...
Ayrılık sebebi stres!
Ayrılık sebebi stres!
2004 yazından bu yana flört eden Çiğdem Kayalı ile Tarkan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.