kapat
   
04 Ekim 2006 Çarşamba
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tiran-İstanbul seferini yapan THY uçağı kaçırıldı

Tiran-İstanbul seferini yapan THY uçağı Yunanistan üzerindeyken kaçırıldı. 113 yolcu taşıyan uçak, İtalya'da bir havaalanına indirildi. Korsan Hakan Ekinci iki buçuk saatlik pazarlıktan sonra teslim oldu. Ekinci'nin, 5 ay önce Arnavutluk'a iltica ettiği, ancak Arnavutluk, Türkiye'ye iadesine karar verince THY uçağını kaçırıp Papa'dan sığınma talebinde bulunmak için uçağı İtalya'ya indirdiği anlaşıldı. Korsanın önce Papa 2. Benediktus'u İslam'a yönelik sözleri nedeniyle protesto etmek için uçağı kaçırdığı, daha sonra Hıristiyan olduğu ve Türkiye'de askere gitmek istemeği için Papa'dan yardım isteyen bir mektup yazdıkları iddia edilmişti.

THY'nın
Tiran-İstanbul seferini yapan Kaptan Pilot Mürsel Gökalp ve Yardımcı Pilot Yavuz Yılmaz yönetimindeki 1476 sefer sayılı ve TC-JEV kuyruk tescilli Boeing 737-400 tipi uçağı, Türkiye saati ile 16.30'da, Arnavutluk'un başkenti Tiran'dan kalktı. İçinde 107 yolcu ve 6 mürettebat bulunan uçak, bir süre sonra yönünü İtalya'ya doğru çevirdi. İddiaya göre hava korsanı, kokpite gelerek pilotları etkisiz hale getirdikten sonra uçağın İtalya'ya gitmesini istedi. Uçak, Yunanistan semalarındayken kaçırılma sinyali verdi. Bunun üzerine uçak 4 Yunan F16 uçağı eşliğinde İtalya hava sahasına kadar götürüldü.

THY uçağı, İtalya Hava Kuvvetlerine ait iki uçak eşliğinde İtalya'nın Brindisi Havaalanı'na indirildi. Askeri ve sivil amaçlyı olarak kullanılan havaalanına inen uçağın etrafı kısa sürede İtalyan güvenlik güçleri tarafından sarıldı. Uçağın indirilmesinin ardından Brindisi Havaalanı uçuşlara kapatılırken, İtalyan hava sahasında Leonardo Da Vinci adı verilen olağanüstü terör alarmı durumuna geçildi. Rinas Havalimanı da uçuşlara kapatıldı.

Uçağı kaçıran korsanın yolculara, "Korkulacak bir şey yok. Uçağı Papa'nın Türkiye ziyaretini protesto için kaçırdık" dediği öne sürüldü. Uçakta bulunan yolcuların 5'inin Türk olduğu, kabin görevlilerinin isimlerinin ise N. Dönder, K. Doğan, A. Kar ve N. Atmaca olduğu öğrenildi.

ROMA'YA GİTMEK İSTEDİLER

Hava Limanından sorumlu Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Tiran'dan saat 17.30'da (TSİ 16.30) hareket eden uçağın havalanmasından 15 dakika sonra kokpite giren iki kişi tarafından kaçırıldığını ifade ederek, "Korsan uçağı Roma'ya indirmek gitmek istemiş, fakat pilotlar yakıtın yetersiz olduğunu söyleyince uçak Brindisi Havalimanına indirilmiş" dedi.

SIĞINMA TALEBİNDE BULUNDU

İtalya'ya sığınma talebinde bulunan korsanın talebi yapılan pazarlıkların ardından kabul edildi. Bunun üzerine hava korsanı yolcuları serbest bırakma kararı aldı. Daha sonra korsan Türkiye saati ile saat 21.15 sıralarında İtalyan polisine teslim oldu. Korsanın teslim olmadan önce yolculardan özür dileyerek tek tek tokalaştığı belirtildi. Hava korsanı uçaktan inerken yolculara el sallarken, Arnavut yolcular da hava korsanını alkışladı.

UÇAĞI KAÇIRMASA İSTANBUL'DA TUTUKLANACAKTI

Tiran-İstanbul seferini yapan THY uçağını kaçıran hava korsanı Hakan Ekinci'nin, 5 ay önce Arnavutluk'a iltica ettiği, ancak Arnavutluk, Ekinci'nin Türkiye'ye iadesine karar verince THY uçağını kaçırıp Papa'dan sığınma talebinde bulunmak için uçağı İtalya'ya indirdiği anlaşıldı.

Türkiye'ye iadesi halinde askeri üniforma giymeyeceğini dile getiren Hakan Ekinci, Arnavut makamlarınca THY uçağına bindirildi. Arnavut makamları aynı zamanda Türk güvenlik güçlerini arayıp, Hakan Ekinci'yi sınır dışı ettiklerini, THY uçağıyla İstanbul'a gönderdiklerini bildirdiler. Eğer Hakan Ekinci, uçağı kaçırmasaydı, İstanbul'a iner inmez tutuklanacaktı. Asker kaçağı olarak aranan Ekinci'nin, ayrıca dolandırıcılıktan ilişik kaydının bulunduğu belirlendi.

HIRİSTİYAN VE VİCDANİ RETÇİ

Hava korsanlarından biri olan 28 yaşındaki Hakan Ekinci 'Savaş Karşıtları' olarak bilinen 'vicdani redçi' çıktı. İzmir Buca doğumlu olan Hakan Ekinci 1998 yılındaaskere elverişli değildir' raporu aldığını iddia ederek askere gitmedi. İzmir Buca Askerli Şubesi 2001 yılında Ekinci'yi askere aldı. Askerden kaçan Ekinci "asker kaçağı" suçlaması ile 4 ay Sivas Temeltepe 2. Askeri Ceza ve Tutukevi'nde kaldı.

Çeşitli suçlardan ve asker kaçağı olduğu gerekçesiyle askeri cezaevine bir çok kez giren Hakan Ekinci 6 kez intihar girişiminde bulundu. Tekrar askere alınan Ekinci 18 Aralık 2005 tarihinde İstanbul Gümüşsuyu Asker Hastanesi'nden 6 ay kilo fazlalığı nedeni ile hava değişimine gönderildi. Hava değişimi süresi dolmadan 16 Mayıs 2006 tarihinde Hakan Ekinci Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Birleşmiş Milletlere bağlı UNHCR mülteciler ofisine giderek iltica talebinde bulundu.

PAPA'YA MEKTUP YAZMIŞ

Uçağı kaçıran Hakan Ekinci'nin geçtiğimiz Ağustos ayında Papa'ya mektup yazdığı ortaya çıktı. 'Sevgili Papa' diye başlayan mektupta "Ben bir Hristiyanım ve Müslüman bir orduya hizmet etmek istemiyorum. Hıristiyan aleminin ruhani lideri olarak sizden yardım istiyorum" demiş.

VALİ GÜLER: HAKAN EKİNCİ, ARNAVUTLUK'TAN SINIRDIŞI EDİLMİŞ

Kaçırılan uçakla ilgili olarak Atatürk Havalimanı'na gelen İstanbul Valisi Muammer Güler, THY uçağını kaçıran Hakan Ekinci'nin asker kaçağı olduğunu ve iltica ettiği Arnavutluk'tan başvurusunun kabul edilmeyerek sınırdışı edildiğini söyledi. Ekinci'nin bindirildiği uçağı elindeki paketin bomba olduğunu söyleyerek kaçırdığını anlatan Güler, yolcuların kısa bir süre sonra tahliye edileceğini ifade etti.

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Muammer Güler, THY uçağını kaçıran 2 kişiden birisi olan Hakan Ekinci ile ilgili bilgi verdi. Ekinci'nin asker kaçağı olduğunu ve Arnavutluk'a iltica ettiğini belirten Güler, "Ancak talebi Arnavutluk makamlarınca kabul edilmemiş ve sınırdışı edilmiş." dedi. Ekinci ile ilgili olarak saat 11.00 sıralarında Arnavutluk makamlarının Tiran Başkonsolosluğu'na bilgi verdiğini belirten Güler, Ekinci'nin Türkiye'ye gönderilmek üzere bindirildiği uçağı kaçırdığını ifade etti. Ekinci'nin uçakta elindeki paketi göstererek, bunun bir bomba olduğunu söylediğini kaydeden Güler, uçağın İstanbul'a gelmesi durumunda Ekinci'nin gözaltına alınacağını kaydetti.

1 EYLÜL'DEN BERİ ARANIYORDU

Uçağı asker kaçağı olan Hakan Ekinci adında bir şahsın kaçırdığını kaydeden Güler, "Arnavutluk Hükümeti tarafından deport olarak tabir ettiğimiz sınırdışı işlemine tabii tutulmak istenmiş. Bu nedenle İstanbul uçağına bindirilmiş. Zaten bu şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne haber verilmiş. 1 Eylül'den beri aranıyordu. Bu şahıs Atatürk Havalimanı'na indikten sonra gözaltına alınacaktı. Ancak uçağa bindikten sonra rotasını değiştirmek istemiş. Fakat uçağın pilotları yakıtlarının müsait olmadığını söylemiş. Uçak İtalya'daki Birindisi Havaalanı'na indirilmiş. İncelemeler devam ediyor" dedi.

TEMEL KOTİL: UÇAK İSTANBUL'A GELECEK

Hava korsanı tarafından kaçırılan THY uçağındaki yolcuların serbest bırakılmasınının ardından bir açıklama yapan THY Genel Müdürü Temel Kotil, uçağın gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından İstanbul'a geleceğini, uçağın hareket ettikten sonra bir iki saat içerisinde Türkiye'de olacağını söyledi.

Öte yandan, uçaktaki mürettebat ve Türk yolcuların kimliği belli oldu. Buna göre Hakan Ekinci isimli korsanın ismi netleştirildi. Uçakta ayrıca Mehmet Ertaş, Halil Demir, İlhan Pekmez ve Ergan Erköseoğlu adlı Türk yolcuların bulunduğu bildirildi. Mürettebat ise; Kaptan Pilot Mürsel Gökalp, Yardımcı Pilot Yavuz Yılmaz, Kabin Görevlileri Nazenin Dönder, Ayşegül Aker, Merve Atmaca, Kanje Doğan olarak duyuruldu.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 24 yıllık Dev-Yol davasında karar
 Erdoğan-Blair görüşmesi sona erdi
 Rahip cinayetine yine erteleme
 Erdoğan 2 ayrı tazminat kazandı
 Uzanlara Adabank'tan görevsizlik kararı
 En sıcak buluşma
 'İrtica tehlikesi vardır ve önlem alınmalıdır'
 Papa, Katolik-Ortodoks birleşmesi için geliyor
 Bankacı sevgililer birlikte intihar etti
 'Rapordaki 9 bölümü Polis Akademisi üyeleri yazmış'
 Bir günlük eşi Paris'te öldürdü
 18 yıl tedavi gören kanserli kadının kızı oldu
 Eşini terk etti ama töreden kaçamadı
 Dink: Şimdi halkım da yok uygarlığı da
 Bombayla oynayan iki kardeş ağır yaralandı
 Diyarbakır Dolapdere kırsalında çatışma çıktı
 İzmir'de kafeteryaya el bombası: 12 yaralı
 Emniyetten yurtlara PKK uyarısı
 Uşak Müzesi'nde 71 tarihi halı çalındı
ERGUN BABAHAN
Akort bozuk
Türkiye'de devlet organları arasında giderek...
YILMAZ ÖZDİL
Orda kimse var mı?
Genelkurmay Başkanı konuştu.
Harp...
MEHMET BARLAS
Acaba Bush da Erdoğan'a "irtica tehlikesi"ni sordu...
UMUR TALU
Emir altında özgür düşünce
Genelkurmay Başkanı "daha...
FATİH ALTAYLI
Robert De Niro ve Türk ekonomisi
Başbakan Erdoğan'ın...
ERDAL ŞAFAK
Aydın ve ayrık otu
Aydın elbette muhalif...
'Amerikancı Kral Şah gibi devrilir'
Los Angeles Times gazetesine göre 'Ürdün Kralı Abdullah, İran Şahı...
Başbakan 'onayı' aldı
Tayland'da askeri yönetimin başbakan atadığı eski donanma...
Kareyi tamamladı: 2-2
Kareyi tamamladı: 2-2
Trabzonspor, Üç Büyükler'in puan kaybettiği haftada Ankaragücü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu