kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
 

Ankara'da sıcak yaz şifreleri

Dün Cumhuriyet gazetesinde "şifre çözme" meraklısı olan Ankaralılar için iki ilginç yazı vardı.
Birincisi, gazetenin başyazarı İlhan Selçuk'un "Süleyman Demirel'in tarihsel misyonu" isimli makalesiydi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ı "dinci", 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i "dindar" kategorisine sokan Selçuk, yazısını "Halkımız, İslamcılık'la Müslümanlık arasındaki farkı anlamadan bu ülkede demokrasi kurulamayacaktır "Tarih bilincinin kılavuzluğundaki Süleyman Bey'in Türkiye siyasal yaşamında göz gözü görmezken yapacağı rehberlik, doğruyu bulmak yolunda ülkeye büyük katkılar sağlayacaktır" sözleriyle bitiriyordu.
İlgimi çeken diğer yazı ise, SABAH dahil tüm diğer gazetelerde de olan ancak Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfaya taşıdığı Ankara Üniversitesi'nin kuruluş yıldönümü kutlamasıydı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gençliğe "amacı bilinen dogmalardan uzak durulması" uyarısında bulunduktan sonra "Bilmelisiniz ki, Atatürkçü Düşünce Sistemi çağdaş dünyanın ve aydınlık Türkiye'nin vazgeçilmezlerindendir" diyordu. (Törende İlhan Selçuk'a da onursal doktora veriliyor.)
Yazıyı okurken yine o laf, diye düşündüm Atatürkçü Düşünce Sistemi. Son yıllarda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üst düzey komuta kademesinden duyduğumuz bu laf, yavaş yavaş devlet dilinde de yerini buluyor. İki yıl önce ilk duyduğumda "Nedir bu ADS? Yenir mi, yenmez mi? Bildiğimiz düz Atatürkçülük ya da Kemalizm'den farkı ne?" diye sormuştum.
Araştırınca öğrendim ki, evet, ADS yeni ve üzerinde kafa yorulmuş bir kavram. Aslında ilk kez TSK içinde bir eğitim doktrini olarak ortaya çıkıyor. Ama son yıllarda toplumla da paylaşılıyor. Amaç, Atatürkçülük ya da Kemalizmi, demode taraflarından kurtarıp daha esnek, daha Batılı ve daha dünyaya açık bir doktrine dönüştürmek.
Belli ki Atatürkçü Düşünce Sistemi konseptinin mimarları, 27 Mayıs sonrası kullanılan "Kemalist devrim" kavramını fazla sol ve Sovyetik, 12 Eylül'den sonra dilimize giren "Atatürkçülük" furyasını Mustafa Kemal'in kişiliğinde fazla "kişileştirilmiş" buluyor. Her iki söylemi de alıp, komplolardan, hamasetten, Üçüncü Dünya tarzı törenlerden uzak, daha çağdaş bir düşünce sistemi yaratma isteği var. ADS'nin dayandığı üç temel ayak, laiklik, etnik referansa dayanmayan bir "Türk ulusu" kavramı ve Türkiye'nin bölgesel dengelerde yerini alma gayreti. Bunları bana anlatan kaynağa "Kızıl Elma vaziyeti?" diye soruyorum "Hayır tam tersine. Bu Atatürkçülüğü o tarz komplocu yapılardan arındırmayı amaçlayan bir sistem" diyor.
Artık Cumhurbaşkanı Sezer'in de kullanmaya başladığı bu kavram konusunda en kapsamlı açıklamayı nerede bulabilirim diye internete döndüğümde, önümüzdeki sonbahar Kara Kuvvetleri Komutanı olması beklenen Orgeneral İlker Başbuğ'un geçen yıl bu zamanlarda yaptığı bir konuşma çıkıyor karşımıza.
Başbuğ, TSK üst düzey komuta kademesindeki bir çok kurmay gibi "liderlik" ve "yönetim" kavramlarıyla yakından ilgili. (Anladığım kadarıyla komutanlar, yabancı yayınlar dahil bu konudaki kitapları belli bir disiplin çerçevesinde okuyor ve tartışıyor). Başbuğ, Harp Akademisi'ndeki konuşması da Peter Drucker'dan Henry Kissinger'a, Peter Bordieu'ya ait bir kavram olan "fastfood entelektüelliği"nden risk yönetimine kadar bir çok konuya değindikten sonra, Atatürkçü Düşünce Sistemi'ne geliyor.
Başbuğ, kulağımızın henüz yeni yeni alışmaya başladığı bu şifreli kavramı "akıl ve ilmin yol göstericiliğini kabul eden dinamik bir dünya görüşü" diye tanımlıyor. Daha sonra konuşmasında Atatürk'ün 1923-1938 arasındaki 15 yılda, o günün ulaşım koşullarına rağmen 448 (yılda ortalama 30) yurt içi gezisi yaptığını söylüyor. Başbuğ, liderler işaret ateşlerine benzer. Dalgalı denizlerde, sisli gecelerde yol gösterirler. Risk alırlar. Bilinmeyenle uğraşırlar" diyor.
Bizim gördüğümüz, bu yaz bu rolü üstlenmeye aday birden fazla siyasetçi var Ankara'da. Ancak kimin "gerçek lider" olduğunu, kaç kilometre yol kat ettiğiyle değil Türkiye'ye sunduğu yeni vizyonla ölçeceğiz.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Gül, Lüksemburg'a 'kızgın' gitti   / 13-06-2006
 Avrupa'da otel aramak   / 08-06-2006
 Zapsu: Onlara değil medya patronlarına ve kendime kızgınım   / 06-06-2006
 Alis Harikalar Diyarında...   / 04-06-2006
 Doğu Perinçek ne diyor?   / 01-06-2006
 Danıştay'da tesadüfler ve komplo   / 30-05-2006
 Çorap söküğü gibi gelmeyen soruşturma...   / 28-05-2006
 Washington'dan görünen manzara   / 24-05-2006
 Komplo olsa bile...   / 21-05-2006
 Kırılma noktasına mı ilerliyoruz?   / 18-05-2006
MAHMUT ÖVÜR
Şehirlerde Anavatan taşrada DYP
Önceki gün Anavatan...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Ankara'da sıcak yaz şifreleri
Dün Cumhuriyet gazetesinde...
YAVUZ DONAT
Fenerbahçe'ye ve ekonomiye dair
Fenerbahçe Başkanvekili...
24 saat arayla 4 bebek öldü
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Ünitesi'ndeki...
Kalkancı 'imaj' yaptı
Fadime Şahin olayıyla gündeme geldiği dönemde cüppesiyle tanınan...
İngiliz zulmü sakatladı
İngiliz zulmü sakatladı
İngiltere'de geçen yıl metro saldırısı sonrasında terörist diye...
Türkiye gizli işkencenin suç ortağı
Türkiye gizli işkencenin suç ortağı
Uluslararası Af Örgütü'nün raporuna göre, CIA'nın terörle mücadele...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu