kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Yeni savaş alanı (2)

ABD'nin Irak Savaşı, bu savaşı başlatanların tasarladığından hayli farklı gelişmelere yol açtı. Öncelikle ABD'nin gücünü kanıtlamak yerine sınırlarını gösterdi. İran'ı bölgenin en etkin ülkesi haline getirdi. ABD ve genel olarak Batı'ya yönelik küresel ölçekli bir İslamcı hareketin manevra alanını genişletti.
İran'ın yükselen gücü ile birleşen Şiiliğin siyasi yükselişi ise hem Arap rejimleri, hem de toplumları açısından derin bir rahatsızlığı tetikledi. Bunun sonucunda ise bölgenin uzunca bir süre kan gölüne dönmesi, yerleşik rejimlerin sonunun gelmesi ihtimalleri güçlendi.
Bir dönüm noktası sayılması gereken Hamas'ın seçim zaferi tüm bölgeye yayılacak bir gelişmenin, yani Müslüman Kardeşler'in siyaset sahnesinde ağırlığının artmasının öncüsüydü. Üstelik Hamas'ın siyasi zaferi karşısında Batılı güçlerin verecekleri tepki bundan sonraki söylemlerinin Arap Ortadoğu'sunda ne ölçüde kabul görebileceğinin de belirleyicisi idi.
İsrail ve ABD'nin tercih ettikği tecrit politikasına AB'nin de destek vermesiyle, barış yolunda bugüne dek gerçekleştirilenler tehlikeye girdi. Filistinliler'in Cihadcılığa kaymalarının önü açılırken, İran rejimi gölgesinden korkan Arap rejimlerinin aksine bu konuda Arap toplumlarını heyecanlandıracak radikal bir söylemi benimsedi.

İslamcılığın etkisi yayılıyor
Irak Savaşı'nın yarattığı bu yeni bağlamı değerlendirmeden siyaset üretmeye devam etmek, Batı'nın gelişmeleri yönlendirme imkanını kısıtlıyor. Bir yandan da Arap/İslam dünyası ile Avrupa arasındaki ilişkileri germeye devam ediyor. Bu ilişkilerde Avrupa, Irak Savaşı'nın patlattığı öfkeden etkilendiği gibi daha uzun bir geçmişi olan İslamcı hareketin yeni yönelimlerinin de hedefi oluyor. Rosemary Hollis'in tahliline göre kendisi de bir savaş alanı haline geliyor.
Irak Savaşı'dan sonra ivme kazanan ve Filistin meselesini odağına yerleştiren İslamcı dinamik giderek ön plana çıkıyor. Ulusötesi bir siyasi süreç olarak İslamcılık, Müslüman nüfuslu ülkeleri daha fazla etkisi altına alıyor. Üstelik, son dönemin belki de en önemli kitaplarından Cihad'dan Manzaralar'ın (Landscapes of the Jihad) yazarı Tanzanyalı siyaset bilimci Faysal Devji'nin vurguladığı gibi İslamcılık ulusdevlet düzeni kurallarını ve liberal siyaset anlayışını da sarsıyor.

Göçmenler, refah ve ırkçılık
Evrensel ölçekte kurumsal bir otoriteye veya bağlandığı bir devlete sahip olmaması, İslamcılığın küreselleşmesini kolaylaştırıyor. İslamcılığın artan militanlığı tam da İslam dünyası içindeki hiyerarşilerin yıkılmasından, bu dünyadaki otorite anlayışının parçalanmasından ve demokratikleşmesinden besleniyor.
Bu akım Batı'nın önerdiği liberal siyaset anlayışını reddeden bir duruş sergiliyor. Cihadcılar dışında genel yaklaşımlarıyla son dönemde şiddetten uzaklaşsa bile toplumsal açıdan ve siyaseten baskıcı. Batı'nın hegemonyasından kurtulma dışında özgürlükçü mesajı yok, toplumların refahını artırma konusunda projeye sahip değil.
Tam da böylesi bir ortamda Avrupa'nın özgürlükçü ve barışçı bugünü değil, emperyalist ve sömürdüklerine kan kusturan geçmişi gündeme geliyor. Ortadoğu'da kabaran isyan buradaki ülkelerin uzantısı olan Avrupa'daki Müslüman yerleşiklere sirayet ediyor. Onyılların ayrımcılığının yarattığı, liberal siyasetin çözemediği sorunlar patlıyor. Göçmenlerin talepleri, ekonomik sıkıntıdaki Avrupa'nın ırkçı hareketlerini besliyor. Şiddete başvurmaları özgürlük alanlarının daralması yönelimini güçlendiriyor.
Bu sarmaldan kurtulmanın yegane yolu ise Batı'nın Ortadoğu politikalarının kökten değişmesinden geçiyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yeni savaş alanı (1)   / 13-04-2006
 Kafa karışıklığı   / 09-04-2006
 İsraf   / 06-04-2006
 Birlik!   / 02-04-2006
 Sarkaç   / 30-03-2006
 Gelecek referandum   / 26-03-2006
 Kasvet   / 23-03-2006
 Sıradışı bir vatandaş   / 19-03-2006
 Çıkmaz yolun yolcusu   / 16-03-2006
 Dağılma   / 12-03-2006
SOLİ ÖZEL
Yeni savaş alanı (2)
ABD'nin Irak Savaşı, bu savaşı...
Düğümü Rüştü çözdü: 5-3
Düğümü Rüştü çözdü: 5-3
Fenerbahçe, gelecek hafta ligin düğümünü çözmesi beklenen G.Saray...
Hoparlörden terör anonsu
Hoparlörden terör anonsu
Maç sonu, stat hoparlöründen "Lay lay Kanarya olamazsın şampiyon"...
Millet sizi affetmez bunu sakın unutmayın
Millet sizi affetmez bunu sakın unutmayın
Cumhurbaşkanı Sezer'in irtica, kadrolaşma, yargıda siyasallaşma...
Milyonlar yatırıldı soyguncuya yaradı
Kocaeli'ne 2004'te yapılan ama hiç kullanılmayan havaalanında...
Kızınız öldü, bize 11 bin YTL verin!
Seval trenden düşüp can verdi. Bilirkişi 'kapı bozuk' dedi. Ancak...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu