kapat
   
02 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gelir Vergisi silbaştan değişiyor

Gelir Vergisi kanununda köklü değişiklikler yapılması öngörülüyor. Bu kapsamda gelir vergisine tabi gelirler, ''çalışma, faaliyet ve sermaye gelirleri'' olarak yeniden tanımlanıyor. Çalışanların vergi iadesinin yerini 'özel indirim' alıyor.

Kurumlar vergisinin ardından gelir vergisinin de yeniden yazımı için kolları sıvayan Vergi Konseyi, mevcut durum ile yeni Kanunda yer verilmesi planlanan düzenlemelere ilişkin bir ''ara rapor'' taslağı hazırladı.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun da temelini oluşturacak olan rapor taslağı, Konsey Başkanı Mustafa Uysal ve diğer ilgililerin son değerlendirmelerinin ardından kamu ve özel sektörün görüşüne sunulacak.

VERGİYİ
ÜCRETLİ ÖDÜYOR

Rapor taslağında önce vergilemedeki küresel eğilimler ortaya konuldu. OECD genelinde 2000-2005 yılları arasında ücretlerin vergi yükünde yüzde 8 dolayında bir düşüş olduğu kaydedilen taslakta, daha sonra Türkiye'deki durum irdelendi.

Ülkede vergi tabanının çok dar ve beyannameli mükellef sayısının yetersiz olduğu belirtilen taslakta, daha sonra şu tespitlerde bulunuldu:

''VEDOP kapsamında yer alan vergi dairesi kayıtlarına göre, 2005 sonu itibarıyle asgari ücretten 2 milyar 240 milyon 199 bin 887 YTL, diğer ücretlerden de 10 milyar 433 milyon 308 bin 847 YTL olmak üzere yaklaşık 12,7 milyar YTL vergi kesintisi tahakkuku yapıldı. Bütçe gerçekleşmelerine göre de, tüm ücretlilerden kesilen vergilere ilişkin tahakkuk miktarı 16 milyar 797 milyon YTL.

Ücretler haricinde tüm Türkiye'de toplam gelir vergisi stopajı tahakkuku da 10 milyar YTL. Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına göre, 2005 sonu itibarıyle 792 bini basit usulde olmak üzere 1 milyon 691 bin 499 sürekli nitelikle gelir vergisi mükellefi bulunuyor. Bu mükelleflerden 1 milyar 263 milyon YTL beyana dayalı, 809,5 milyon YTL geçici ve 107,6 milyon YTL basit usulde gelir vergisi tahsilatı yapıldı.

Bir çok sektörde yıllık ortalama gelir vergisi beyanı, ortalama yıllık asgari ücret vergisinin altında kalıyor. Kayıtlara göre, 1 milyon 240 bin mükellefin ortalama yıllık gelir vergisi yaklaşık 903 YTL iken, bu tutar, asgari ücretli için 747 YTL'yi aşıyor.''

DİĞER SORUNLAR


Taslakta, gelir vergisinin, vergi güvenliği ile ilgili müeesseselerden mahrum olduğu, Kanunların çok sık değişmesi sonucunda,sistematiğin bozulduğu, mükerrer, geçici ve ek maddelerin uygulamayı zorlaştırdığı, Vergi Kanunlarının, çağdaş, yapısal ve hukuksal gelişmelere yeterince uyum gösteremediği, gelir unsurları arasında büyük vergilendirme farkları bulunduğu, menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde de istikrarlı bir uygulama olmadığı ifade edildi.

Taslakta, ücretlerin özel gider indiriminin etkin ve verimli olmaması, uzun dönemli bir vergi politikası bulunmaması, teşvik, muafiyet ve istisnaların, ülke şartlarına uyum göstermemesi ve kentsel rantların vergilendirilmemesi diğer sorunlar olarak sıralandı.

YENİ DÜZENLEME NELER GETİRİYOR ?

Rapor taslağında yeni sistemin ana hatları da, şu şekilde ortaya kondu:

-Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları, Gelir Vergileri Kanunu olarak birleştiriliyor. Gerçek kişilerle ilgili bölümde, vergiye tabi kazanç ve iratlar, çalışma, faaliyet ve sermaye gelirleri adı altında 3 kategoride toplanacak.

Çalışma gelirleri, ücret gelirleri ve girişim gelirleri olarak ikiye ayrılırken, girişim gelirlerinin ticari, sınai ve zırai kazançlar ile serbest meslek kazançlarından oluşacak.

Sermaye gelirlerini ise menkul ve gayrı menkul sermaye iratları ile elden çıkarma kazançları meydana getirecek. Kurumların vergilendirilmesi ise daha önce çıkarılan Kurumlar Vergisi Kanunu'nun entegresyonu yoluyla gerçekleştirilecek.

YENİ GÜVENLİK MÜESSELERİ GELİYOR

-Kontrol edilen yabancı şirketlerle ilgili güvenlik hükümleri, transfer fiyatlandırması, kazanç karinesi-gider bildirimi esası, ön kontrollü beyanname, FAVÖK bildirimlerinin değerlendirilmesi amacıyla sektörel marjların belirlenmesi, hizmet işletmelerinde ortalama asgari hasılat kontrolü ve vergi cennetleri ile mücadele gibi müesseseler de sisteme girecek.

Kontrol edilen yabancı şirket ile ticari ve sınai mahiyette olmayan, yatırımlarını yurt dışında düşük vergi oranlı ülkelere yönlendiren mükellefler ile Türkiye'de yatırım yapanlar arasındaki vergi eşitsizliği giderilecek.

Bu şekilde, belli şartlar altında yurt dışı şirketlerde kontrolü sağlamaya yetecek oranda hissesi bulunan gerçek kişilerin yurt dışından elde ettikleri kar paylar, fiilen dağıtılmasa bile, vergi uygulamaları açısından dağıtılmış kabul edilerek, Türkiye'de gelir vergisine tabi tutulacak.

Kapsamdaki yurt dışı şirketler, tam mükellef gerçek kişilerin ve tam mükellef kurumların, doğrudan ve dolaylı olarak ayrı ayrı ya da birlikte sermayesinin, kar payının veya oy kullanma hakkının en az yüzde 50'sine sahip olmak suretiyle kontrol ettikleri işletmelerden oluşacak.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Katlara, yatlara ve seyahatlere bakılacak
 İstanbul'da zam şampiyonu "vapur"
 TMSF'den kredi borçlularına indirim
 'Fındık fiyatı 3.5 dolardan aşağı asla düşmemeli'
 Fiskobirlik Kurula gidiyor
 Avea'nın Türk Telekom'a devrine onay
 Dolar 1,5030 YTL'ye geriledi
 Borsa %0.06 değer kaybetti
 Yangını söndürmek için 15 gün var
 Faiz ancak 18 ayda % 13'e düşer
 Elektrik dağıtımında yerli ve yabancı için orta yol formülü
 Kayseri modeli dağıtım ihalesine örnek olacak
 Ekmekte zam tartışması!
 Petrol fiyatları ABD'yi bunalttı
 'Lira gerçeğe yakın değerine ulaşınca ihracatı olumlu...
 Dünya'daki kriz bizi çok etkiliyor'
 "Şalter indirenler ucuz fiyattan gaz alıyor"
 Çin'in başı zimmetle dertte
 'Sabancı cebindeki parayla asla yıkıcı rekabete girmesin'
 "F1 için gereken tanıtım yapılmadı"
 Sanayicilerin ekonomik durum raporu
 İsrail 4.2 milyar $'lık yardımı bekliyor
 Halis Ağa'yı ikinci kez zaman aşımı kurtarıyor
 Motorinin satış fiyatı 3 kuruş indi
 AB'de kadın işsizler daha fazla
 İstanbul'da enflasyon % 0.65 düştü
 Tekel'de yöntemi alıcı belirleyecek
 Park'tan Soma'ya 50 milyon $ yatırım
 EasyJet, eylülde her gün sefer yapacak
 TMO, 400 milyon dolar kredi sağladı
 Halk Bankası blok olarak satılacak
 Bütçe açığı hedefi 9.7 milyar YTL oldu
 Global Finance'den Akbank'a üç ödül
 Elazığ Çimento'yu İtalyanlar satın aldı
 TEB ilk 6 ayda net kârını yüzde 30 artırdı
 Turkcell CEO seçimi için danışmanlık aldı
 TSKB, Avrupa Yatırım Fonu'na ortak oluyor
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Fındıktaki darboğaz
Fiyatlarda sonbir yılda meydana...
ŞÜKRÜ BİNAY
Geçici dengeler azami dikkat gerektirir
Yüksek faiz,...
ŞELALE KADAK
Yat turizminin kalbinde yolun ne işi var?
Denizlerimiz...
Sevgilisiyle bir oldu annesini boğdu
Sevgilisiyle görüşmesini istemeyen annesini yastıkla boğarak öldüren...
Kadınlar uğurladı
Kadın haklarının en önde gelen savunucularından Duygu Asena'nın...
PKK'yı tecrit için düğmeye basıldı
PKK'yı tecrit için düğmeye basıldı
SABAH'ın duyurduğu "PKK'yı dağdan indirme planı" Kuzey Irak'ta...
YAŞ tebriklerle açıldı
YAŞ tebriklerle açıldı
TSK'yı gelecek 10 yıla taşıyacak kritik toplantı, Büyükanıt'ın...
IMKB
E: 35.722 D:% -0,06
DOLAR
S: 1,502 D:% -0,530
EURO
S: 1,923 D:% 0,000
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu