kapat
   
16 Ağustos 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sukru Binay @ SABAH
 

Para Politikası Kurulu ne karar almalı?

Para Politikası Kurulu'nun toplanacağı 24 Ağustos gününe yaklaşırken, ekonomi basınında faiz tartışması iyice alevlendi. Yazarların büyük çoğunluğu dış piyasalara, özellikle ABD verilerine ve ABD Merkez Bankası'nın tepkisine dikkat edilmesini savunuyorlar. TCMB'nin yüksek faiz-kısa vade ve doğal sonucu değerli YTL politikası genel kabul görmüş durumda.
Yüksek enflasyon, zayıf koalisyonlar döneminde olduğu gibi, sanki bugünü kurtarmanın geleceği de düzenlemek anlamı taşıyacağı görüşü hakim. Bu düşünceler aynı zamanda finansal piyasaların bugüne ve geleceğe ilişkin beklentilerinin de birebir yansıması.
Finansal piyasalar beklentilerini dört yöntemle kamuoyuna sunarlar.
Birincisi, bankanın en üst düzey yetkililerinden birisi doğrudan medyaya konuşur. Söylemde mevcut durum ya da buna göre gerçekleşme olasılığı yüksek gelişmeler değil, olması gerekenler ağırlık kazanır. Olması gerekeni tartışırken bankanın pozisyonunu atlamamak lazım.
İkinci yöntemde, özellikle yabancı yatırım bankaları günlük, haftalık, aylık raporlar yayınlarlar. Hatta Hazine'nin Eurobond'larına, yurtiçindeki tahvil ve bonolarına değer biçerler. Görüşlerinin etkisi kendi portföylerinden rahatlıkla izlenilebilir. Bunu herhangi bir veri tabanından sorgulamanız mümkün değilse de İstanbul'da piyasaları yaşamak zorunda kalan birkaç arkadaşınızdan doğruyu öğrenebilirsiniz.
Üçüncüsünde beklentileri saptayabilmek için anketlemeye başvurulur. Çok rutin bir iş olan anketlere cevap verme görevini kurumlarda genç, dürüst, bilgili çalışanlara verirler. Çoğunlukla karar vericiler yanıtları kontrol bile etmezler.
Hayat, genç insanlara henüz kendilerine saygılarını yitirtecek fırsatları sunmamış olduğundan samimidirler. Anketi düzenleyenin namusuna inandığınız kadar anket sonuçlarına da güvenebilirsiniz .
Son çare belki tek geçerli olan, sistemi "Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" özdeyişiyle takip etmektir.
Bu ifade ise Hazine kağıtlarının getiri eğrisinde kendisini bulur. Getiri eğrisi Hazine kağıtlarının, faizinin bir günden başlayarak en uzun vadeye kadar yer aldığı grafik gösterimine verilen isimdir.
Getiri eğrisi, eğride yer alacak gösterge kağıdın tanımından, ikincil piyasadaki işlem hacmine, yerli/yabancı arasındaki vergi farklılaşmasının etkisinden, vadeye göre vergi beyanı düzenlemesine kadar, pek çok tartışmalı teknik konuyu da içinde barındırır.
Ancak unutmayalım ki, hangi amaçla söylendiği belli olmayan lafları değil, piyasada işlem görmüş somut gerçeği temsil eder.
Vadeye göre faizler, hem mevcut, hem gelecekteki enflasyonu ve riskleri içerdiği için getiri eğrisinin aldığı şekil çok önemlidir.
Kısa vadeli getiriler uzun vadeye göre çok düşük kalmışsa bu likidite bolluğuna ve bunun sonucu oluşacak enflasyona işaret eder. Birinci sınıf tehlike sinyalidir. Aradaki dalgalanmalar siyasi seçim takvimine uygun olabilir. Piyasanın seçim sonuçlarından ne beklediğini gösterir. İstikrar makul vade farkı ile ölçülür.
Kısa vade en uzuna fark atmışsa, hükümet ve Merkez Bankası açıkladıkları şok tedbirlerle, aldıkları radikal kararlarla piyasayı enflasyon ve istikrar konusunda ikna etmişler anlamına gelir. Bu durumu uzatırsan ekonomiyi toparlayayım derken canını alırsın. Maharet en kısa sürede uzun-kısa farkını tarihi ortalamaya getirmektedir.
Bir de bizde çok sık rastlanan getiri eğrisinin düz çizgi haline gelmesi var ki belirsizliği gösterir.
Şu anda bizim kısa, uzun vadeli hazine kağıtları arasındaki getiri farkını görebilmek için grafiği Hazine'nin duvarına oturtmak lazım. Yani fark çok az.
Merkez Bankası ne yapmalı?
Bu ay faize dokunmamalı; söyleme kuvvet vermeli, hatta kredibilitesini güçlendirebilmek için enflasyon tahmin modelini çıktı, açığı modelini açıklamalı, şapkadan tavşan çıkartmalı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Kamyoncu lokantaları 3 ve son   / 13-08-2006
 Sermaye birikimi, kârlılık ve haziran ödemeler dengesinin söyledikleri   / 11-08-2006
 Enflasyon ve yazar eski ekonomi bürokrasisi   / 09-08-2006
 İstanbul finans merkezi TCMB'nin yeni yuvası   / 06-08-2006
 Tarımsal destekleme ve fındık piyasası   / 04-08-2006
 Geçici dengeler azami dikkat gerektirir   / 02-08-2006
 İşte ben ekonometri diye buna derim   / 30-07-2006
 Bankacılık sektörüne yabancı ilgisi   / 28-07-2006
 Şeffaflık güzel de ya zamanlaması?   / 26-07-2006
 Kamyoncu lokantaları (II)   / 23-07-2006
ŞÜKRÜ BİNAY
Para Politikası Kurulu ne karar almalı?
Para Politikası...
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
Turizm bölgelerinde imar yetkisi kavgası
Turizm...
'Anıtlar Kurulu kararıyla' tarihi eserler yok olacak
Anıtlar Kurulu'nca, Topkapı Sarayı'nda, Fatih zamanından kalan Ağalar...
Öleceği içine doğmuş gibi bana şarkı söyledi
Polis kurşunuyla ölen müzisyen Hakan Savaş Kutlu'nun bir yıllık eşi...
ABD, PKK'ya 'silah bırak' çağrısı yaptı
ABD, PKK'ya 'silah bırak' çağrısı yaptı
ABD, Türkiye'ye karşı başlattığı terör eylemlerinin 22'nci...
Kuran-ı Kerim'de Tayyip şifresi!..
Kuran-ı Kerim'de Tayyip şifresi!..
"Kuran-ı Kerim'in Şifresi" kitabıyla bilinen Ömer Çelakıl'ın son...
IMKB
E: 37.807 D:% 0,47
DOLAR
S: 1,463 D:% -0,239
EURO
S: 1,869 D:% 0,107
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu