kapat
   
29 Eylül 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Beyza Bilgin @ SABAH
 

Lüks otelde iftar açmak niye günah olsun?

İslam dinine göre, birine yardımda bulunulmasının gösteriş vesilesi haline getirilmesi günahtır. Son dönemde belediyelerin iftar çadırlarını gösteri merkezleri haline getirmesine ne dersiniz?
İftar çadırları sadece fakire yemek olarak mı düşünülmüştür acaba diye düşünüyorum. Eğer böyle ise niçin sadece Ramazan ayı ile sınırlı olsun, her zaman açık kalması lazımdır. Fakirler sadece Ramazan'da fakir değillerdir ki. İzlediğim kadarı ile oraya sadece fakirler gitmiyor yemek yemeğe, kapı herkese açık, belli bir kontrol yok. Daha çok sosyal bir yardımlaşma ve yakınlaşma vesilesi olarak işliyor iftar çadırları. Başka zaman bir arada yemek yemesi hiç söz konusu olmayan insanlar iftar çadırlarında birlikte yemek yiyor. Ben bunu biraz medyadaki Ramazan programlarına benzetiyorum. Onlar da birbirleri ile yarışarak sayfalar düzenliyor, sohbetler, musiki programları hazırlıyorlar. Bunlar halkı kazanmak içindir şüphesiz, böyledir diye değerlerinden kaybetmezler, başarılı oluyorlarsa örnek alınırlar, iyiliklerin ve güzelliklerin yayılmasına yol açarlar. İyiliğin gösterişsiz şekilde yapılması en yüce değerdir şüphesiz, fakat iyiliğe o kadar muhtacız ki, her türlüsünü kabule hazırız, yeter ki iyilik olsun, kötülük olmasın.
Eski Ramazanlarda devlet büyüklerinin ve zengin kimselerin konaklarında benzer Ramazan boyunca iftar sofraları kurulur, yoksul halka ve eşe dosta ziyafetler verilirdi. Bu yapılanların gösterişten tamamıyla uzak olarak, İslam kardeşliği ve insan sevgisinin gerçek ve samimi bir yaşantısına vesile olmasına çalışılırdı. Yine de bu düzenlemeler onlara şüphesiz ki itibar sağlıyordu. Çünkü ayrıca katılanlar "diş kirası" adı altında birer bahşiş de alıyorlardı. İftardan sonra, konak sahibinin ücretle tuttuğu imamın arkasında akşam namazını, duruma göre yatsı ve teravih namazını da kılabiliyorlardı.

Ateist olan komşum benimle iftarda yemek yemek istedi, benim orucum böyle bir durumda kabul olur mu?
Ateist olan komşu kimin kuludur, kim onu yaşatıyor, rızkını veriyor? O, Allah'ın bir kulu değil midir, Allah onu yaşatmaya layık buluyorsa bize ne düşer? Yunus Emre'yi hatırlayın: "Yaratılanı hoş gör, yaratandan ötürü." Hz. İbrahim ile ilgili bir hikaye anlatmak istiyorum burada. Hz. İbrahim çok misafir sever bir insan, sofrasını bekletiyor, bir misafir gelsin de birlikte yiyelim diye. Misafirin olmadığı bir gün yine sofrada beklerken, üstü başı perişan bir yaşlı adam görüyor yolda, belli ki açtır, buyur ediyor. Yaşlı adam sofraya oturur oturmaz girişiyor yemeğe. Hz. İbrahim ayıplıyor adamı, "Allah adını anmak yok mu" diyor. Adam diyor ki: "Ben putperestim, Allah'ı tanımam." Hz. İbrahim yüzünü ekşitiyor, adam durumu anlıyor, kalkıyor sofradan yoluna gidiyor. O gidince Hz. İbrahim uyarılıyor Allah tarafından. "Ben o kulumu yaşlanıncaya kadar yaşattım, sen ona bir öğün yemek vermeye dayanamadın" diyor. Hz. İbrahim mahcup oluyor, pişman oluyor, hemen yaşlı adamın arkasından koşuyor. Adam epeyce yol almıştır, geri dönmek istemiyor. "Ben yaşlı adamım, yolum uzundur dönemem" diyor. Hz. İbrahim adamı sırtına alıyor, özür dileyerek getirip sofrasına oturtuyor. Adam soruyor, "Fikrini değiştiren nedir" diye. Hz. İbrahim anlatıyor, inandığı Allah'ın kendisini nasıl uyardığını. Adam etkileniyor, "Şu senin Allah'ını bana bir iyice anlat" bakayım diyor. Böylece Hz. İbrahim, Yunus Emre'nin tabiri ile "bir gönle daha girmiş" oluyor.

Lüks bir otelde iftar günah mıdır?
Hayır, zengin evlerinde, konaklarda iftar günah olmuyor da lüks otelde niye günah olsun. Niyetinizi bozmayın, kibirlenmeyin, imkanınızı başkaları ile paylaşın, Allah verdiği nimeti kullarının üzerinde görmek ister.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İftar ile sahur arası içen günah işlemiş olur orucu bozulmaz!   / 28-09-2006
 Sahuru mümkün olduğunca geç yemek sevaptır   / 27-09-2006
 Bu yıl 30 değil 29 gün oruç tutacağız   / 26-09-2006
 Oruç hangi durumda bozulur?   / 25-09-2006
 Kutsal ayınız kutlu olsun   / 24-09-2006
EMRE AKÖZ
Gelin ezberinizi bozayım
Dokuz Eylül Üniversitesi...
MAHMUT ÖVÜR
'Ortak seçiminde hata yaptık'
Önceki gün kaleme...
HINCAL ULUÇ
Süper Lady'den neden ayrıldım?..
"Süper Lady'den neden...
BEYZA BİLGİN
Lüks otelde iftar açmak niye günah olsun?
İslam...
Dr. ERHAN AFYONCU
Misyoner Amerikan okulu kapatılmıştı
Bursa'daki Amerikan...
Fener'in ışığı yandı: 3-0
Fener'in ışığı yandı: 3-0
Sezon başından beri iyi futbol oynamayan Fenerbahçe, Randers maçının...
Önce siyah sonra beyaz: 2-2
Önce siyah sonra beyaz: 2-2
Beşiktaş, CSKA Sofya deplasmanında ilk yarısı 0-0 biten maçta ikinci...
'Kıbrıs'a karşı soykırımı pazarlık konusu yaptılar'
Avrupa Parlamentosu Milletvekili Özdemir, AP'nin Türkiye Raporu'nu...
ABD'den harita savunması
Roma'daki NATO seminerinde Türkiye'yi bölünmüş olarak bir haritayla...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu