kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Soli Ozel @ SABAH
 

Zerkalı

Su testisi su yolunda kırıldı. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki konuşmasıyla adı duyulan Ebu Musab el-Zerkavi, yakınındakilerden birinin ihbarı sonucunda bombalanarak öldürüldü. Tabii 250'şer kiloluk iki bomba bulunduğu metruk eve atıldığında, aralarında çocukların da bulunduğu günahsız siviller de hayatlarını kaybetti.
Foreign Policy dergisinin Türkiye baskısının son sayısında Loretta Napoleoni Ürdün'ün Zerka kentinde fakir bir aileye doğmuş, beni Hasan aşiretinden Ahmet Fazıl el Haleyle'nin nasıl Ebu Musab elZerkavi olduğunu anlatıyor. Liseyi terk ettikten sonra kendini bir çeteye atıp içkiye vuran Zerkavi, kısa sürede esrar bulundurmaktan ve cinsel saldırganlıktan hapse atılır. Hapiste tanıştığı radikal İslamcılar'dan ilk Cihad derslerini alır ve davaya katılır. Hapisten sonra evlenir. Cihad'a katılmak üzere Afganistan'a gider.

İlk
eylemi BM'ye karşıydı
Afganistan'da Filistinli selefi, düşünür ebu Muhammed el Makdisi ile tanışır. On yıl süren kader ortaklıkları başlar. İkili 1993'te Ürdün'e gider. Orada yakalanıp hapse atılırlar. Zerkavi aylarca hücre hapsinde tutulur. O dönemde hayata ve davaya yaklaşımı şekillenir. Rehinelerinin boğazlarını kestiği videolar sayesinde dünyanın da haberdar olduğu şiddet düşkünlüğü ortaya çıkar. 1999'da aftan yararlanıp hapisten kurtulur, tekrar Afganistan'a döner.
Bu kez Usame bin Ladin ile tanışır. Biri Arap aleminin en zengin ailelerinden, diğeri ise yoksulluğun diplerinden gelmiş ikilinin karşılaşmasından ortak tavır çıkmaz. Çulsuz Zerkavi, zengin Arap seçkini bin Ladin'e biat etmez.
ABD'nin Irak'a açacağı savaş yaklaşırken Zerkavi'nin algılayışı değişir. ABD'yi birincil düşman olarak görmeye başlar. 2002 sonlarında Irak'a geçer. ABD'ye karşı hemen harekete geçmez, kendisine uygun şartların oluşmasını bekler. 2003 Ağustos'unda iki farklı hedefe saldırarak hem varlığını, hem de hedeflerini ortaya koyar. İntihar saldırılarından ilki BM temsilciliğine karşı yapılır. Diğeri ise ikinci eşinin babası tarafından Hazreti Ali'nin türbesine yönelik olarak, Şii liderlerden Bakır el-Hekim namazda iken gerçekleşir. Zerkavi'nin Irak'taki savaşı ABD ve yandaşlarına karşı olduğu kadar, hatta ondan da şiddetli şekilde Şiiler'e karşı yapılacaktır.

Şii-Sünni
çatışması yarattı
2004 Aralık ayında Ladin'in Zerkavi'yi Mezopotamya'daki el Kaide'nin emiri ilan ettiği tarihe kadar aralarında yazışırlar. Zerkavi'nin temel amacı, Irak'ta ulusal bir direnişin önüne geçmektir. Cihadcılar'ın Şii ve Sünniler'in ortak hareket etmesi halinde devre dışı kalacağından korkar. Şii-Sünni çatışmasını körüklemek üzere, nefret ettiği Şiiler'e karşı dehşet verici eylemlere girişir.
Mezhep çatışmaları istediği boyutlara çıkmayınca, geçen şubat ayında Samarra kentindeki Şiiler'in en kutsal ikinci mabedi Askeriye camiine saldırır. Mezhepler arası savaş patlar. Bir ihbarla yerinin bulunması, Iraklı Sünniler'in de bu yabancıdan artık bıktıklarının bir göstergesidir belki.
Zerkavi'nin öldürülmesi, Irak'taki sicili ebu Gureyb'den sonra Hadise kentindeki katliamla da iyice lekelenen ABD'nin dertlerini bitirmez. Şiiler'le Sünniler'in birlikte hareket edebilmesinin yolunu bile açtığı söylenebilir. Bu nedenle de Irak'taki son ümit, yeni hükümetin güvenlik sorununu hallederek hükümet edebilecek iradeyi üretebilmesidir. Bu da öncelikle Sünni ve Şii temsilcilerin iktidar paylaşımında anlaşmalarına ve Sünni Arap ülkelerinin kısa vadeli hesaplarla şiddeti desteklemekten kaçınmasına bağlıdır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gevşeme   / 04-06-2006
 İşlek trafik   / 01-06-2006
 Bir hamle iki taş   / 28-05-2006
 Brüksel notları   / 25-05-2006
 Dik kuyruk   / 21-05-2006
 Düğmecilere mesajlar   / 18-05-2006
 Rehavet   / 14-05-2006
 İran'ın hamlesi   / 11-05-2006
 Pis rüzgar   / 07-05-2006
 Bir iktisatçı   / 04-05-2006
SOLİ ÖZEL
Zerkalı
Su testisi su yolunda kırıldı. Dönemin ABD...
Soğuk İngiliz
Soğuk İngiliz
Kupanın favorilerinden İngiltere, Paraguay karşısında futboluyla umut...
Sahilde Tango
Sahilde Tango
Ölüm Grubu'nun ilk maçında gülen taraf Arjantin oldu. Crespo ve...
2 anahtar nerede?
2 anahtar nerede?
2007 seçimlerine hazırlandıklarını söyleyen Erdoğan, siyasete...
Müzeye Sherlock Holmes gibi bakılmaz!
Kaşıkçı Elması'nın değiştirilmiş olabileceği iddialarına, "Müzeye...
Azeri lidere MİT koruması
Güney Azerbaycan Milli Uyanış Hareketi lideri Doktor Mahmudali...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu