kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Önlemler paketi çözüm için geç

Mayıs başından bu yana mali piyasalarda yaşanan hareketlilik yerini tedirginliğe bıraktı. Döviz karşısında YTL yüzde 27 değer kaybetti. Borsa düştü, faizler tırmandı. İnsanlar tedirgin. Herkes soruyor dolar ne olacak? Sebepleri belli. Global dünyada yaşanan olumsuzlukların etkisi, iç siyasette erken seçim veya zamanında yapılacak seçim tarihi ile Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin belirsizliğin yarattığı olumsuzlukların yanında ekonomi yönetiminin yaz-boz tahtasına çevirdiği uygulamalar bugünkü sonucu doğurdu.
'Yılbaşında uygulamaya sokulan yabancı yatırımcıya yüzde 15 stopaj döviz çıkışını hızlandırır' denildi. Hepimiz yazdık çizdik, dinleyen olmadı. Stopaj geldi. Şimdi getirilen bu uygulama yeniden kaldırılıyor. Hükümet 6 ay önce aldığı kararı bugün 'yanlış yaptım' diye geri alıyor.
Merkez Bankası elindeki faiz ve döviz silahında bulunan mermileri zamanında ve yerinde kullanamayarak boşa harcadı. Elinde etkili silahı kalmadı. Kalan mevcut silahlardaki mermiler de basiretsiz uygulamaları nedeniyle artık işe yaramıyor. Zamanında ve yerinde o silahlar kullanılsaydı döviz bugünkü fiyatları asla bulmazdı.
Mali piyasalara gelen yabancı sermaye güvenini kaybetti. Bir kısımda son vurgun peşinde. Dövizin biraz daha yükselmesini sağlayarak, tepe noktadan döviz satıp yüksek kar elde etmek istiyor. Sonra da bu karı ile yükselen faizden bono ve tahvil alarak çifte kar peşinde. Nasılsa ekonomi yönetimi dengesini kaybetti. Toparlanmaya da niyeti yok. Bundan sonra taviz üstüne taviz verecek. Ekonomi yönetiminde koordinasyon yok. Çok başlı ve kriz yönetme tecrübesine sahip yönetici yok. Yabancılar da bunun farkında.


Hisarcıklıoğlu
yeni oluşumlara nasıl bakıyor?
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Bodrum Ticaret Odası'nda öğle yemeği yedik. Hisarcıklıoğlu, TOBB Genel Kurulu'na davet edilen liderlerle ilgili yazım ve yeni oluşum içinde Hisarcıklıoğlu'nun yeri konulu yazılarım için sitem etti. Bunlara açıklık getirdi. Hisarcıklıoğlu 'Genel Kurul'a hangi partileri davet edileceğine ilişkin karar kişisel görüşüm değil, yönetim kurulunun kararı. Üstelik yeni bir karar değil, 2001'den beri uygulanıyor' dedi. Bu karar çerçevesinde yüzde 8'in altında oy alan Anavatan Partisi lideri Erkan Mumcu'yu davet etmediklerini söyledi. Ben de bu karardaki yer alan ilkenin antidemokratik ve gerçekçi olmadığını söyledim.

"2009'a
kadar siyasette yokum"
Hisarcıklıoğlu, TOBB Başkanı seçildikten sonra tüm AB ülkelerinde kendileri ile emsal olan sivil toplum örgütlerinin yapısını incelediklerini, bunun sonucunda da TOBB'un AB ülkelerinde olduğu gibi etkili bir meslek üst örgütü olarak tanımlanan sivil toplum örgütü olmaya karar verdiklerini söyledi. İlkelerinin, hiçbir siyasi yelpazede yer almadan, hepsine eşit uzaklık ve yakınlıkta, ancak üyelerinin sorunları ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak için hükümetlerle yakın ilişki içinde olmak olarak açıkladı ve "364 il ve ilçede örgürü olan TOBB, aktif siyasette olmayacaktır" mesajını verdi.
Hisarcıklıoğlu, kendisinin yeni oluşumun lideri olacağı yolundaki iddialarının da doğru olmadığını, kendisine bu tür teklifler gelmesine rağmen, kabul etmediğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, 2009'a kadar siyasette yer almayacak" dedi.


Şekerbank, dümeni yabancı sermayeye bırakmadı
Şekerbank'ın satışı
ile ilgili tüm detayları en doyurucu biçimde ilk kez Sabah'taki köşemde okudu. Yabancı sermayenin hala güven duyduğu ve büyük ilgi gösterdiği bankacılık kesimine Şekerbank ile devam etti.
Rabobank'ın satın almak istediğinin 3.7 kat fiyatına, petrolün önem kazandığı, BaküCeyhan hatının gündemde olduğu bir dönemde , Kazakların sahip olduğu bir bankaya satılması Şekerbank adına olumlu bir girişim olmuştur. Bankacılık sektörünün yabancı sermayenin eline geçtiğinden kaygı duyulduğu bu dönemde Şekerbank hem iyi bir fiyatla satıldı, hem de yönetim Türk tarafında olacak. Bundan kazançlı çıkan taraf, başta Şekerbank çalışanlarının vakfı olmak üzere Türkiye ekonomisi olmuştur.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Hisarcıklıoğlu'nun Bodrum çıkarması   / 22-06-2006
 TÜSİAD destek vermeye mi gidiyor?   / 20-06-2006
 Kiraz'ın da tadını kaçırdılar   / 17-06-2006
 Ankara'nın gündeminde neler var?   / 16-06-2006
 Bütçe krize meydan okuyor   / 15-06-2006
 Bodrum turizm sezonuna hazır   / 14-06-2006
 Kişiye özel yasa AK Parti'yi vuruyor   / 13-06-2006
 Faizi önceden söylemeden artırmak daha etkili olurdu   / 10-06-2006
 Fen ve teknolojinin kalbi Bahçeşehir'de atıyor   / 09-06-2006
 Yeni oluşumun liderlerini rüyamda gördüm   / 08-06-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Sıcak para daveti için vergi avantajı
Dün finansal...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Önlemler paketi çözüm için geç
Mayıs başından bu yana...
ŞELALE KADAK
Pedrillo'nun hayatını değiştiren burs!
Şirketlerin...
Antalya otelleri turist yolu gözlüyor
Antalya'ya gelen turist sayısı yüzde 75'ten 60'a düştü. Geçen yıl 20...
İthal serum gelmedi 21 aylık Kağan öldü
Immunglobulin adlı serumu düzenli kullanması gereken Kağan dövizdeki...
Oxford değil ama Bilkent
Oxford değil ama Bilkent
İbrahim Tatlıses'in "Oxford vardı da biz mi okumadık" sözü tarihte...
Karekin, Ruhban Okulu'nu gezdi
Karekin, Ruhban Okulu'nu gezdi
İstanbul'da bulunan Tüm Ermeniler Katolikosu ll. Karekin, temaslarına...
IMKB
E: 34.229 D:% 1,38
DOLAR
S: 1,690 D:% 1,563
EURO
S: 2,123 D:% 1,144
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu