kapat
   
05 Ağustos 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Seçim barajını indirebiliriz

Başbakan, Seçim Kanunu'nda baraj dahil bazı değişiklikler yapabileceklerinin sinyalini verdi.

SEÇİLME YAŞI 25'E İNECEK
"MECLİS'İN açılmasıyla Seçim Yasası'ndaki değişiklikleri gündeme getireceğiz, partilerle görüşeceğiz. Seçilme yaşının 25'e indirilmesi ve Türkiye milletvekilliğinin gerçekleşmesi kesin gibi gözüküyor. Uzlaşırsak yüzde 10'luk seçim barajının indirilmesine de sıcak bakacağız."


AK Parti anketinde 2 parti barajı aşıyor

Başbakan'ın elinde kararsızları dikkate almayan bir seçim anketi var. Bu araştırmaya göre AKP'nin kamuoyu desteği yüzde 32.7, CHP'nin ise yüzde 11.5. Diğer partilerin Meclis'e girip giremeyeceği kararsızlara bağlı.

Başbakan Erdoğan, Malezya dönüşü ANA uçağında iç siyaset üzerine görüşlerini kendisini izleyen gazetecilerle paylaştı. Başbakan Erdoğan, temmuz ayında aldıkları ANAR kamuoyu araştırmasına göre, AK Parti'nin seçmen desteğinin zirveye çıktığını da iddia etti. Eylül ayında Meclis'in açılmasıyla birlikte Seçim Yasası'ndaki değişiklikleri gündeme getireceklerini belirten Başbakan, bu amaçla Meclis'te temsil edilen ve edilmeyen partilerle görüşeceklerini belirtti. Erdoğan, bu görüşmeler öncesinde gerçekleşmesi kesin görünen iki değişikliğin seçilme yaşının 25'e indirilmesi ve Türkiye milletvekilliği olduğunu açıkladı. Başbakan üzerinde uzlaşmaya varılması halinde yüzde 10 barajının indirilmesine de sıcak bakacaklarını, buna karşılık Meclis'te grup kurma sayısının yükseltilmesini isteyeceklerini belirtti.

YEDİK VEKİLLİK GÜNDEMDE
Yedek milletvekilliği önerisini yeniden gündeme getiren Başbakan Tayyip Erdoğan, bir milletvekilinin devamsızlık veya partisinden istifa etmesi durumunda Meclis üyeliğinin düşürülmesini, yerine yedek üyenin gelmesini istediklerini tekrarladı. Seçim Yasası'ndaki değişiklikler bir yıl önce yapılırsa bir sonraki seçimde geçerli olduğu için, bu değerlendirme Erdoğan'ın erken seçim düşünmediğinin bir göstergesi aynı zamanda. Erdoğan aynı koşulu partisinden ihraç eden milletvekilleri için de düşünebilecekleri izlenimini verdi. Bu iki değişiklik için CHP ile henüz anlaşamadıklarını belirten Erdoğan ancak partisinin Seçim Yasası ile ilgili bir çalışma içinde olduğunu anlattı. AK Parti'nin seçmen desteğinin Temmuz'da tavan yaptığını ileri süren Erdoğan, elindeki son ANAR anketini çantasından çıkarıp gazetecilerle paylaştı. Erdoğan'in elindeki ankete göre, kararsızlar dağıtılmadan, partilerin son kamuoyu desteği şöyle: AK Parti: Yüzde 32.7, CHP Yüzde 11.5, DYP Yüzde 4.9, MHP Yüzde 5.1, ANAP Yüzde 3.3, Genç Parti yüzde 2, Saadet Partisi Yüzde 1.3, DTP Yüzde 5.3. Erdoğan her seçimde geçerli oyların yüzde 75 ile 80 arasında çıktığına işaret ederek, bu nedenle kararsız seçmenlerin anketlerde değerlendirmeye alınmasını doğru bulmadığını da belirtti. Turkcell Süper Ligi'nin başlaması nedeniyle gündeme şike iddiaları da geldi. Başbakan, bu konudaki bir soruya, "Mahkeme görevsizlik vermiş. Şike mahkemeleri kurulabilir. Mehmet Ali Bey üzerinde çalışıyor. Bazı ülkelerde bu uygulama var" yanıtını verdi. Erdoğan, "Teşvik primi de şike mi?" sorusuna da, "O da çirkin, öbürü de çirkin. Teşviği kendi takımı vermiyor ki. Teşvik de şike" yorumu yaptı.

ENFLASYON RAKAMI
Sebze ve meyvede beklenen ucuzluğun gerçekleşmemesi nedeniyle enflasyon rakamının biraz yüksek çıkabileceğine işaret eden Başbakan, petrol fiyatının yükselmesi durumunda hükümetten bir sübvansiyon beklenmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Bu artışın millete yansıması neyse, hep birlikte paylaşacağız" dedi. Doğalgazda farklıbir politika izlediklerini anlatan Başbakan, "6 ay sonradan takip ediyoruz. Kısmen ekside de oluruyoruz ama çoğunlukla başa baş geliyoruz" değerlendirmesi yaptı. Elektrik fiyatlarına da değinen Erdoğan, özel elektrik üreticilerinin durumunun "kardan zarar" olduğunu savunup, bu üreticilerin bekledikleri kazancı elde edemedikleri için rahatsız olduğunu söyledi. Başbakan, Enerji Bakanı Hilmi Güler ile görüştüğünü, özel üreticilerin santralarını pazarlık yapmak süretiyle alabileceklerini söyledi. Başbakan, şu anda büyük kentlerde elektrik tellerinin yeraltına alınması çalışması yaptıklarını hatırlattı ve şöyle konuştu: "Endişe şu. Biz şu anda elektrik dağıtımı özelleştirmesini yaparsak, özel sektör tamirat ve tadilatı yapar mı?.. Önce havai hatları yeraltına alma çalışmasını tamamlayalım, bu bitsin diyoruz. Büyük kentlerden başladığımız bu işi bütün Türkiye'ye yaymak istiyoruz. Kayıp-kaçak oranı yüzde 60 olursa felaket olur."

ILISU BARAJI
Başbakan Erdoğan'a bugün temelini atacağı Ilısu Barajı'nın Kürtler'in tarihi değerlerini tahrip edeceği yolunda itirazlar olduğu hatırlatıldı. Tarihi kentin sular altında kalacağı iddialarını kabul etmediklerini söyleyen Erdoğan, "Bütün tarihi eserler, köprüler tek tek numaralanacak. Ilısu'ya hakim bir bölgeye yerleştirilecek. Bu barajı kendi kasamızdan yapacağız. Bu yatırım 1 milyar 250 milyon dolara malolacak ve 6 yılda tamamlanacak. İşte yatırım yapıyoruz. Bu sayede bölgenin hem iklimi değişecek, hem de turizm merkezi haline gelecek" diye konuştu.

GAP'A DAVET
GAP ile ilgili olarak yerli ve yabancı yatırımcılarla çok sayıda görüşme yaptığını açıklayan Erdoğan, bu görüşmelerin yeni yapılacak barajlar ve tarım yatırımlarını kapsadığını söyledi. Burada 10 milyar dolarlık bir yatırım gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Bundaki sonraki dönemde kendimiz yaparız. Yatırımcılar için bu son fırsat, yoksa biz kendimiz yapacağız" hatırlatması yaptı.

CARİ AÇIK YORUMU
İhracatta dolar kurunun 1.5 YTL civarına gelmesiyle sıkıntıların azaldığını söyleyen Erdoğan, hedeflerin tutulduğunu söyledi. Kurda ihracatçının arzu ettiği seviyenin yakalanmasının cari açığın kapanmasında etkili olacağını hatırlatan Erdoğan, turizmde de beklentilerin gerçekleştiğini açıkladı. Turizmde kalitenin arttığını, paralı turist sayısının çoğaldığını ancak gelen turist sayısında da hedefin tutulduğunu söyledi.

PKK MESELESİ
Erdoğan uçakta da gündeme gelen PKK'ya af konusunda yine örtülü bir yanıt verdi. Önce, "Bu konularda cevap almak size bir şey kazandırır mı, ülkemize bir şey kazandırır mı?" diye gazetecilere soru yönelten Başbakan Erdoğan, ardından "Bugün için böyle bir planımız yok" cevabı verdi. Erdoğan, 'Aydınlar Girişimi', Yılmaz Erdoğan'ın mektubu gibi girişimlerin artmasını arzu ettiğini, bunlara çok sıcak baktığını söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Yıkılmadım, ayaktayım
 Baykal: Türkiyemiz'le kimseyi oynatmayacağız
 Devlette SMS çetesi kuşkusu
 Yılmaz izdihamında Albayrak'ı çarptılar
YAVUZ DONAT
Ilısu... Dicle'nin altın anahtarı
Bugün Dicle üzerinde...
İşte bombanın patladığı an
Adana'da ATM'ye konan bomba incelenirken ikinci bir bomba daha...
Hakko eşini ihbar mı etti?
Boşanma davası açtığı eşine nafaka ödemek istemediği iddia edilen Cem...
'Devam et! Onlar Türk'
'Devam et! Onlar Türk'
ABD'li askerlerin eşiyle kelepçe taktığı eski subay Ferih Dinçer o...
YAŞ'ın sürprizi ihraçlar ve tek bekâr orgeneral
YAŞ'ın sürprizi ihraçlar ve tek bekâr orgeneral
Büyükanıt'tan sonra Kara Kuvvetleri'ne Başbuğ, Jandarma'ya Koşaner...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu