kapat
   
16 Eylül 2006 Cumartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Prof. Dr. Aydin Ayaydin @ SABAH
 

AB müzakereleri devlet yardımları ve bürokratik oligarşi

Avrupa Birliği (AB) ile ülkemiz arasında 'tam üyelik' müzakereleri için takvim açıklandığında davul zurnalı kutlamalar yapmıştık. Sanki AB'ye girme kararı verilmiş gibi. Müzakere takviminin başlaması elbette olumlu gelişme, ancak her şey oldu bitti der gibi algılamak yanlış.
Neyse ki AB ile yürütülen müzakerelerin birinci aşaması 'tarama' sürecinde 33 başlıktan 23'ünün tarama çalışmaları bitti. Tarama sonuç raporunun kesinleştiği başlıklardan biri de 'rekabet' başlığını taşıyan tarama sonuç raporu. Rekabet başlıklı müzakerelere başlanabilmesi için 'üç performans kriteri' belirlendi. Bu kriterler; Devlet Yardımları Kanunu, devlet yardımlarını denetleyecek bağımsız bir kurumun kurulması ve 1 Eylül 2006'ya kadar demir çelik sektörü ile ilgili Ulusal Yapılandırma Programı'nın (UYP) komisyona teslim edilmesi.

Siyasi kararlılık yetmiyor
Türkiye, Gümrük Birliği görüşmelerinin yapıldığı 90'lı yılların başından beri Devlet Yardımları ile ilgili düzenleme yapacağına dair söz verdi. Ancak bu söz vermekten öte bir yere gidemedi. Her iktidar döneminde bu kanun taslağı üzerinde çalışmalar yapılır, bir türlü yasallaşmaz. Geçen dönem parlamentoya benim tarafımdan hazırlanan bir kanun teklifi ile TBMM'ye sunuldu. Ancak Hükümet tarafından desteklenmediği için komisyonda bile görüşülemedi. Devlet Yardımları Kanunu'nu her dönemde gündeme getiren siyasi otorite, bürokratik otoritenin engeline takıldı ve takılmaya devam ediyor. Sebebi, devletin üstün menfaatleri akasına gizlenmiş bürokratik kişisel beklentiler.
Geçen dönemdeki hazırlık çalışmalarında üzerinde uzlaşılamayan en önemli konu devlet yardımlarını yeni bir kurul mu denetlesin, yoksa Rekabet Kurulu mu görevlendirilsin? Çünkü çalışmaları yürüten bürokratlar kurulacak olası bir kurula kendilerini atatmanın hesabını yapıyorlardı. Bu görüşmeler de Rekabet Kurulu bize bağlansın derken Hazine temsilcileri yeni bir Kurul oluşsun tezini ön plana çıkardı. AB Genel Sekreterliği'nin bazı bürokratları da yeni kurul oluşsun fikrini savunuyordu. Hazine temsilcileri ile AB Genel Sekreterliği temsilcileri dönemin Rekabet Kurulu Başkanını muhalefet etmemesi için ilginç bir formül ile ikna etmişlerdi. Yeni bir kurul oluşsun, ancak kurulun başkanı ile Rekabet Kurulu Başkanı aynı kişi olsun. Rekabet Kurulu bu fikre karşı çıkmıştı. Ancak kapalı kapılar ardında başkanları bu fikre uzlaşarak alkış tutuyordu. Ben hep Devlet Yardımlarının Rekabet Kurulu tarafından izlenmesini savundum. Ancak bugünkü Rekabet Kurulu'nun uygulamalarını görünce bu fikrimi değiştirdim. Kanunlarında kendilerine verilen görevleri yaparken bile siyasi otoritenin düşüncesini öğrenmeden karar veremeyen, bakanın "sigaracılar hakkında soruşturma açmayın" diye telefon ettiği özerk kurul başkanının "hay hay efendim" anlayışı ile bu işi nasıl yapacaklar?
Kanunların çıkması için siyasi otoritenin kararlı olması yetmiyor. Aynı kararlılığın bürokratik iradede olamsı gerekir. Türkiye'de yasalar nasıl hazırlanıyor biliyormusunuz? Kanunlar TBMM komisyonlarında görüşülürken bir milletvekili herhangi bir maddede değişiklik önergesi verince, oylamadan önce başkan bakana, "Bu değişiklik önergesine katılıyormusunuz" diye sorar. İlgili bakan yandaki bakana döner, bürokrat "hayır" der ve bakan "katılmıyorum" diye görüş belirttikten sonra oylama yapılır ve değişiklik önergesi iktidar milletvekillerinin oyları ile reddedilir. Sizde zannediyorsunuz kanunları seçtiğiniz parlamenterler yapar. Nerede!.....
Başbakan Erdoğan'ın bürokratik oligarşi dedikleri bu olsa gerek.
Yarın: AB Komisyonun Rekabet başlığı ile ilgili koşul olan Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) ile ilgili UYP raporunu irdeleyeceğim.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Liderlerin meydana inmesiyle siyaset ısınmaya başlıyor   / 15-09-2006
 Gümrük müfettişinden müsteşarına 'kaçakçılığa yardım' suçlaması   / 14-09-2006
 Rakı'da kavga bitmiyor   / 12-09-2006
 Sosyal demokrasi çıkış arıyor karargâh Papermoon mu?   / 09-09-2006
 Bankalarımız neden yabancılaşıyor?   / 08-09-2006
 Spor müdürümüz sordu, ben de cevap veriyorum   / 07-09-2006
 Kardemir'den cevap var   / 06-09-2006
 Piyasanın gözü tezkerede   / 05-09-2006
 Bal tutan parmak yalar   / 02-09-2006
 Mey İçki'den cevap var   / 01-09-2006
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
AB müzakereleri devlet yardımları ve bürokratik...
MELİHA OKUR
İTO üyelerinin seçim hesabı fırtına koparacak
Onlara...
Defilesi 1 milyon dolara patladı
Çırağan'daki defilesine bir milyon dolar harcadığı iddia edilen eski...
'Grup seks potansiyeli yüksek ama yapan az'
Antalya'da işlenen 'grup seks' cinayeti, farklı cinsel yaşamları...
Camide linç olayı polis teşkilatını da sarsıyor
Camide linç olayı polis teşkilatını da sarsıyor
İsmailağa Camisi'ndeki çifte ölümle ilgili İrfan Can tutuklanırken,...
Densiz Papa ve Diyanet'in tepkisi dünyada manşet
Densiz Papa ve Diyanet'in tepkisi dünyada manşet
Diyanet İşleri Başkanı'nın "Özür dilesin" sözlerini manşete taşıyan...
IMKB
E: 38.144 D:% 1,78
DOLAR
S: 1,468 D:% -0,508
EURO
S: 1,858 D:% -1,092
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu