kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Hamas'ın kapanı

Herhalde beklediğinden daha kısa bir süre içinde Hamas hükümeti kendisini ters köşeye yatıran bir durumla karşılaştı. Üç gün önce, Ocak ayında bir kez bombalanmış bir falafel dükkanına yapılan ölümcül intihar saldırısı Hamas'ın Filistinli rakiplerinin İsrail kadar örgüte karşı da yapılmış bir eylemiydi.
Hamas'ın bir örgüt olarak bu eyleme verdiği tepki ise rakiplerinin oyununa geldiğini, yapısı gereği de başka çaresi olmadığını gösterdi. Henüz kendi içinde bundan sonraki politikasını tam olarak saptamamış olan örgüt eylemi kınamadı ya da kınayamadı. Hamas'ın içinde bundan sonra kullanılacak yöntemler konusunda özellikle dış liderlik ile iç liderlik arasındaki ciddi anlaşmazlık düşünüldüğünde şaşılacak bir şey yok. Ne var ki bu eylem sonucunda Hamas kırmaya çalıştığı kendi tecrit edilmişliğini de pekiştirmiş oldu.

Hamas
yalnız kaldı
Bu aşamada İsrail'in yeni Başbakanı Ehud Olmert'in misilleme yapmamaya karar vermesi de Hamas'ın işine gelmeyen bir tercihti. Zira İsrail'in genelde yaptığı gibi çok sayıda sivilin de öleceği bir saldırıda bulunması, Filistinliler'in örgüt etrafında kenetlenmesi sonucunu doğurabilirdi. Şimdilik bu fırsat da Hamas'a tanınmadı. Rusya'nın bile terör eyleminin ardından hayli sert bir tavır koymasıyla Hamas'ın güvenebileceği devlet olarak ortada yalnızca Hamas'a yüz milyon dolar yardım sözü veren İran ve Suriye kaldı.
İsrail'in Hamas'ı tecrit etme politikasına ABD ve ardından da gönderdiği fonları keserek AB destek verdi. Bu tavrın ve siyasetin barışa varılmasına katkı sağlamayacağına inanarak değiştirilmesini talep edenlerin de Hamas'ın tutumu karşısında sesleri fazla çıkmayacaktır. Aksine Hamas'ın hükümet etme imkânlarının budanmasını ve Filistin'i yönetememesinin sağlanmasını isteyenlerin eli de güçlendi.
Bu noktada Hamas'ın düşmanlarının ya da muarızlarının Batı ile veya İsrail ile sınırlı olmadığını da görmek gerekir. El Fetih ve İslami Cihad zaten Hamas'ın başarısız olmasını çıkarlarına uygun görüyor. Bir Arap toplumundaki ilk Müslüman Kardeşler yönetim deneyiminin başarısız kalmasını da bugünkü Arap rejimleri yürekten arzuluyor. Batı ülkelerinin kestiği yardımların petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle gene her taraflarından para fışkıran Arap devletlerince ikame edilmemesi bunun başta gelen kanıtı. Bu durumda meydan İran'a kalıyor. Oradan gelecek bir yardımın da Hamas'ı ne ölçüde popüler kılacağı kuşkulu.

İsrail
tercihini yapmalı
Hamas'ın bu terör eylemi karşısında tutumu üzerindeki tecriti, dolayısıyla maddi sıkıntıları da arttıracağından Filistinliler arasındaki mücadele ve kavgaların da kızışması ihtimali güçlenmiş sayılır. İsrail'in ortalığı daha da karıştırmak ve el Fetih'i güçlendirmek için yapabileceği bir manevrası daha var. El Fetih geleneğinin yeni neslinin en popüler siyasetçisi Mervan Barguti'yi serbest bırakmak. İsrail gazetelerinde bu konuda yapılan spekülasyonların ne ölçüde doğru olduğu da yakında anlaşılacaktır.
Gündelik siyaset düzeyinden çıkıldığında temel meselenin ise değişmediği görülüyor. Hamas'ı tecrit ederek ve Filistinlilerin hayatını zorlaştırarak Filsitinlilere boy eğdirmek mümkün değil. İşgalin ve toprak gaspının biteceğine dair tek taraflı olmayan, müzakerelerle belirlenecek bir siyasi takvim çıkmadan da. Filistinlilerin silahlı mücadele ile barışa gidecek müzakereler arasında, İsraillilerin ise karşı tarafa saygılı bir barış ile kolonyal tahakküm arasında bir tercih yapmaları gerekecek.
Son eyleme Hamas'ın verdiği tepki doğru tercihin yapılabileceği konusunda insanı pek iyimser kılmıyor.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yeni savaş alanı (2)   / 16-04-2006
 Yeni savaş alanı (1)   / 13-04-2006
 Kafa karışıklığı   / 09-04-2006
 İsraf   / 06-04-2006
 Birlik!   / 02-04-2006
 Sarkaç   / 30-03-2006
 Gelecek referandum   / 26-03-2006
 Kasvet   / 23-03-2006
 Sıradışı bir vatandaş   / 19-03-2006
 Çıkmaz yolun yolcusu   / 16-03-2006
SOLİ ÖZEL
Hamas'ın kapanı
Herhalde beklediğinden daha kısa bir...
Fener kanatlardan Cimbom göbekten
Fener kanatlardan Cimbom göbekten
Bu sezonki 103 golünün 50'sini kanatlardan bulan F.Bahçe, zayıf...
Zaten şampiyonlar
Zaten şampiyonlar
Adnan Polat, G.Saraylı futbolcuları göklere çıkardı: "Başımızın...
Terör Yasa Tasarısı Köşk'ten dönebilir
Terör Yasa Tasarısı Köşk'ten dönebilir
Tasarıda, Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa Mahkemesi üyeliği sırasında...
Topbaş, Göztepe Parkı'na 'farklı' bir cami tasarlıyor
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, yargıdan onay çıkarsa...
Bir ayda 600 varil
Tuzla'daki varillerin Unifar firmasına ait olduğunu söyleyen kamyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu