kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Irak'ta gerilim tırmanıyor

Irak'ta Şii türbesine düzenlenen saldırıların ardından patlak veren çatışmaların iç savaşa dönüşmesinden korkuluyor. 168 camiye saldırıldı. Ölü sayısı 100'ü geçti. Bakuba'da 47 işçi kurşuna dizildi. Sünniler hükümet kurma çalışmalarını askıya aldı.

Irak'ta, 12 İmam'dan ikisinin mezarının bulunduğu Askeriye türbesine yönelik dünkü bombalı saldırının ardından başkent Bağdat ile birçok kenti içine alan Selahaddin vilayetinde sokağa çıkma yasağının süresi uzatılırken, asker ve polisin izinleri kaldırıldı.

ÖLÜ SAYISI 100'Ü BULDU, 10 İMAM ÖLDÜRÜLDÜ

Son 24 saat içinde can kaybı sayısının 100'ün üzerinde olduğu Irak'ta, bu süre zarfında Sünnilerin gittiği onlarca camiye çeşitli saldırılar düzenlendi.
Sünni Dinadamları Birliği 168 camiye saldırı düzenlendiğini açıkladı. Bağımsız
kaynaklarca doğrulanmayan bilgilere göre Birlik, 10 imamın öldürüldüğünü ve 15'inin kaçırıldığını da bildirdi.

IRAK GENELİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ

Şii türbesine yapılan saldırının ardından artan şiddet olayları nedeniyle Irak genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak'ta Şii türbesine düzenlenen bombalı saldırının ardından Irak genelinde, akşam saat 20.00'den sabah saat 08.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Hükümet yetkilileri ve dini otoritelerinin aldığı ortak kararla Irak'ta zaten uygulanmakta olan akşam saat 23.00 ila sabah 06.00 arası sokağa çıkma yasağı genişletildi. Bu yasağın ne kadar süreceği ise belli değil. Ayrıca güvenlik gerekçesiyle emniyet birimlerinin izinleri de kaldırıldı.

Bu arada, ülkedeki asker ve polisin tüm izinleri kaldırıldı. Hükümet, tüm güvenlik güçlerinin görevlerinin başına geçmesi emrederken, güvenlik alarm düzeyini de yükseltti. Başbakan İbrahim Caferi, dün türbeyi hedef alan saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan etmişti.

ŞİDDET OLAYLARI

Samarra'daki Askeriye türbesine düzenlenen saldırıyla tırmanan şiddet olaylarında meydana gelen can kaybına ilişkin çelişkili rakamlar veriliyor.
Reuters haber ajansı, Irak asker ve polis kaynaklarına dayanarak, Samarra'da türbeye düzenlenen saldırının ardından Bağdat ve Basra'da son 24 saat içinde çoğu Sünni 78 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
Haberde, 53 can kaybının Bağdat'ta meydana geldiği, ancak bu rakama bulunan onlarca cesedin dahil olup olmadığının bilinmediği aktarıldı.

Basra'da ise 25 kişi hayatını kaybederken, yine bu rakama hapishane baskınında ölenlerin dahil olup olmadığı bilinmiyor. Fransız AFP ajansı da, dünden itibaren en az 130 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

BAĞDAT'TA DA 47 CESET BULUNDU

AFP'ye açıklama yapan Doktor Kais Muhammed, dün akşamdan bu yana morga en az 80 ceset getirildiğini söylerken, Irak İçişleri Bakanlığı dün geceden bu yana başkent Bağdat'ın bulunduğu bölgede 47 ceset bulunduğunu açıkladı.

Şiddet olaylarının sonuncusu bu sabah Bakuba'da meydana gelmişti. Bir askeri devriyeyi hedef alan saldırıda 8'i sivil 16 kişinin öldüğü,21 kişinin yaralandığı açıklandı.

BAKUBA'DA 47 İŞÇİ ÖLDÜRÜLDÜ

Son olarak Bakuba kentinin güneyinde, silahlı kişilerin 47 fabrika işçisini öldürdüğü haberi geldi. Diyala bölge konseyi yetkilisi Dhari Thuban, silahlı kişilerin işçileri taşıyan 3 otobüsü Bakuba'nın yaklaşık 20 kilometre güneyindeki Nehravan'da durdurarak işçileri öldürdüğünü kaydetti.

Irak'ta dünkü şiddet olayları sırasında 3 gazeteci de hayatını kaybetti. Samarra'daki olayları izleyen El Arabiya televizyonunun 3 muhabirinin cesetleri bu sabah bulundu.

"1 TÜRK ÖLDÜRÜLDÜ" İDDİASI

Basra'da, türbenin yakılmasına misilleme olarak dün bir hapishaneyi basan militanların öldürdüğü tutuklular arasında bir Türk'ün de bulunduğu öne sürüldü. AP ajansının Irak polisine dayandırdığı habere göre, aralarında 1 Türk ile 2 Mısırlı, 2 Tunuslu, 1 Libyalı ve 1 Suudi'nin bulunduğu tutukluları dışarı çıkaran militanlar, onları öldürdü.

Bakuba ve Bağdat'da ise bugün 4 camiye saldırı düzenlendi. Bakuba'daki Ebu Eyüp el Ansari camisine el bombaları atan saldırganlarca camide görevli bir kişiyi öldürdü, iki kişiyi yaraladı. Başkent Bağdat'ın güneyindeki ''Yeni Bağdat'' semtinde ise bugün 3 Sünni camisinin yakıldığı bildirildi.

ULUSAL BİRLİK ÇAĞRISI

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, türbe ve camilere yönelik saldırıların yarattığı gerginliği yatıştırmak için bugün tüm taraflaratoplantı çağrısı yaptı. Sabah yapılması beklenen toplantı, daha sonra öğleden sonraya ertelendi.

Önde gelen Sünni siyasi gruplardan Irak Uyum Cephesi ise toplantıya katılmayacağını açıkladı. Irak Uyum Cephesi, buna gerekçe olarak da ''Şiilerin yönlendirdiği hükümetin kendilerine ait mekanlarıkorumadığını ve bu mekanlara yönelik saldırıları kınamadığını'' gösterdi.

Talabani, dün televizyondan ulusa seslenerek, saldırganların ulusal birlik hükümeti çalışmalarını engellemek istediğini söylemiş ve''İç savaş tehlikesine karşı birlikte çalışmalıyız'' demişti.Saldırı, Irak yönetiminin yanı sıra BM, ABD, İngiltere ve Mısır tarafından kınanmıştı. İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, 7 günlük ulusal yas ilan etmişti.

SUNNİLER HÜKÜMET KURMA İŞLERİNİ ASKIYA ALDILAR

Irak'ta dün yaşanan çatışmalardan sonra, önde gelen Sünni siyasi oluşumu Irak Uyum Cephesi, hükümet kurmaya yönelik görüşmeleri askıya aldığını açıkladı.

Cephenin sözcüleri, Şii ağırlıklı hükümet dün 90'a yakın Sünni camisine yönelik saldırılar için özür dileyinceye kadar hükümet kurma çalışmalarına katılmayacaklarını söylediler.

Uyum Cephesi'ndeki partilerin en büyüğü olan Irak İslami Partisi'nden Raşid el Azavi de, ''Sünni camilerine ve Irak İslami Partisi'nin bazı bürolarına yönelik saldırılarla ilgili olarak Şii koalisyonundan açık bir kınama bekliyorduk. Ama bu olmadı'' dedi.Azavi, hükümeti Sünni camilerini korumayamamakla suçladı.

Sünni politikacılardan Dr. Salman El Cumaili de, Sünnilerin Şii militanların dünkü hareketleri için özür ve bu militanlara karşı eylemlerine uygun şekilde davranılmasını beklediğini belirterek, ''Kızgın kalabalıkları bastırmak için yeterince önlem almayan hükümetten açık bir kınama bekliyoruz. Hatta bazı bölgelerde Sünni camilerine saldırılmasında hükümetin güvenlik kuvvetleri bir tür işbirliği bile yaptı'' dedi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Irak'ta 3 yılda 70'ten fazla gazeteci öldürüldü
 'Irak'ta 1 Türk öldürüldü' iddiası
 Ahmedinejad İsrail'i suçladı
 Moskova'da market çöktü: 52 ölü
 Nijerya'da Müslüman-Hıristiyan çatışması: 80 ölü
 Mozambik'te 7.5'lik deprem
 'Yanlış bir politikaydı'
 Kutsal Şii camisine bombalı saldırı
 İsrail Başbakanı'na 'mal varlığı' sorgusu
 Dkkt! SMS hsta edyr :(
 Dora, ilk resmi görüşmesini Babacan'la yaptı
 "Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanıyoruz"
 "Yıl sonuna kadar Rumlar'ı tanımalısınız"
 'Süryaniler artık iltica talebinde bulunamaz'
 Grevcilere karşı seferberlik" ilan edildi
 ABD'lilerin bıyık sevdası
 365 milyon doları mezbahacılar bölüştü
SOLİ ÖZEL
Ziyaret
Halid Meşal'in ziyaretinin tüm...
Önümüzdeki maça bakacağız: 4-0
Önümüzdeki maça bakacağız: 4-0
Bu tür maçlarda F.Bahçe eleştirildiğinde suç oluyor. Aralarında büyük...
Asla unutmam
Asla unutmam
Kapımız herkese açık. Fakat geçmişte yapılanları da unutmadım...
Meryemana'da dua
Meryemana'da dua
Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Hanım, Kuşadası'nda Meryemana Evi'ne...
46'lık doktor 46 raporu dağıtıyor
'Kronik şizofren' raporu bulunan ve TCK'nın 46. maddesinden...
Öcalan'ı 'satın almamı' ABD son anda engelledi
"1995'te Öcalan'ı 10 milyon dolar karşılığında bana satacaklardı,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu