kapat
   
28 Eylül 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
SMS:
ASA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Bol mesajlı sıkışık hafta

Önümüzdeki bir hafta boyunca, garip ve sıkışmış bir takvim var Türkiye'nin önünde.
Başbakan Tayyip Erdoğan, hafta sonu Amerika'ya gidiyor. Önce New York'ta duracak, muhtemelen Ahmet Ertegün'ün şerefine vereceği yemeğe katılacak, ardından da Washington'a geçecek.
"Sıkışıklık nereden geliyor?" derseniz bir de Türkiye'deki takvime bakalım. 1 Ekim Pazar günü TBMM açılıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in pazar günü Meclis'in açılışında "sert" ve eleştirel dozu yüksek bir konuşma yapması bekleniyor. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un hafta başında yaptığı yüksek perdeden irtica uyarısının ardından, Ankara siyaseti Cumhurbaşkanı'nın da benzer uyarıları aynı "ivediyet" duygusuyla yinelemesini bekliyor. Kimilerine göre Çankaya'nın Milli Görüş kökenli birinde olmaması gerektiğine yürekten inanan Cumhurbaşkanı, bu konuşma ve bundan sonra yapacağı benzeri konuşmalarda "tarihi çağrı" üslubu benimseyerek kamuoyunu göreve çağıracak.

Erdoğan-Bush
görüşmesi
Ardından 2 Ekim'de Başbakan Erdoğan New York'tan Washington'a geçerek pazartesi günü saat 11.00'de Oval Ofis'te ABD Başkanı George Bush ile görüşecek. Şu an itibariyle programda öğle yemeği ya da Bush'un zaman zaman dünya liderleriyle yaptığı tarzda bir ortak basın toplantısı gözükmüyor.
Görüşme talebi, Filistin, Ortadoğu ve PKK konularını Amerikalı muadiliyle konuşmak isteyen Başbakan Erdoğan'dan gelmişti. Amerikalılar da bu görüşmenin en önemli gündeminin "Erdoğan-Bush fotoğraf karesi" olduğunun farkında. Amerikan yönetimi, yakın çalıştıkları ve zaman zaman yaşanan hayal kırıklıklarına rağmen önemli bir model olarak gördükleri müttefik bir ülkenin liderine diplomatik saygıda kusur etmek niyetinde değil. Ancak Türk iç politikasında "Çankaya'ya yönelik yeşil ışık" gibi algılanacak samimiyette bir fotoğraf da istemedikleri ortada. Mümkünse bundan sonraki dönemde, yalnız AK Parti hükümeti değil "devletin tüm kurumlarına eşit mesafede" oldukları izlenimini yaratmak istiyorlar.
Bu görüşmeden tam 7 saat önce, 2 Ekim Pazartesi günü, bu kez Türkiye saatiyle sabah 11.00'de, Türkiye gündeminde başka bir önemli haber olacak. Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt, Harp Akademileri'nin açılış töreninde "kritik" olması beklenen bir konuşma yapacak. 30 Ağustos'taki konuşmalarına bakılırsa, Yaşar Paşa'nın da "irtica ve bölücülük" temasını tüm gücüyle ortaya koyması sürpriz olmayacaktır. Genelkurmay, televizyonlara Büyükanıt'ın konuşması için canlı yayın izni verdi. Aynı kanallar, muhtemelen 7 saat sonra Erdoğan'ın Beyaz Saray'a girişini, ardından Willard Otel'de yapacağı basın toplantısını canlı verecek.

Siyasi
adım olabilir mi?
Tüm bunlar, gündemi epeyce işgal edecek. Bu arada aynı günlerde gerçekleşen bir başka olay muhtemelen gazetelerde yalnız birkaç sütunda yer alacak; ancak "derin Türkiye" nin gündemini işgal edecek. PKK'nın 1 Ekim'de ateşkes ilan edeceği söylentisinden söz ediyorum. Devlet içinde konuyla ilgili iki farklı görüş var; kimileri ateşkesin kış şartlarında zayiat vermek istemeyen PKK'nın göstermelik bir taktiği olduğu görüşünde. Resmi açıklamaların çoğu da bu bağlamda olacaktır. Ancak devlet mekanizması ve hükümet içinde bazıları ise her şeye rağmen ateşkesin "iyi bir şey" olduğunu, eğer PKK saldırıları durur ve ardından bir yumuşama süreci başlarsa, örgütün "silah bırakma" konusunda siyasi bir adım atabileceğini düşünüyor.
Bu noktada Bush-Erdoğan görüşmesinin PKK'nın ateşkes ilan etmeyi düşündüğü döneme denk gelmesi, ister istemez kamuoyunda "Amerikalılar yaptırdı?" ya da "Amerika bundan sonra ne yapacak?" sorularını gündeme getirecektir. Belli ki Washington, ateşkesin "iyi bir şey" olduğu görüşünde ve ilerde PKK'yı "silahı bırakmaya ikna etmek" için Barzani ve Talabani'yi kullanmaya çabalıyor.
Bu plan gerçekçi mi değil mi bilmiyoruz. Ancak umarız ABD Başkanı Bush, Oval Ofis görüşmesi sonrasında Türk gazetecilerin önünde "terörle mücadele konusunda taviz" anlamına gelecek ve Türk kamuoyunu rahatsız edecek ifadeler kullanmaz. PKK konusunda Amerikalılar tarafından edilecek yanlış bir kelime, hem Başbakan'ın gezisini, hem de Türkiye'deki hassasiyetleri kaşıyacaktır.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Başbuğ ne dedi?   / 26-09-2006
 301 değişmez   / 21-09-2006
 Washington vize yeri mi?   / 19-09-2006
 Tanıdığım Oriana Fallaci...   / 17-09-2006
 DTP çağrısının anlamı   / 14-09-2006
 Söğüt'te neler oldu?   / 12-09-2006
 PKK oyununa gelmemek   / 10-09-2006
 İran, Amerika, Türkler ve okurlar   / 07-09-2006
 Tezkere geçmeli çünkü...   / 05-09-2006
 Teröre anlamlı cevap   / 31-08-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Bol mesajlı sıkışık hafta
Önümüzdeki bir hafta boyunca,...
YAVUZ DONAT
Vakıflar olayı
Meclis'te (Adalet Komisyonu'nda)...
Yılda 200 günü uçakta geçiyor
Manken Tülin Şahin'in bir dakika boş vakti yok. Yedi dil bilen ve...
Türkiye'de ilk kez ilaçsız tüp bebek
Tüp bebek isteyen Emel Emir'in rahatsızlığı, hormon ilacı almasına...
Acemi birliğinde kan parasına göz diktiler
Acemi birliğinde kan parasına göz diktiler
Manisa'daki Kırkağaç 6'ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı'na bağlı...
IKDP'nin elinde binlerce PKK'lı var
IKDP'nin elinde binlerce PKK'lı var
Silopi'de güvenlik güçlerine teslim olan teröristler çarpıcı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu