kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erdal Safak @ SABAH
 

Çözüm konuşmakta

Çalışma Bakanı Başesgioğlu, "Bencilliğin hâkim olduğu, birbirimizi dinlemekte zorlandığımız, elektrikli bir hava yaşıyoruz. Toplum olarak çatışma kültürünün olumsuz yansımalarından kurtulmamız gerekiyor" diyor. Haklı. Dileriz, bugün başlayacak "Kürt Meselesi Konferansı" bu amaca katkı yapar...

Kuruluş amaçları arasında "Toplumsal sorunların çözümünde, tarafların bu sorunları tartışabilecekleri ve birlikte çözüm üretebilecekleri ortamlar yaratmak" bulunan Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin öncülüğündeki "Kürt Meselesi Konferansı" bugün başlıyor.
9 panelden oluşan konferans, beklendiği gibi, "refleksler"i harekete geçirdi. Kimi çevreler iyiniyetli eleştirilerden komplo teorilerine kadar her renk ve tonda tepkileri yağdırdı. Kimileri ise "Devamı gelmeyen, getirilemeyen girişimlerden biri daha" diye dudak büktü. Örnekler eşliğinde: Erdoğan'ın aydınlarla görüşmesi, Diyarbakır'da "Kürt sorunu daha fazla demokratikleşmeyle çözülecek bir sorundur" demesi gibi...
Benzer düşkırıklıklarına yolaçmamak için olsa gerek, konferansın düzenleyicileri ve katılımcıları ihtiyatlı yaklaşım sergilemeye özen gösteriyorlar: "Amacımız Kürt sorununu farklı bakış açılarıyla yeniden gündeme oturtmak. Duyarlılık yaratmak istiyoruz. Soruna demokratik bir çözüm yolunu, bir diyalog kapısını açmak istiyoruz."
Gerçekten de adına ister Güneydoğu sorunu, ister Kürt meselesi deyin, konunun Türkiye gündeminin hep ilk sıralarında tutulması hayati önem taşıyor. Birçok nedenden ötürü:
* Herşeyden önce Türkiye'nin en zorlu sorunu. Hatta tüm sorunların anası olduğunu bile söyleyebiliriz.
* Irak fiilen ayrışıyor, Karma kentler ve bölgeler "Arılaşıyor": Sünni bölgelerinden Şiiler göç etmeye başladı, Şii bölgelerinden de Sünniler.
* 2006 ve onu izleyecek biriki yıl Ortadoğu'nun yeniden ve kökten biçimlendirildiği dönem olacak.
Türkiye bu olağanüstü kritik süreçte hamle yapmazsa, kısır döngüde cebelleşmeye devam edecek, dahası ufukta beliren yeni tehlikelerle boğuşacak: Silahlı çatışmaların yeniden hız kazanması, sivil itaatsizlik türü kitlesel eylemlerin başlaması, Kuzey Irak'taki oluşumun bölge halkı üstündeki etkisini ve etkinliğini artırması, dört parçada yaşayan Kürtler'in şimdiden belirtileri gözlenen iş ve güçbirliği sonucu sorunun başka mecralara taşınması..
Bu konferansın konusunu elbette bu tür yakın tehlikeler ve olası yansımaları oluşturmuyor. Ancak keşke dikkate değer çözüm önerilerinde bulunan MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş de katılımcılar arasında olsaydı. En azından "Makro seviyede strateji ve planlamaların detayları arasında yer aldığını" belirttiği o önerilerinin açılması ve kamuoyunca paylaşılıp tartışılması sağlanabilirdi.

Önce yeni bir Anayasa
Bize göre, aslında, sihirli reçeteler aramaya gerek yok; Türkiye'nin diğer siyasal ve toplumsal başağrıları gibi Kürt sorununun çözümü de AB sürecinden ve Kopenhag Kriterleri'nden geçiyor.
O kriterlerin ise maymuncuğu belli: Dün yazımızda belirttiğimiz, Başbakan Erdoğan'ın da 3 yıl önce hükümet programında vurguladığı gibi, öncelikle yeni ve sivil bir Anayasa ile demokratik Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları'nı yapmak.
Tek devlet, tek millet, tek vatan ve tek bayrak ilkelerinden zerrece sapmadan, Türkiye'nin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti karakterini daha da güçlendirecek bu yeni Anayasa ile Kürt vatandaşlarımızın kültürel taleplerini karşılayacak açılımlar pekala yapılabilir. Yenilenecek Siyasi Partiler ve Seçim Kanunları ise siyasi taleplerine cevap olabilir.
Seçim ve cumhurbaşkanlığı tartışmalarının gündemi tutsak alacağı önümüzdeki 1218 aylık dönemde ve de günlük sorunlara, biri bitmeden yenisi patlak veren gerilimlere boğulmuş iktidarla bu hamleler yapılabilir mi; o da ayrı konu...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Moral kampı   / 10-03-2006
 Şemdinli ve AB süreci   / 09-03-2006
 Sanıklar ve deliller   / 08-03-2006
 Şemdinli'de Nevruz   / 07-03-2006
 BOP yaşıyor mu?   / 06-03-2006
 Kivi, kaşar ve çorba   / 05-03-2006
 Korkutan rakamlar   / 04-03-2006
 Erdoğan ve Gül   / 03-03-2006
 Karadeniz krizi   / 02-03-2006
 Türkiye'nin Irak misyonu   / 01-03-2006
YILMAZ ÖZDİL
Ümmühan...
En kısa ömürlü üründür gazete.
Sabahın ilk...
FATİH ALTAYLI
Life style sevdasına saatleri yazdım
Herkes bir "life...
ERDAL ŞAFAK
Çözüm konuşmakta
Çalışma Bakanı Başesgioğlu,...
MEHMET ALTAN
Tabular kırılırken gürültü çıkar...
İlerde sakin ve...
Orkut'un sitesi sanal El Kaide kampı oldu
Bilkent mezunu Konyalı Orkut, Google'da çalışırken bir 'sohbet...
'İş sözleşmesi' 68 ruhunu diriltti
Fransa, gençlere iki yıl stajyer statüsünü zorunlu kılan "iş...
Küfüre kırmızı kart
Küfüre kırmızı kart
Statlardaki küfürün kökünü silmeyi isteyen federasyon ve emniyet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu