kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   News in English
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
  » Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seçim Papadopulos'u güçlendirdi
Seçim Papadopulos'u güçlendirdi

Kıbrıs Rum kesiminde, 56 üyeli meclisin yeni üyelerini belirlenmek üzere dün yapılan seçimde birinci olan AKEL ile ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) 18'er milletvekili kazandı. Rum meclisine 6parti girdi.

Oylarını 2001 genel seçimlerine göre en fazla artıran, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un başkanı olduğu Demokratik Parti (DİKO) ise 11 milletvekili çıkardı. Oylarında artış olan bir diğer parti Sosyal Demokratlar Hareketi de (EDEK) meclise 5 milletvekili gönderdi. Avrupa Partisi (EUROKO) 3, Çevreciler Hareketi ise 1 milletvekilliği kazandı.

2001 seçimine kıyasla oy oranı yüzde 34,71'den yüzde 31,13'e gerileyen AKEL 2 milletvekilliği, oy oranı yüzde 34'ten yüzde 30,34'e gerileyen DİSİ 1 milletvekilliği kaybetti. Önceki seçime göre oy oranını yüzde 14,84'ten yüzde 17,97'ye çıkaran DİKO ise milletvekili sayısını 2 artırarak meclise 11 sandalye gönderdi.

EDEK, 2001'e göre oy oranını yüzde 6,51'den yüzde 8,91'e çıkardı, 1 fazla ile 5 milletvekilliği kazandı. Avrupa Partisi (EURODİ) yüzde 5,75 oyla 3, Çevreciler Hareketi iseyüzde 1,95 oyla 1 milletvekili çıkardı.

56 üyeli Rum meclisinde partilerin milletvekili dağılımı; AKEL 18,DİSİ 18, DİKO 11, EDEK 5, EUROKO 3 ve ÇEVRECİLER 1 şeklinde oldu.AKEL, DİKO ve EDEK, Rum hükümetinde koalisyon oluşturuyordu. Koalisyonun en büyük ortağı oy kaybederken, küçük ortaklar oylarını artırdı.

RUM SİYASİLERİN AÇIKLAMALARI

Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, seçimlerin verdiği mesajların Rum hükümetini güçlendirdiğini, hükümetin programının daha güçlü olacağını söyledi.

''Birleşik ve özgür bir vatan için harcanan çabalar herkes için gereklidir'' diyen Papadopulos, herkesin, önünde bulacağı büyük tehditleri göğüslemek için hareket etmesi gerektiğini kaydetti. Büyük hedeflerini başarmak için çaba harcamaya devam edeceklerini ifade eden Papadopulos, ''Hedefimiz, Kıbrıs sorununa çalışabilir ve yaşayabilir bir çözüm bulunmasıdır'' dedi.

AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas da, ''AKEL'in seçimlerde küçük bir düşüş yaşadığını, ancak seçimlerde birinci parti olmayı başardığını'' söyledi.

AKEL'in Kıbrıs sorununa, iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm bulunmasını desteklediğini belirten Hristofyas, ''Kıbrıs'ın ev sahipleri Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerdir'' dedi.

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ise DİSİ'nin yeni mecliste 18 sandalye kazandığını ifade ederek, ''Yapıcı bir muhalefetle Kıbrıs sorununa yakında bir çözüm bulunması için mücadele vereceğiz'' diye konuştu. Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün, adanın yeniden birleşmesi için bir çözüm olması gerektiğini belirtti.

'PAPADOPULOS ÖDÜLLENDİRİLDİ'

DİKO Başkan Vekili Nikos Kleanthus, DİKO'nun halkın oyuyla önemli bir artış sağladığını belirtti. Kleantus, ''seçim sonuçlarının, Papadopulos ve DİKO'nun Kıbrıs sorununda sürdürdüğü politikayı ödüllendirdiğini'' söyledi.
EDEK Başkanı Yannakis Omiru da, Kıbrıs Rum halkının, EDEK'in verdiği mesajları kabul ettiğini ve mecliste güçlü bir EDEK olmasına karar verdiğini kaydetti. Omiru, ''Seçimler EDEK'in 37 yıllık yaşamını onurlandırdı'' dedi.

EUROKO Başkanı Dimitris Silluris ise partisinin kazandığı oyların tatmin edici olduğunu, partisinin önceliğinin Kıbrıs sorunu olduğunu belirtti.
Çevreciler Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, sonuçların partisi için fena olmadığını ifade ederek, partisinin yeni mecliste 1 sandalye kazandığını belirtti.

EDİ BAŞKANI İSTİFA EDİYOR

Seçimde az bir farka meclise giremeyen, Annan Planı'na ''Evet'' kampanyası yürüten Birleşik Demokratlar Hareketi (EDİ) Başkanı MihalisPapapetru, seçim sonuçlarından dolayı istifa edeceğini açıkladı.
EDİ'nin haziran ayında yapılacak olağanüstü kurultayında istifasını sunağını bildiren Papapetru, seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlendiğini söyledi.

Papapetru, ''Kıbrıs Rum toplumu bizim verdiğimiz mesajları kabul etmiyor ve bu başarısızlığın sonuçlarını üstleniyorum'' dedi. EDİ'den, Güney Kıbrıs'ta yaşayan Kıbrıslı Türk Neşe Yaşın da milletvekili adayı olmuştu. EDİ 2001 genel seçimlerinde yüzde 2,16 oranında oy alarak 1 milletvekilliği kazanmıştı. EDİ dün yüzde 1,56 oranında oy alabildi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Blair'den Irak'a ani ziyaret
 FT: AB Türkiye'ye yardım etmeli
 Zerkavi'nin yardımcısı yakalandı
 Hamas ile El Fetih gerginliği artıyor
 İran'da kuş gribi ölümleri
 ABD'de 2 milyon kişi mahkum
 ABD İran için kalkan kuruyor
 Seçimlerin galibi çözüm istemeyenler
 Karadağ 'bağımsızlık' dedi
 Naziler İran-Angola maçına 'bileniyor'
 Dev A380'ler 600 metrekare daire oluyor
 Yoksulluk genetikmiş
 Ayılar için çıplak protesto
 75'likler çetesi
 Dünyayı tersten dolaştı
 ABD'de kilise kana bulandı
 Hamas sonrası "ilk zirve"
 Bir günde 2 kez hedef oldu
 Amerika'da vekile rüşvet baskını
 Fransa'da eski müftü cumhurbaşkanı adayı
 "Sen eşime nasıl kötü söz söylersin"
 Muhalefet liderinin "façasını çizdiler"
 BBG Sezer biseksüel mi?
Vekil Başkan Olmaz
Vekil Başkan Olmaz
F.Bahçe camiasında "Vekil başkan olmaz" fikri ağırlık kazandı. Ortak...
Beni alın Ağabey
Beni alın Ağabey
Beşiktaş'tan ayrılan Sergen Yalçın, Galatasaray'ın Başkan Yardımcısı...
Bütün umutları bir CHP-MHP hükümeti kurdurmak
Bütün umutları bir CHP-MHP hükümeti kurdurmak
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Danıştay...
Nefretle bakıyordu
Danıştay'a düzenlenen kanlı saldırıda yaralanan 2'nci Daire üyesi...
Silah ve bomba bulmak için yardım istedi
Danıştay'daki saldırının azmettiricisi olduğu öne sürülen Muzaffer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu