kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
  » Yazarlar
   News in English
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Kültür Sanat
   Turizm Rehberi
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

Fındık Türkiye'nin petrolü olabilir mi?

Geçen hafta ülke gündemine Başbakan Erdoğan'ın Giresun gezisi ile giren 'fındık' üretimi, ihracatı ve fiyatı ile ilgili yapılan spekülasyonları Fiskobirlik ve Cüneyd Zapsu cephesinden değerlendirmiştim.
Gördüğüm kadarı ile fındığın sorunu ihracat eksikliğinden kaynaklanan arz fazlasıdır. 1970 yılından bugüne 14 milyon ton fındık üretilmiş, bunun 13 milyon tonu ihraç edilmiş-tüketilmiş ve karşılığında 1 dolar ithal ikamesi olmadan 21 milyar dolar döviz girdisi sağlanmış. Doğru politikalar uygulanmış olsaydı bu meblağ 40 milyar doları bulabilirdi. Diğer ihraç ürünlerine vergi iadesi gibi teşvikler verilirken fındık ihracatında fon kesintisi yapılmış, bu fona bu güne kadar 1.1 milyar dolar para aktarılmıştır.
Fındığın üretildiği Karadeniz'de bölge insanını yerinde tutmayı başarmış, erozyonu önlemiş, istihdam yaratmış, nakliye sektörüne ciddi katkıda bulunmuş, SSK ve gelir vergisi ile kamuya kaynak aktarımına vesile olmuştur.

Türkiye'nin fiyatı var
Fındıkta dünya fiyatı yoktur. Türkiye fiyatı vardır. Çünkü dünyadaki fındık üretiminin yüzde 75'i ülkemizde üretilmekte ve dünya fındık ticaretinin de yüzde 90'ını elimizde bulundurmaktayız. Fiyatı dünyaya biz dikte ettirmemiz gerekirken fındık fiyatı bu yıl yerlerde sürünüyor. 2004 fındık rekoltesinin düşük olması Türkiye'nin fındığını 10 dolara ihraç edebileceği, 2 milyar dolarlık döviz girdisi sağlanabileceğini gösterdi. İhraç fiyatı ile ihraç miktarı arasında bir bağlantı yoktur. 30 yıllık fındık ihracatımız incelendiğinde bu görülecektir. Fiyat ne olursa olsun, aynı miktar ihraç edilmiş. Fındık, Avrupalı çikolatacıların vazgeçilmezi. Dünya refah düzeyi yükseldikçe çikolata ve şeker üretimi ve buna paralel olarak fındık tüketimi de artıyor. Badem, fıstık ve ceviz gibi ürünler fındığın gerçek rakibi olamıyor.
İtalya, İspanya gibi iki sanayi ülkesinde 25-30 bin dolar kişi başına gelire sahip insanlar fındık üretmek için köye dönmez. 50 yıldır üretimleri aynı. Azerbeycan ve Gürcistan'ın arazi büyüklükleri ve ekolojik şartları nedeniyle ancak Karadeniz'de bulunan bir ilçedeki kadar fındık üretilebiliyor. Türkiye fındık ihraç etmez. Avrupa Türkiye'den almaya mecbur olduğu miktarı istediği fiyattan alır. Kimden? En ucuz satandan. Menfaatini en iyi savunandan. Bu ülke fındığın tamamına yakınını ihraç eder. Piyasanın tek belirleyicisi olduğu için dilediği fiyatı lanse edebilirse, fındık Türkiye'nin petrolü olabilir. Ancak bunu yeterince kullanamıyoruz. Fındık üreticisi, ihracatçılardan, Fiskobirlik'ten, devletten darbe yiyor. Peki fındıkçılara kim sahip çıkacak? Merak ediyorum.

1 kilo fındığın değeri!
30 yıl önce 1 kg fındık ile 8 litre benzin alınabiliyordu. Bugün 1 litre alınamıyor. 30 yıl önce, 4 ton fındıkla Almanya'da bir Mercedes otomobil alınabiliyordu. Bugün 30 tonla zor alınabiliyor.
Fiyatlar Eylül 2005'te 6-7 YTL idi bugün 2 YTL'ye kadar düştü. Bu da toplam üretimde üretici aleyhine 2.5 milyar YTL'lik eksik ödeme demek. İhraç fiyatları 9-10 dolar seviyesinden 3-4 dolar seviyesine düştü. Bu da toplam ihracatta 1.5 milyar dolar eksik gelir demek.
Fiskobirlik geçmiş dönemde yaşadıklarından dolayı bankacılık kuralları ve teamüllerine göre kredibilitesini kaybetmiş. Dolayısıyla finansman sıkıntısını zor aşacak gibi görünüyor. Hükümet de Fiskobirlik seçimlerini kazanamadığı için, bu finansman sıkıntısı çözmeyecek görünüyor. İhracatçı ve toptancı konumunu bıraktığını söylese de Başbakan'a yakınlığı nedeniyle sektörde etkili olan Cüneyd Zapsu, fındık fiyatları makul seviyede görüşüne katılmak ise mümkün değil. 5 hafta sonra 2006 rekoltesi fındık üretimi başlayacak. Bu rekoltenin 600 bin ton olması bekleniyor. Hükümet üreticiye destek verirse, fındık, Türkiye'nin petrolü olabilir. Anlaşılan yakında fındık siyasi savaşın orta göbeğinde yer alacak.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Fındıkta son 30 yıla bakarsanız bugünkü fiyatlar normaldir'   / 15-07-2006
 Fındıkta kavga var   / 14-07-2006
 Serdengeçti'den Yılmaz'a destek!..   / 13-07-2006
 Bütçe uygulaması umut veriyor   / 11-07-2006
 Bodrum Bodrum olalı (2)   / 10-07-2006
 Bodrum Bodrum olalı...   / 08-07-2006
 Başbakan Erdoğan ekonomiye odaklanıyor   / 07-07-2006
 Karanlık gecenin perde arkası   / 05-07-2006
 Vakıf üniversitelerimiz dünya gündeminde   / 02-07-2006
 Sıra dışı bir bakan   / 01-07-2006
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyon mektubunun söylediği ve söylemediği
Merkez...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Fındık Türkiye'nin petrolü olabilir mi?
Geçen hafta ülke...
MELİHA OKUR
Bombalar Ortadoğu'yu petrol cepleri vuruyor
Devlet...
Fikriye Hanım'ın mezarı Çankaya'da
Atatürk'ün büyük aşkı Fikriye Hanım'ın sır mezarının Çankaya'da...
Kalaşnikoflu soygun
Kalaşnikoflu ve kar maskeli 8 kişi caddeyi trafiğe kapatıp 2...
ABD elçisi İsrail'e hak verdi, Türkiye'yi uyardı
ABD elçisi İsrail'e hak verdi, Türkiye'yi uyardı
İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarına hoşgörüyle bakan...
Türkiye evlatlarına ağladı
Türkiye evlatlarına ağladı
Şehit düşen askerlerin cenazesi ülkenin dört bir yanında büyük acı ve...
IMKB
E: 32.703 D:% -3,34
DOLAR
S: 1,586 D:% 0,763
EURO
S: 1,988 D:% -0,101
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu