kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Dünya Kupası
   Son Dakika
   News in English
  » Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sait Gursoy @ SABAH
SMS:
4122-SG MESAJ
 

OKS'de doğru tercih zamanı

İstediğiniz ortaöğretim programında okuyabilmeniz için bilinçli ve doğru bir tercih listesi oldukça önemli. Tercihler 11-21 Temmuz arasında yapılacak. Adaylar ve velileri mezun oldukları okullara giderek, tercih formu dolduracak. Tercih formları okul yetkililerince onaylandıktan sonra yine internet aracılığıyla Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimine gönderilecek. Yerleştirmenin sonuçları 28 Temmuz'da açıklanacak. Yerleşmeye hak kazanan adaylar 29 Temmuz-4 Ağustos arasında kesin kayıt yaptıracak.

Tercihin
temel ilkeleri
*İnternette yayınlanan 2006 Ortaöğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda ortaöğretim programlarının 2005-OKS'de kaç taban puanla ve hangi yüzdelik dilimle öğrenci aldıklarına ilişkin bilgiler yer alıyor.
*Adayın 12 tercih hakkı bulunuyor. Tercih alanlarının tümünün doldurulması zorunlu değil. OKS'ye giren aday istediği ildeki okulu tercih edebilecek. Ayrıca okul türleri arasında herhangi bir rakamsal kısıtlama da olmayacak.
*OKS'de baraj hem TM, hem de MF için 160 puan. Bu puan veya üzerinde puan alan adaylar TM veya MF'den tercih yapabilecekler. Herhangi bir puan türünden 160'ın altında puan alanlar, o puan türüyle tercih yapamayacaklar. MF puanı fen ve özel fen liselerine, TM puanı da diğer liselere girişte esas alınacak.
*Adaylar ortaöğretim kurumlarına; a) Puan durumuna, b) Tercih sırasına bakılarak yerleştirilir. Her ortaöğretim programına, bu programa tercih listesinde yer vermiş adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilir. Bu işlemde "Puanı yüksek olan adaya" öncelik tanınır.
*OKS'ye katılan tüm adayların TM ve MF puanları hesaplanır. İki puan türünün her birinden tüm adaylar en yüksekten, en düşüğe doğru sıralanarak, başarı sıraları bulunur. Bir okulun başarı sıralamasını, o okulu tercih eden adayların puanları oluşturacak.
*Adaylar ilk tercihlerine yerleştirilmeye çalışılacak. Eğer puanı ilk tercihine yetmiyorsa, ikinci tercihine, ona da yetmiyorsa üçüncü... ve daha sonraki tercihlerine yerleştirilecek.
*Bir aday, tercih listesine yazdığı bölümlerin birkaç tanesini birden kazanacak kadar puan almışsa, bilgisayar onu puanının yettiği en üst sıradaki tercihine yerleştirir. Bu nedenle girmek istenilen ortaöğretim programları içinden daha çok istenilen daha üst sıralarda tercih edilmeli.
*Adaylar tercih listesine yazdıkları bölümlerin "Özel koşulları" olup olmadığını kılavuzdan kontrol etmeli. Çünkü durumları kılavuzda belirtilen koşullara uymayan adaylara yerleştirme işlemi sonrası "Kazandı" belgesi gelse bile kayıt yaptıramayacaklar.
*Her yıl testlerin standart sapmaları ve Türkiye soru çözüm ortalamaları değiştiği için 2005-OKS taban puanları ve yüzdelik dilimleri size fikir verme amacıyla veriliyor. Kesinlikle 2006-OKS taban puanlarını ya da yüzdelik dilimlerini yansıtmıyor.
*Adayların en çok okumak istedikleri ortaöğretim kurumlarını tercih listelerini alırken; kendi yüzdelik dilimlerinden bir miktar küçük yüzdelik dilimlerden başlayarak, epeyce büyük yüzdelik dilimlere sahip kurumları kapsayacak şekilde bir tercih listesi oluşturmalarında yarar var.
*Adaylar 2006-OKS'ye ait TM veya MF puanlarına göre, Genel Başarı Sıralarını, 2005-OKS'ye ait kazanan son adayın okulun puan türüne göre Genel Başarı Sırası ile karşılaştırması gerekiyor. Örneğin bu yıl, ilk 12 bine girdiyseniz, geçen yıl ilk 12 bin ve üstünden (13... 14... 15 bin gibi) öğrenci alan okulları seçmenizde yarar var.
*2006-OKS ile 2005-OKS'nin puanlarındaki yaklaşık farklılıklar; 450-500 puan arasında 15, 450-400 puan arasında 20, 400-370 puan arasında 25, 370-350 puan arasında 30, 350-300 puan arasında 40, aşağılara indikçe de 60 puana kadar düşüyor. Bu yüzden tercihlerinizi yaparken kesinlikle puanları göz önünde bulundurmayın.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yeni bir bakış... Yeni bir fen lisesi   / 05-07-2006
 Yeni sisteme göre tercih   / 28-06-2006
 Üniversite öncesi yaz okulu   / 21-06-2006
 "Hırsız-Polis" gençleri panikletti   / 14-06-2006
 Fen ve Teknoloji Lisesi   / 07-06-2006
 "Basın Kulübü"nde şiddeti tartıştık   / 31-05-2006
 Üniversitenin yeni kampusu   / 24-05-2006
 Genç beyinler ve THY   / 17-05-2006
 Sevgiyle el ele   / 10-05-2006
 Bilim dostu gençler buluşuyor   / 03-05-2006
HINCAL ULUÇ
Polise güven nasıl sarsılır?..
Beyoğlu'nun nasıl bir...
SAİT GÜRSOY
OKS'de doğru tercih zamanı
İstediğiniz ortaöğretim...
EMRE AKÖZ
Almanya'yı satın aldık!
Rakamlarla, verilerle,...
Kaçan Balina
Kaçan Balina
100 bin doları zamanında ödenmediği için G.Saray'dan kaçan Ribery,...
'Yerli'ler tamam
'Yerli'ler tamam
Galatasaray yönetimi, eski futbolcusu Okan'ın transferine onay verdi.
Baykal'dan önce uyarı sonra teklif
Yeni genel merkezde gazetecileri konuk eden CHP lideri Erdoğan'a Yüce...
Başbakan: Hamas'la yeniden görüşebiliriz
Başbakan Erdoğan, İsrail-Filistin gerginliğini yakından izlediklerini...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu