kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seda Kaya Guler @ SABAH
 

Bu otomobili hemen istiyorum

Bu yazının ana fikri şu; "Eğer bir kadının beklentilerini karşılarsanız, erkeklerin beklentilerini de aşmış olursunuz!" Gelelim konuya... Çok özel bir otomobil var. Şu anda bir tane ama eminim devamı gelecek. Tasarımına 2002 yılında başlandı 'Your Concept Car'ın (YCC). 2004 yılında Cenevre Otomobil Fuarı'nda görücüye çıktı. O gün bugündür dünyayı dolaşıyor, kendini tanıtıyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'daydı. Tabii hemen görmeye gittim. Tek kelimeyle bayıldım. Karar verdim; bu otomobili istiyorum, hem de hemen. Eminim, görseniz siz de isteyeceksiniz. Ama sahip olmamız şimdilik mümkün değil. Dediğim gibi bir tane, özel olarak üretilmiş, tepkiler ölçülüyor. Beğenilirse, kısmen ya Volvo'nun halen üretimine devam eden otomobillerinde uygulanacak ya da tasarlandığı şekliyle üretilecek. Talep çok olursa sayısı çoğalacak. Çoğaldıkça hayatımız kolaylaşacak... Çünkü bu otomobil, biz kadınlar için tasarlandı. Hem de kadınlar tarafından...

NE GİBİ ÖZELLİKLERİ VAR?

Otomobil endüstrisi, pek çok alan gibi erkeklerin hakim olduğu bir dünya. Her ne kadar günümüzde otomobil kullanıcılarının yarıya yakınını (gelişmiş ülkelerde) kadınlar oluştursa da, otomobiller erkekler için tasarlanıyor ve erkek bakış açısıyla, erkekler tarafından üretiliyor. Müşterileri arasında kadınların sayısı giderek artmaya başlayınca, Volvo kadın bakış açısına, kadınların düşüncelerine önem vermeye başlamış. 2001 yılında çeşitli seminerler vermek amacıyla Volvo'da bulunan, kadın tüketici modellerinde uzman olan Marti Barletta, "Eğer bir kadının beklentilerini karşılarsanız, erkeklerin beklentilerini de aşmış olursunuz" deyince; Volvo'nun kadın tasarımcıları harekete geçmiş. Proje müdürü Camila Palmertz ve arkadaşları projelerini Volvo CEO'su Hans Olov Olsson'a sunmuş. Çok heyecanlanan Olsson, "Bu bizim için müthiş bir fırsat. Erkekleri kaybetmeden hızla büyüyen kadın müşteri gruplarına konsantre olabiliriz. Çünkü erkek müşterilerimizin bu konsept otomobile bayılacaklarından eminim" demiş. Peki, ne özellikleri var bu otomobilin...

HAYATI KOLAYLAŞTIRIYOR

* Bir kere zekice depolanmış. Bir kadın için el çantası, cep telefonu, anahtarları, dizüstü bilgisayarı, evrak çantası, spor çantası ve bilumum eşyalarını arabaya yerleştirmek çok önemlidir. Elimizin altında bulunması lazımdır aradığımız şeyin. En uygun yer de ön koltukların arasıdır. İyi de orada vites kutusu ve el feneri vardır! İşte bu arabada vites kolu direksiyonun yanında, dolayısıyla orta alan bize kalmış durumda. Arka koltuklar istenirse iki kişilik koltuklara dönüşebiliyor ama öncelikli olarak eşyalarımızı yerleştirmeye yarıyor, sinema koltukları gibi koltuklar kaldırılıyor ve çantalarımıza yer açılıyor.

* Bir diğer özelliği; binmesi ve inmesinin çok kolay olması. Biz kadınlar isteriz ki, elimiz kolumuz dolu olduğunda arabamızın kapısı kolayca açılsın. Yaklaşırken kendiliğinden açılıp, bizi içeriye buyur etsin mesela. YCC aynen böyle. İki kapı, tek kapı halinde ve yukarıya doğru kendiliğinden açılıyor. O açılırken alt kısmı aşağıya doğru iniyor ve paçalarımız kirlenmeden, eşikten atlamadan rahatça koltuğa oturabiliyoruz.

* Koltuğa oturduğumuzda rahat etmek ve iyi bir görüş alanına sahip olmak isteriz. Kimi zaman ayakkabımız topuklu, kimi zaman düzdür; saçımız kimi zaman topuz, atkuyruklu kimi zaman açıktır. Her nasılsak, koltuğumuz o koşula uysun isteriz. YCC'nin sürücü koltuğuna oturup, anahtarı yerine yerleştirdiğimizde koltuk, direksiyon, pedallar, koltuk başlığı ve emniyet kemeri otomatik olarak o anki konumumuza göre ayarlanıyor. Ayrıca motor kapağı bölümü alçaltılmış, çamurluklar görüş alanına sokulmuş ve otomobilin dört köşesini de görebilmemiz için arka pencere oldukça geniş sınırlarda tasarlanmış.

* Otomobilimiz evimiz, elbisemiz gibi bize özgün olsun isteriz. YCC'de seçenekler çok fazla. Mesela, bir sürü değişik renk ve desende koltuk kılıfı var. Paspaslar da çok şirin ve renkli. Kolayca değiştiriliyor üstelik.

SERVİSE HABER VERİYOR


* En önemlisi sileceğe su koymak için kaputu açmaya gerek kalmıyor. Su deposu benzin deposunun hemen yanında, yani dışarıda.

* Erkekler gibi servise gitmekten, arabayı temizlemekten hiç hoşlanmayız. YCC, bakım zamanı geldiğinde otomatik olarak servisi haberdar ediyor ve en yakın servis bizi arayarak randevu talebinde bulunuyor! Ayrıca özel olarak hazırlanan boyası sayesinde kolay temizleniyor, kir tutmuyor.

* Ve kolay park ediliyor. İki otomobilin arasına park etmek istediğimizde yeteri kadar yer olup olmadığını öğrenmek için park etme düğmesine basıyoruz; sistem 'evet' derse aynı düğmeye basarak autopark fonksiyonunu seçiyoruz. Arabamız kendiliğinden manevra yaparak park etmemize yardımcı oluyor. Daha ne olsun değil mi? Şimdi söyleyin, böyle bir otomobili kim istemez?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Havva Adem'e elmayı uzattı ve...   / 07-05-2006
 Aldatmak değil, kandırılmaktır acı olan   / 02-05-2006
 Aşkın sonu cinayettir!   / 30-04-2006
 En iyi aşıklar...   / 25-04-2006
 Kadınlar zaten anlayışlı   / 23-04-2006
 En iyi aşık kim?   / 18-04-2006
 "Giden gitmişti zaten... Ben son noktayı koydum boşanmakla!"   / 11-04-2006
 80'lerin modası mı almayayım!   / 04-04-2006
 Erkekler dayanışma içinde ya kadınlar!   / 02-04-2006
 Sadece dantel   / 28-03-2006
RAHŞAN GÜLŞAN
Lastik yüzlü Riccon'dan dünyada dört tane var
Riccon,...
HAKAN & UTKU
Bir işaret yetmez!
Türk televizyoncu-luğunda 'işaretli...
SEDA KAYA GÜLER
Bu otomobili hemen istiyorum
Bu yazının ana fikri şu;...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Çamfıstıklı hindi
Etleri derin...
Şehir efsaneleri doğru mu?
Şehir efsaneleri doğru mu?
Doğum kontrol haplarının cinsel isteği azalttığı, yumurtalıkta kist...
Akupunkturdan sonra çok kilo aldım
Akupunkturdan sonra çok kilo aldım
Ben, 17 yaşında, 1.68 cm. boyunda, 70 kg ağırlığındayım. Çok fazla...
Dadılıktan kurtuldu!
Dadılıktan kurtuldu!
İrem Tuncalı, eşi Emre Muratoğlu'nu Mori'deki ortağı Ari Duek...
Modacı da 'pişti' olursa!
Modacı da 'pişti' olursa!
Kadınların korkulu rüyası olan 'bir örnek giyinmek' artık...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.