kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
  » Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Heykel üstadı Rodin İstanbul'da

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde gerçekleştirilecek ünlü heykel sanatçısı Auguste Rodin'in eserlerinin yer aldığı ''Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da'' sergisi, basına tanıtıldı.

Müzede düzenlenen basın toplantısında konuşan Müze Müdürü Nazan Ölçer, Türkiye gibi topraklarında geçmiş zamanların en güzel heykeltıraşlık atölyelerinin olduğu, heykel sanatının en görkemli örneklerinin yer aldığı bir ülkede, Rodin gibi bir sanatçıyı ağırlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Ölçer, sergide sanatçının dünyasına
pencere açmayı denediklerini ifade ederek, ''Bizim anlayışımız, sadece baş eserleri getirerek yan yana dizmek değil, bir dünyayı, bir çağı aydınlatmak'' dedi.

Bu nedenle daha önce pek çok Rodin sergisinde yer almayan yan ürünün de bu sergide bulunduğunu dile getiren Ölçer, ilk defa 203 parçalık bir koleksiyonun Türkiye'ye geldiğini kaydederek, sergideki eserlerin Fransa'dan bu yıl çıkan en büyük sergi paketi olduğunu ifade etti.

''Modern zamanlarda heykel sanatı ile pek yakın olduğumuz söylenemez. Heykel sanatı, ancak bir takım kahramanlıklar ve Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün, bazıları da pek şanslı olmayan heykelleri ile tanıtılıyor'' diyen Ölçer, böyle bir sanatçının sergisinin İstanbul'a gelmesinin gelecek nesillere bu sanat alanında yeni ufuklar açacağını dile getirdi.

GÖRME ENGELLİLER DOKUNABİLECEK

Ölçer, sergi boyunca Rodin'in hayatına ilişin belgesel ve tasarımsal filmler sunulacağını, çocuklara yönelik de değişik çalışmalar yapılacağını söyledi.

Nazan Ölçer, değişik engelli okullarından ziyaretçilerin cuma günleri sergiyi gezebileceğini belirterek, ''Görme engelliler nasıl gezecek, diye sorarsanız, sergideki bazı heykellere dokunma izni aldık. Dokunabilecekler ve görme özürlülerin alfabesiyle yazılmış notları okuyabilecekler'' diye konuştu.

Ölçer, bir soru üzerine, ihtiyatlı konuşmayı sevdiğini, ancak ziyaretçi beklentilerinin çok olduğunu ifade ederek, ''Serginin ne zaman açılacağını sormak için arayanlar, telefonları kilitledi'' dedi.

''Londra'daki sergiyi rakip olarak görüyor musunuz?'' sorusuna Ölçer, ''Biz rekabeti severiz. Çıtamız çok yukarıda. Hangisinin iyi olduğu kararını ziyaretçilere bırakalım'' yanıtını verdi. Nazan Ölçer, dar gelirli veya müzeye gelmeyi düşünmeyen insanları da çekmek için, daha önce de yaptıkları gibi ''Gelmesi, gezmesi sizden, bilet çay bizden'' sloganı ile ''Komşu Günleri'' düzenleyeceklerini söyledi.

Ölçer, Victor Hugo heykelinin, Atlı Köşk'ün simgesi bronz at heykelinin yerine geçici olarak konulduğunu hatırlatarak, ''Devasa parçalar dışarıda sergilenmek için yapılır. Eserin korunması ve uygun yer önemliydi. Sabancı Ailesi'nin de iznini alarak Victor Hugo'nun heykelini bahçeye koyduk. İyi de oldu bence. Çünkü bronz at 52 yıldır bahçede bulunuyordu. Bu süre içinde iyi bir bakımdan geçecek'' dedi.

RODİN MÜZESİ MÜDÜRÜ

Paris Rodin Müzesi Müdürü Jacques Vilain de, sergiyi ''önemli ve olağanüstü'' olarak tanımlayarak, İngiltere'de Royal Akademi'de de Rodin Müzesi'nin eserlerinin yer aldığı bir başka sergi açıldığını bildirdi.

''Rodin Müzesi denize açılan 2 büyük gemi gibi'' diyen Vilain, sergide Rodin'in eserlerinin tam bir panoramasının sunulduğunu belirtti.

Vilain, bir gazetecinin sorusu üzerine, ''Burada 15 milyon nüfus var. Burası özel bir müze. Müze olarak, Rodin'in tanıtılması ile yükümlüyüz. İstanbul gibi muhteşem bir şehir ve güveni hak eden böylesi bir kurum söz konusu olduğunda ve Rodin'i tüm boyutlarıyla sergilediğini gördüğünüzde, reddetmek için salak olmak lazım'' diye konuştu.

Vilain'e yöneltilen, ''Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin bahçesinde yer alan 'düşünen adam' heykeli hakkında ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna Nazan Ölçer yanıt verdi. Ölçer, ''Vilain'in bu heykelin varlığını bildiğinden bile şüpheliyim'' dedi.

Serginin sponsorluğunu üstlenen Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Hayri Çulhacı da, bu tür etkinliklerde sponsorluğun önemli olduğunu anlatarak, ''Umarım, Rodin Sergisi bu katkımızla 100 bin kişiye ulaşacak. Alınan her biletin 12-13 YTL'sini Akbank ödemiş olacak'' dedi.

Basın toplantısının ardından sergi gazetecilere gezdirildi. ''Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul'da'' sergisi, 3 Eylül Pazar gününe kadar açık kalacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 İnternette korkunç tuzak
 ÖSS'de haksızlık iddiası
 Meteoroloji'den yağış uyarısı
 OKS sınavı kitapçığı
 On Numara çekildi
 Güzel bir gelecek için ter döktüler
 TV sesini kısmadığı için babasını öldürdü
 Ankara'da kaza: 5 ölü
 İngiliz futbolcu eşleri 540 bin YTL harcadı
 Beni değil dergiyi dava etsinler
 Onların pikniğinde mangala yer yok
 50 bin YTL'lik yanık göğüs davası
 Barışa semah döndüler
 Boğaz'da tekneler 'çevre' için açıldı
 'Ölüm Üçgeni'nde çifte infaz
 Avukatları bile dinlemişler
 Yarışa varamadan kazada öldü
 Annenin dramı
 Dört ayak üstüne düştü, birini kırdı
 ÖSS öncesi ödüllü sınav
 Kutsal günlerini ıslatarak kutladılar
 'Bu dünyanın en komik üst geçidi'
 Otobüste lahmacun yasağı
 Tarkan Rize'de horon tepecek
 Havaalanında söylediği yalanın kurbanı oldu
 Çalışan kadınlara yönelik pazar
 Güneydoğu'da damdan 852 kişi düştü, 15'i öldü
YAVUZ BAYDAR
Zerkavi öldü, ama...
...lakabı kaldı yadigâr. Irak'taki...
ÜLKÜ TAMER
"İddiaya var mısın?"
"Sinan Çetin'le İddiaya...
Bir Robben yetti: 1-0
Bir Robben yetti: 1-0
Favorilerden Hollanda, Sırbistan & Karadağ'ı süper sol açık Robben'le...
Portekiz ıslıklarla: 1-0
Portekiz ıslıklarla: 1-0
D Grubu'nun favorisi Portekiz, kalecisi takım bulamayan Angola'yı 1-0...
Gül: Alanda beklemem
Rum kesiminin veto kartını kullanıp kullanmayacağı bugün...
Ankara'da Erdoğan'a rağmen üç aday yarıştı
Başbakanın tek aday işaret etmesine rağmen Ankara İl Kongresi'nde üç...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu