kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
  » Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Elektrik kesintisinde soru işaretleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ege Bölgesi'ndeki elektrik kesintilerle ilgili olarak bazı şeylerin gerçek yönleriyle bilinmediğini iddia etti. Erdoğan, "Kim halkın hizmetinde olan bu tür yatırımları aleyhte kullanmaya çalışırsa, biz orada acımasız davranırız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Sanayi Odası'nın 2005 Başarı Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, Ege Bölgesinde yaşanan olayda "hassasiyetlerin" kendini çok açık ve net ortaya koyduğunu belirtti.

Erdoğan, "Eğer özel sektörde her noktada bu hassasiyetleri
kollarsak, biz bu sıkıntıları yaşamayız. Ama en ufak bir zarar hanesinde bir şey meydana geldiği anda hoplarsak, hemen bunu nasıl ben tahsil ederim. Adeta bunu bir tehdit unsuru olarak kullanmaya kalkarsak, faturası bu olur. Bazı şeyler soru işaretidir, biz bu soru işaretlerinin cevabını bulmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, "halkın hizmetinde olan bu tür yatırımları aleyhte kullanmaya çalışanlara acımasız davranacaklarını" belirten Erdoğan, "Bir şey yapacaksak, el ele yapacağız, dayanışma içinde yapacağız ve bu dayanışma süreci içerisinde insaflı davranacağız. İnsaflı davranmadığımız sürece o zaman bu faturayı millet çeker. Ama bu faturayı çekenlerin içerisinde de kendileri muhakkak yer alır, bunu da bilmelerini özellikle istiyorum ve burada siyasi hesabın içerisine bizim iktidarımız asla girmez" dedi.

"BİRİLERİ KAÇIRIYOR BİZ KOVALIYORUZ"

Vatandaşlığın en önemli kriterlerinden birirnin vergisini eksiksiz ödemek olduğunu belirten Erdoğan şunları söyledi:

"Tabi bunda istediğimiz, beklediğimiz neticeyi alıyor muyuz? Hayır. Birileri kaçıyor. Maalesef biz de kovalıyoruz. Gönül arzu ederdi ki kaçan ve kovalayan olmasın. Tam aksine bu benim için kutsal bir görevdir denilerek herkes ödemesi gereken vergi neyse onu ödesin ve böylece ülkemizin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma yarışında bu mutluluğu birlikte yaşayalım."

Erdoğan, reform paketindeki artık pek çok kalemi başardıklarını belirtti. Erdoğan, "Kurumlar vergisinde, gelir vergisinde şuradaydık şuradan şuraya geldik, bunları devamlı indiriyoruz ve KDV'de bir çok kalemde neredeydik nerelere geldik. Bunların üzerinde hep duruyoruz. Bunlar vergi reformunun birer uygulaması değil mi? Ha yeterli mi? Değil tabi. Daha devam edeceğiz. Ama bu yolculuk kısa bir yolculuk değil. Bir anda biz kalkıp da bunların hepsini birden yapamayız. Hepsini birden yaptığımız zamana bu ülke ekonomisi nereye gider" dedi.

VERGİ İNDİRİMİ SİYASİ İRADE İÇİN KOLAY DEĞİL

Erdoğan, vergilerin yeri ve zamanı geldikçe aşağı çekildiğini belirterek, vergileri aşağı çekmenin siyasi bir irade için hiç de kolay olmadığını ifade etti.

Yatırım ve üretim için devletin gelir kaynaklarından tarihi fedakarlıklarda bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Eğer bizim vergi tahsilatımız artarsa tüm mükelleflerimiz kayıtdışı konusunda hassas davranırlarsa o zaman şikayet edilen tüm bu vergiler, bu yükler de derece derece indirilecek, makul seviyelere muhakkak çekilecektir. Tabi ki bu bir güç kazanımıdır. Bu çok basit bir denklem aslında. Biz bir adım atacağız, sizden bunun karlığını göreceğiz. Karşılıklı olarak attığımız adımlar birbirini tamamlamalıdır" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRÜN KATKISI

Erdoğan, bugün özel sektör odaklı bir büyümenin söz konusu olduğuna işaret ederek, ihracatın 2002-2005 döneminde ikiye katlandığını, vergide de "tarihi oranlara" ulaşıldığını hatırlattı. Erdoğan, özel sektöre seslenerek istihdamda, verimlilikte, kapasite kullanımında, yatırımda ve diğer bir çok alanda "Üzerinize düşeni hakkıyla yerine getirmişsiniz, getiriyorsunuz. Ancak, bu yeterli değil. Nasıl biz ekonomide, iç politikada, dış politikada elde ettiğimiz başarıları birer başlangıç olarak görüyorsak, reel sektörümüzün de büyümeye, ihracata, istihdama katkılarını birer başlangıç olarak görüyoruz" diye konuştu.

"EVVEL ALLAH GEMİ SAĞLAM ELLERDE"

Erdoğan, piyasalarda yaşanan dalgalanma sırasında "proaktif davranılamadı" gibi yaklaşımlar olduğunu belirterek "Acaba öyle yaklaşılsaydı orda farklı olumsuz netice doğsaydı ne diyecektik. Bunların hepsi suya yazı yazmak gibi bir şey" dedi. Hükümetin ve Merkez Bankası'nın üzerine düşeni yaptığını söyleyen Erdoğan, "Bundan sonraki süreçte de bu hassasiyetlerimiz devam edecektir. Yani biz oluşan dünyadaki bu küresel dalgalanmalara asla seyirci değiliz. Bizim sabahlara kadar uykularımızı kaçıran olaylardır ve biz bu işleri yakın takibe aldık. Evvel Allah gemi sağlam ellerdedir. Mürettebat işine sahiptir. Onun için de gemi evvel Allah su almıyor" diye konuştu. Dalgalanmaların bitmeyeceğine işaret eden Erdoğan şöyle konuştu:

"Tabi 13.5 gibi bir faize düşünce oradan da şimdi 20'ye çıkınca hemen feveran başladı. Peki kardeşim 2003'de biz nerdeydik. Nominal faiz yüzde 69'du. 69'dan 13.5'e inince tabi o güzel oluyor. 13.5'i bile fazla yüksek faiz diye telakki edenler oldu. E şimdi 20'ye çıkınca tabi haklı olarak ona daha da fazla diyorlar. Yani sanki sıfırdan başlayıp yukarı çıkıyormuşuz gibi bir değerlendirme. Tadını aldıktan sonra tabi hoş oluyor. Hedefimiz faizi yine yüzde 13.5'un altına indirmek."

ANKA


1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Diyanet'in başına kadın gelebilir
 TESEV toplantısında arbede
 Atatürk'ün çiftliğinin Araplar'a satışı durduruldu
 Hakkaniyete uymayan ceza
 Rumlar'dan türbe restorasyonu
 Rice'dan Ortadoğu girişimi için teşekkür
 'Tatlı para dönemi bitti'
 Dünür ihbar etti, Pelit'in sahibinin villası basıldı
 "Büyük liderlik örneği gösterdiniz"
 Danimarka yorumu: Türklere sopa lazım!
 Irak Konsolosluğu törenle açıldı
 PKK'nın uyuşturucu tarlaları bulundu
 Festivalde alkole yasak getirildi
 Diyanet'den din cahilliği tanımı
 ÖSS'de 3 sorunun iptali için dava
YILMAZ ÖZDİL
İş'kence...
YÖK, üniversiteye giriş sistemini...
ERGUN BABAHAN
İktidar ve hukuk Çelik ve Aleviler
İktidar olmak, hukuka...
MEHMET BARLAS
Düşünce de kuşlar gibi sınır tanımaz
Geride kalan...
UMUR TALU
Önsöz sonsöz...
Bir kitaptan söz edeceğim.
Daha...
FATİH ALTAYLI
Devlete şantaj
Geçen hafta Türkiye'nin bazı bölgelerinde...
ERDAL ŞAFAK
Bill Gates kriteri
Yükseköğretim Kurulu...
48 saatte uzun menzilli gerilim
Nükleer silah çalışmaları yüzünden Başkan Bush'un "şer eksenine"...
'Ermeni tasarısı için üzgünüm
Belçika'da Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza verilmesini öngören...
Jübile finalde: 1-0
Jübile finalde: 1-0
Fransa, futbolu kupa sonrası bırakacak olan Zidane'ın penaltı golüyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu