kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
 

"Hırsız-Polis" gençleri panikletti

"Hırsız-Polis" dizisini ailece zevkle izliyoruz. Ancak geçen haftaki bölümün bazı sahneleri üniversite adaylarını panikletti. Mavi'nin kız kardeşi ÖSS'ye girecek. Sınav sabahı evde büyük bir telaş var. Her kafadan bir ses çıkıyor. Bu sırada genç kızın sınav giriş belgesini, kalemini, silgisini ve kalemtıraşını alıp almadığı listeden kontrol ediliyor. Daha sonra okul bahçesi ve gençlerin heyecanı ekrana geliyor. Zil çalıyor ve gençler sınav salonuna alınıyor. Önce kızımızda sınav heyecanı var. Korkuyla ve stresle etrafına bakıyor. Daha sonra biraz sakinleşiyor ve soruları çözmeye başlıyor.
Dizide buraya kadar her şey gerçeğe uygun. O da ne? Yan sırada oturan genç, başlıyor genç kızımıza sosyal bilimler sorusunun doğru şıkkını sormaya. Bu tabloyu sınav gözlemcisi görüyor ve gürültülü bir şekilde iki genci dışarıya davet ediyor. Sınav salonunun sessizliği bozuluyor. Geleceklerini belirleyecek ve binde bir puanın dahi önemli olduğu böyle bir sınavda gençler şaşkınlıkla olanları izliyor. Bu sırada zaman da su gibi akıp geçiyor. Zamana karşı bir sınavda bu çok önemlidir. Bir de yönetici odasındaki sahne var. İki genci odaya alan yönetici, aynen SS subayı edasıyla sorgulamaya başlıyor.
Delikanlıda kopya bulunuyor. Hiçbir suçu olmayan genç kızımız ağlamaya başlıyor. Daha sonra bayan yöneticinin verdiği garanti sözüyle genç kızımız tekrar sınav salonuna dönüyor. Tabii ki salondakilerin motivasyonu bir kez daha bozuluyor.
Gençler, yukarıda yazdıklarım hayal mahsulü bir dizinin sahneleri. Sakın korkmayın, gerçek böyle değil. Daima gençlerin yanında olan ÖSYM, bu konuda da tedbirini aldı. Şayet böyle olumsuz durumlar olursa, yöneticiler hiç kimseyi rahatsız etmeden tutanak tutacak. Daha sonra ilgili kişilere bilgi verecek. Böylece salonun sessizliği bozulmayacak. Ayrıca dizide olduğu gibi bir tür kitapçık değil, on tür kitapçık olacak. Bu yüzden gençler birbirinden yardım isteyemezler. Keşke zevkle izlediğimiz dizide, bu tür sahneler için bir "eğitim danışmanı veya psikologa" danışılsaydı, bana göre daha doğru olurdu.

Başaracaksınız, korkmayın
Artık öğrenmeyle ilgili hazırlıklarınızı bitirin. Sınav öncesi günlük yaşam tarzınızı değiştirmeden beslenmenize ve dinlenmenize dikkat edin. Sınavla ilgili hazırlıklarınızı tamamladığınızı ve bu sınavı başarmak istediğinizi düşünün. Yeteri kadar hazır olmadığınızı düşünüyorsanız bile, kendinizle hesaplaşmayı sınav sonuna bırakın. Sınavdan bir gün önce sınav salonunuzu görün. 18 Haziran'da sınav yerine yarım saat önce gidin. Sınav zili çaldığında, geleceğinizi belirleyecek olan zaman periyoduna gireceksiniz. İlk önce biraz heyecan ve panik duyacaksınız. Daha sonra yavaş yavaş sorularla iç içe olmaya başlayacaksınız. Bir de bakacaksınız ki, soru tipleri sizin daha önce çalıştığınız sorulara benziyor. Heyecanınız geçecek ve başlayacaksınız rahatlıkla soruları çözmeye. Sizler akıllı insanlarsınız. Hangi puan türünden tercih yapacaksanız, ona puan getiren bölümlerden başlayın. Hatta zamanın fazlasını bu bölümlere ayırın. Bilgi olarak kuvvetli olduğunuz bölümlere zaman ayırmanız, size yüksek puan getirecek. Sakın bilmediğiniz ya da sonucundan kesin emin olmadığınız soruları işaretlemeyiniz. Çünkü dört yanlış, bir doğruyu götürecek.
Öyle ya da böyle sınav günü iyice yaklaştı. Siz imkanlarınız dahilinde en iyi şekilde hazırlandınız. Evet... Siz bu sınavı başaracaksınız. Gençler... Olumlu ya da olumsuz bunlar geçecek. Geriye bir tek gerçek kalacak. Sonuç ne olursa olsun aileleriniz sizi çok seviyor ve daima sevecek. Siz şimdiden ailelerinizin gönüllerinin şampiyonusunuz.
Gazeteniz SABAH, 19 Haziran Pazartesi günü "2006-ÖSS Soruları ve Yanıtları"nı verecek. Gazetenizi ayırtmayı sakın unutmayın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fen ve Teknoloji Lisesi   / 07-06-2006
 "Basın Kulübü"nde şiddeti tartıştık   / 31-05-2006
 Üniversitenin yeni kampusu   / 24-05-2006
 Genç beyinler ve THY   / 17-05-2006
 Sevgiyle el ele   / 10-05-2006
 Bilim dostu gençler buluşuyor   / 03-05-2006
 Yeni sistem gençleri gerdi   / 26-04-2006
 Ankara'nın eğitim fuarı   / 19-04-2006
 Öğretmen ve şiddet   / 12-04-2006
 Gençlerimize sahip çıkalım sonra ağlamayalım   / 05-04-2006
EMRE AKÖZ
Aleviler, Gazi ve Rodin
Espri nasıldı? Şöyle bir şey...
SAİT GÜRSOY
"Hırsız-Polis" gençleri panikletti
"Hırsız-Polis"...
HINCAL ULUÇ
Turizmi Ruslar kurtarıyor!..
Otel'de 500'ün üzerinde oda...
Yalancı samba
Yalancı samba
Tarihinin en iyi kadrosuyla Almanya'ya gelen Brezilya, ilk maçında...
Devrim şart
Devrim şart
2002'de gol atamadan elenen Fransa ile belalımız İsviçre turnuvanın...
Efendim, gülümseyin!
Kriz sonrası gece yarısı düzenlenen basın toplantısı gergin...
Baykal: Kıbrıs için baskı daha da artacak
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kıbrıs müzakere sürecinin bir parçası...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu