kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seda Kaya Guler @ SABAH
 

Erkekler dayanışma içinde ya kadınlar!

Erkek dünyası sonsuz bir dayanışma içindedir. Birbirleriyle kavga etseler, kanlı bıçaklı olsalar da, ucu kendilerine dokunacağı zaman sonsuz bir dayanışma içine girerler. Bakınız son yaşanan olaylar... Yönetmen Kudret Sabancı evli olduğu halde, eşinden başka bir kadınla otomobilinde öpüşürken yakalandı. Ne oldu? Kimse adamın üstüne gitmedi. Herkes bekâr olan kadına yöneldi. Arşivler tarandı, eski sevgililerle resimler bulundu, kadını karalamak için elden gelen her şey yapıldı. Siz hiçbir erkekten; arkadaşınız veya gazeteciden, patronunuz veya köşe yazarından, kocanız veya milletvekilinden Kudret Sabancı'yı yargılayacak bir kelime duydunuz mu? Tek suçlu dizideki rolüne uygun davranmayan kadın oyuncu ilan edildi. Hatta aldatılan eş bile suçlu bulundu! Daha önce üç kez evlenip boşandığı konu edildi mesela. Hatta hatta kadının yakın arkadaşı bile suçlandı, arkadaşına destek olduğu için... Kısacası erkek toplum, erkek medya, kadınları birbirine düşürerek aradan sıyrıldı her zaman olduğu gibi. Kadınlar suçlu, erkek suçsuz ilan edildi... Dayak olayında da anı şeyler yaşandı. Dayak atandan çok dayak yiyen kadınlar konuşuldu, onların üzerine gidildi. Dayak yemeleri, dayak yemelerine neden olan olaylar tartışıldı. Sosyetik kadının sonrasında barışması eleştirildi. Hatta konu şirretliklerine kadar vardırıldı. Günümüz kadını çok asi, çok başına buyruk, çok şirret, çok agresif, çok şöyle, çok böyle, yani 'erkekler haklı!' dendi... Esas mağdurun erkek olduğuna kadar vardırıldı konu.

REKABETİ BİLMİYOR

Çünkü erkek dünyası sonsuz bir dayanışma içinde. Birbirleriyle kavga etseler, kanlı bıçaklı olsalar da, ucu kendilerine dokunacağı zaman sonsuz bir dayanışma içine giriyorlar. Çünkü erkekler rekabet etmeyi bilirler... İngilizce'de rekabet anlamına gelen 'competition' Latince kökenli bir kelime ve 'birlikte mücadele etmek' demek... Erkekler, küçük yaştan itibaren birbirleriyle rekabet ediyor ve rekabete dayalı oyunların keyfini çıkarıyorlar. Kaybedenle dalga geçiyor ama ilişkilerini de sürdürüyorlar. Yani birlikte mücadele ediyorlar. Kadınlarsa kaybedenle görüşmek istemiyor ve ilişkiye son veriyor, yani rekabete girmiyorlar. Yani birlikte mücadele etmekten bihaberler... Dolayısıyla başkasında olanı elde etme arzusu diye nitelendirilen haset ve üçlü ilişkilerde başkasına duyulan ilgi ve sevgiyi istemek olan kıskançlık kadınlarla erkekleri farklı etkiliyor. Psikolog Leyla Navaro, haset ve kıskançlığın kadınları felç, erkekleri motive ettiğini söylüyor. "Çünkü erkeğin kıskanç olması isteğini normal karşılıyoruz, hırsını ve rekabet isteğine saygı duyuyoruz ama aynı istekler kadınlarda söz konusu olunca eleştiriyoruz. Yüzümüzün şekli bile değişiyor, hırslı bir kadından söz ederken, hırslı olmak kötü bir şeymiş gibi yüzümüzü buruşturuyoruz" diyor... Oysa... Bunlar insana özgü duygular. Ve de insanı geliştiren duygular. Şimdi yine Leyla Navaro'ya kulak verelim, önce ne yaptığımıza, yani yanlışlarımıza bakalım, sonda da yapmamız gerekenleri görelim:

KADININ YANLIŞLARI


* Kendimizi aşağıda tutarak erkeği yüceltiyoruz.

* Kendi başarımızı görünmez hale getirerek erkeği öne itiyoruz.

* Güçlü duyguları kendimize yasakladığımız için ara duygularla yaşamaya çalışıyoruz.

* Hem kıskanmak hem kıskanılmak isteyen erkekler gibi davranmıyoruz. Kıskanılmaktan korktuğumuz için hem ilişkiyi sürdürmek hem de karşı tarafı üzmemek adına rekabete girmiyoruz.

* Sevilmek, fark edilmek ve ilgi görmek için kurban rolüne girmeyi tercih ediyoruz. Kurban rolünü oynadıkça zalimlerin duyguları pekişir. Acıyarak sevmek bizim de işimize geliyor. Kendimizde acıma duygusu uyandırmayan insanları sevmiyoruz. Yaşadıkları şeyler kötü olsa da mağdur kadın rolüne soyunmayan kadınları, güçlü durdukları, başlarını eğmedikleri, hayat mücadelelerine kaldıkları yerden devam ettikleri için kızıyoruz. Sonuç: Hem kaybediyor hem kaybettiriyoruz.

NELER YAPILMALI?
Kıskançlığın aslında gelişme mesajı olduğunu söyleyen Leyla Navaro şu öneride bulunuyor kadınlara:

* Enerjinizi kıskandığınız kişiyi düşünmek yerine kendinize harcarsanız hem bağımlı ilişkiden kurtulmuş hem de kendinizi geliştirmiş olursunuz.

* Rekabetin özü birlikte daha iyi olmaya çalışmaktır. Oyununuzu kazan/ kaybet üzerine değil, kazan /kazan üzerine kurmalısınız."

* Bırakın size fazla akıllı, fazla hırslı desinler. Hayatta kurban olmak yerine aktör olun. Kendi oyununuzu oynayın."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Sadece dantel   / 28-03-2006
 Tamer Karadağlı aşık!   / 26-03-2006
 Meral Akşener Ebru Şallı'yı gayet iyi anlıyor   / 21-03-2006
 Sanatçı duruşu   / 19-03-2006
 Asena'daki değişim!   / 14-03-2006
 Mutluluk ve mutsuzluk   / 12-03-2006
 Zuhal Olcay'ın haber değeri yoktu!   / 07-03-2006
 Sığınma evleri!   / 05-03-2006
 Mankenlerin karnesi   / 28-02-2006
 Gökhan Demirkol'un ablasıyla konuştum   / 26-02-2006
SEDA KAYA GÜLER
Erkekler dayanışma içinde ya kadınlar!
Erkek dünyası...
AYŞE TÜTER
Buğdaylı piliç
Etleri yağın yarısı ile yağlayın,...
İlk albümü için ünlü isimlerden destek aldı
İlk albümü için ünlü isimlerden destek aldı
Almanya'nın en ünlü yarışmalarından Face Acedemy'nin 2003 birincisi...
Yalın yeni yaşını kutladı
Yalın yeni yaşını kutladı
Türk Pop Müziği'nin başarılı ismi Yalın, 26'ncı yaşını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.