kapat
   
19 Eylül 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baykal'dan 'koordinatör' eleştirisi
Baykal'dan 'koordinatör' eleştirisi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye'nin en önemli sorunu olan terör konusunda hükümeti suçlarken, terörle mücadelede koordinatör atanmasını eleştirdi. Baykal bu yöntemle ileride PKK ve arkasındaki siyasi projenin siyasallaşabileceği uyarısında bulunurken, "Bu siyasi yöntemdir, bu müzakere yöntemidir. Bu süreç de fiilen başlamıştır. Aracılı görüşme, PKK ile masaya oturmak değil, özel aracılarla mesaj alıp vermektir" dedi.

HÜSEYİN ÇELİK HAKKINDA GENSORU

Deniz Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağırılmasını eleştirdi. AKP'nin, AB yasalarını çıkarmak için son anda, 12'ye 5 kala telaşla Meclisi topladığını dile getiren Baykal, "Biz de boş durmayacağız, terör ve milli eğitim konularıyla ilgili çalışma yapacağız. Türkiye'nin gerçek sorunları bunlardır" dedi. Baykal, olağanüstü toplantıyı fırsat bilerek Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında gensoru vereceklerini bildirdi.

TERÖRLE
MÜCADELEDE MÜZAKERE DÖNEMİ BAŞLADI


Baykal, Türkiye'nin en önemli sorununun terör olduğunu vurgularken, hükümeti terörle mücadelede yetersiz kalmakla suçladı. Bu kadar ciddi bir sorunla mücadele etmenin en önce başbakanın sorumluğunda olduğunu dile getiren Baykal, "Ama başbakan evladını bu vatan için verenlerin bile sitemini tahammül edemez bir halde, vatandaşı hiçe sayıyor" dedi. Baykal, terörle mücadele için Türkiye ve ABD tarafından birer koordinatör atanmasını eleştirirken şöyle dedi:

"Koordinatör atandı, ne oldu? İlk önce bizimle görüştü, bizim taleplerimizi ögğrenecek, sonra Kuzey Irak'ta Barzani ile görüşecek. Bağdat'ta Irak Cumhurbaşkanı ile değil, Kuzey Irak'taki yerel yönetimin temsilcisiyle görüşecek. Barzani de PKK ile görüşüp, PKK'nın ne istediğini öğrencek ABD'li koordinatöre iletecek. O da Ankara'ya bildirecek. Bu siyasi yöntemdir, bu müzakere yöntemidir. Bu süreç de fiilen başlamıştır. Aracılı görüşme, PKK ile masaya oturmak değil, özel aracılarla mesaj alıp vermektir. Kimsenin kandırılması mümkün değildir."

"ÇAYI GEÇİRMEK İÇİN KUCAĞIMA ALDIM" DEMEKTEN FARKI YOK

Baykal, terörün Türkiye'nin sorunu olduğunu, Türkiye'nin terörle mücadele etmeyi bidiğini ve bunu yapacağını vurgularken, bunu yaparken de Türkiye'nin, müttefik ülkelerden uluslararısı hukukun gereğini yapmalarını isteyeceğini ifade etti. Baykal, "Herkes görevini yapsın, savsaklamasın. Irak'ta, ABD'de savsaklamasın" diye konuştu. Koordinatör atanmasının terörle mücadelede, terör örgütü ve arkasındaki siyasi projenin siyasallaşmasını sağlayacağını savunan Baykal, "(PKK'ya karşı silahlı mücadele yapmayacağız, koordinatör atayacağız, bu koordinatör çalışmalarını yapacak ve PKK'yı bitireceğiz) demenin (Ben Alanya'daki Dim Çayı'nı geçirmek için kucağıma aldım) demekten farkı yoktur" dedi.

BÖYLE TÜRKİYE, BÖYLE BAŞBAKAN OLUR MU?


Baykal konuşmasında, İsmailağa Camii'nde işlenen cinayet ve ardından gerçekleyen linç olayına da değindi. Bir linç uygulamasının bir mabette yaşanmasının kolay kolay rastlanılır bir durum olmadığını, inanan insanların, müminlerin, cinayet işleyen bir insanı linç etmesinden çok ciddi ders çıkarılması gerektiğini dile getiren Baykal, özetle şöyle dedi:
"Bu tablo karşısında devletin gereğini yapacağı umdu ve bekleyişi içinde olayı izliyoruz. Ne gördük? Olayın arkasından açıklama, cinayeti işleyen kişi başını mimbere çarpmış ve ölmüş, kim yapıyor bu açıklamayı, İstanbul Emniyet teşkilatı. İstanbul emniyetinin böyle bir rapor vermesi cinayet olayından da linç olayından da vahim olmuştur. Geleceğe yönelik bizi kaygılandırması gereken işte budur. Bunu görmezden gelerek hiç bir yere varamazsınız. Bu toplumu ciddi şekilde olumsuz etkiler, etkiliyor ve Türkiye'de toplumda çok ciddi bir çürüme yaygınlaşıyor... Sonra Başbakan buna linç diyemiyor, linç olduğuna inanmak istemiyor ama adli tıp bunun linç olduğunu söylüyor. Tıpkı Danıştay saldırısını gerçekleştirenin bir din fanatiği olduğuna inanmak istemediği gibi. Böyle Türkiye olur mu? Böyle başbakan olur mu?"

SEVR'DE REDDEDİLEN HÜKÜMLER BUGÜN KABUL EDİLECEK

Baykal, olağanüstü toplantı gündeminde olan Vakıflar Yasa Tasarısı'nı da eleştirdi. Tasarıda yer alan azınlık vakıflarının mal edinmesine ilişkin düzenlemeleri eleştiren Baykal, "Hükümetin çıkarmaya çalıştığı böyle bir vakıflar yasası AB üyesi saygıdeğer Yunanistan'da var mı?" diye sordu. Baykal, benzer düzenlemelerin geçmişte Yunanistan tarafından talep edildiğini anlatırken, "Sevr'de reddedilen hükümler bugün TBMM'de kabul ettirilecektir" dedi. 23 yıllık AB üyesi Yunanistan'da bırakın azınlık okullarını, özel üniversitelerin bile yasak olduğunu biliyor musunuz?" dedi.

YENİ DAYATMALAR İÇİN MECLİS'İ TOPLUYORUZ

Baykal, İlerleme Raporu'nda Türkiye'ye yönelik eleştiriler biraz az olsun diye Avrupa'nın taleplerinin yerine getirildiğini savunurken, şöyle dedi:
"Başbakan, dostu ve sağdıcı Kostas'ı üç kez söz verdiği halde Türkiye'ye gelmiyor diye şikayet ediyor. Niye gelmiyor? Milli meselelerini Türkiye nezninde takip ettiği ve o konuda ödünler alma gayretinde olduğu için gelmiyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Brüksel'de yeni ödünler almak için çalışıyor. Biz yeni dayatmalar için Meclisi topluyoruz."


(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Sezer: Şehit ve gazilik onurdur
 TBMM olağanüstü toplandı
 Güler eski bakanları suçladı
 Erdoğan 29 Eylül'de ABD'ye gidecek
 Gül - Bakoyanni zirvesi sıcak geçti
 Peşmergeler Resmiyet kazanıyor
 'İktidar oyununun dışında kalamayız'
 Erdoğan geceleri İstanbul'u tebdil-i kıyafet teftiş ediyor
 MHP'li Nohut da şikâyetçi
 'Türkler Kürtleri korur'
 'Öcalan öldü' asparagası
 Irak'ta PKK büroları için kapatma emri
MUHARREM SARIKAYA
Türklük savaşında aidiyet...
Sovyetler'in dağılmasından...
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Washington vize yeri mi?
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ay...
YAVUZ DONAT
Papa'nın AB projesi
Papa 16'ncı Benedict bir konuşma...
Cerrahoğlu'nun gerekçesi: 'Evlilikten sıkıldım'
Bulgar hizmetçi için 35 yıllık eşini terk edip Swissotel'de yaşamaya...
Okulun zili çaldı ilk dersimiz trafik
14 milyon öğrenci dün dersbaşı yaptı. İstanbul'daki önlemlere rağmen...
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
El Kaide'nin Türkiye hücresinin 22 adamı
2003'teki saldırıları gerçekleştiren Türk El Kaide'nin hücre tipi...
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa'nın açıklamaları Müslümanları böldü
Papa 16'ncı Benedict'in üzüntülerini bildirdiği konuşması Müslüman...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu