kapat
   
03 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Erhan Afyoncu @ SABAH
 
Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı
Putperestlerin metinlerini karıncalar yedi
Patates püreli terbiyeli çorba

Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı

Balkanlar'da Türk varlığını tescil eden I. Kosova Muharebesi kazanılmış, ancak Sultan I. Murad şehid düşmüştü. Sultan'ın Kosova'daki türbesi günümüzde bile Rumeli Türkleri'nin en kutsal mekânlarından biri.

Birinci Muradın türbesiOsmanlılar'ın Balkanlar'a yerleşmesindeki en önemli dönüm noktası 1389'daki Birinci Kosova Muharebesi'ydi. Sırplar'a büyük bir darbe vurarak tarih sahnesinden silen bu muharebede Osmanlılar galip gelmiş, ancak savaş sahrasında Birinci Murad'ı kaybetmiştik. Kosova sahrasında Sultan Murad'ın iç organlarının gömüldüğü türbe de Rumeli Türkleri'nin kutsal bir ziyaretgâhı olmuştu.

BALKAN
FATİHİ I. MURAD EDİRNE'Yİ 1360'DA FETHETTİ
Üçüncü Osmanlı hükümdarı Birinci Murad, Balkan fatihidir. 1360'lı yıllarda Edirne'yi fethetti. Ardından 1371'deki Çirmen Zaferi'yle, Makedonya'daki Sırp prensliği, Bulgar Kralı ve Bizans İmparatoru, Osmanlı hâkimiyetini tanıdı.
Fetihler sürerken Balkan Hıristiyanları 1388'de Morava kıyısındaki Ploçnik'te, Timurtaş Paşa'yı mağlup ettiler. Bu, Türkler'e karşı kazanılan ilk Hıristiyan zaferiydi. Bundan cesaret alan Bosna, Sırp ve Bulgar Kralları ittifak kurdular. 15 Haziran 1389'da meydana gelen Kosova sahrasındaki savaşta ise Osmanlılar, büyük bir zafer kazandılar. Birinci Kosova zaferi neticesinde Tuna Nehri'nin güneyindeki bölgelerde Osmanlılar'a karşı direnebilecek bir kuvvet kalmadı ve Kuzey Sırbistan yolu açıldı. Güneydoğu Avrupa'da bu dönemde ayaktaki tek güçlü devlet ise Macaristan'dı. Sırp Prensi Lazar da bu savaşta ölmüştü.
Birinci Kosova Muharebesi'nden sonra Balkanlar'da, Macarlar'dan başka Osmanlılar'a karşı koyabilecek bir güç kalmadı. Macar desteği olmadan Balkan devletlerinin Osmanlılar'a karşı bir faaliyete girme durumları yoktu. Fetret devrinde bile Sırplar ve diğer Balkan milletleri bu bölgelerdeki Osmanlı teşkilatlanmasının güçlü olması ve eski kuvvetlerini kaybetmeleri sebebiyle bağımsızlıklarını tam olarak tekrar kazanamadılar.
Sırp prenslikleri ve diğer Balkan devletlerinin Osmanlı hâkimiyeti altına girmeleri artık an meselesiydi. 1402'deki Ankara Muharebesi mağlubiyeti bu süreyi biraz uzatsa da, 15. yüzyılın ortalarında Balkanlar'ın hemen hemen tamamı, Osmanlı toprağı haline geldi.
Düşmanın bozguna uğrayıp kaçmasından sonra, büyük bir zafer kazanmış olan I. Murad harp sahasını dolaşmaya başlamıştı. Zafer için Allah'a şükrediyordu. Bu sırada savaşta yaralanmış olan Sırp despotunun damadı Miloş Obiliç, Müslüman olacağını ve önemli bilgiler vereceğini söyleyerek hükümdarın yanına geldi.
Bir hançerle Sultan Murad Hüdavendigâr'a saldıran Obiliç, hükümdarı kalbinden yaraladı. Saldırgan, hükümdarın etrafındaki adamlar tarafından hemen öldürüldü.

MERKEZİYETÇİ
İMPARATORLUK HAYALİ TİMUR'A TAKILDI
Birinci Murad'ın yaralandığı yerde bir çadır kurularak tedavi altına alındı, ancak yarası ağırdı. Hayatından ümit kesildiği için büyük oğlu Yıldırım Bayezid çağrılarak, sultanın şehid olmasından sonra hükümdar ilan edildi.
Bu hadiseden sonra Osmanlı hükümdarlarının huzuruna çıkacak yabancıların, devlet görevlileri tarafından iki koluna girilmek suretiyle padişahın eteğini öpmelerine izin verildi.
Birinci Murad, Balkan devletleri ile mahalli senyörleri tabi hale getirerek, vasal devletlerden mürekkep bir imparatorluk kurmuştu. Hükümdarlığı zamanında Osmanlılar, beylikten devlete geçtiler. Yıldırım Bayezid, babasının vasal prenslik ve beyliklerden oluşan devletini, merkeziyetçi bir imparatorluk haline getirmeye kalkıştı, ancak bu teşebbüsü Timur'un vurduğu darbeyle yarım kaldı.

SIRPLAR,
MİLOŞ KABİLAVİÇ'İN ANITINI KOSOVA'YA DİKTİ
Kosova sahrasında Sultan Murad'ın iç organlarının gömüldüğü türbe Rumeli Türkleri için kutsal bir ziyaretgâh haline geldi. Sultan Murad Meşhedi, yani şehidliği diye anıldı. Osmanlı padişahları Rumeli fatihi hükümdarlarının türbesine büyük önem verdiler. Sultan İkinci Abdülhamid türbenin yanına ziyarete gelenler için bir misafirhane yaptı.
Türbe Osmanlı döneminde Sultan Reşad'ın bölgeyi ziyareti sırasında elden geçirilerek, tamir edildi. Türbenin son restorasyonunu, Kosova olaylarından sonra Birleşmiş Milletler bayrağı altında bölgede barışı sağlamaya giden askerlerimiz yaptı.
Sultan Murad Türbesi'nin yanı sıra Kosova Sahrası'ndaki bir diğer önemli ziyaretgâh Osmanlı Ordusu'nun bayraktarı Gazi Mestan Türbesi'dir. Kosova Muharebesi'ni kaybetmelerine rağmen Birinci Murad'ı şehid etmeleriyle övünen Sırplar, Sultan Murad Türbesi'nin bahçesine Miloş Obiliç'in, yani Miloş Kabilaviç'in anıtını dikmek için yıllarca uğraşmışlardı.
Ancak bölgedeki Müslümanlar, Sırplar'ın bu teşebbüslerini engellediler. Sırplar da Miloş Kabilaviç'in anıtını Kosova Sahrası'nda başka bir yere diktiler.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Padişah, Ramazan'da tebdili kıyafet dolaşırdı   / 02-10-2006
 Matbaanın gecikmesi hattatlar yüzünden mi?   / 01-10-2006
 Afrikalı Müslümanların kaderini değiştiren âlim   / 30-09-2006
 Misyoner Amerikan okulu kapatılmıştı   / 29-09-2006
 Bundan 105 yıl önceki Ramazan tartışması   / 28-09-2006
EMRE AKÖZ
Büyükanıt ve demokrasi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral...
MAHMUT ÖVÜR
Bu yükselişin sırrı ne?
Her iktidar iş dünyasında kendi...
HINCAL ULUÇ
Hasan Pulur'a yakışmayan satırlar!..
İğrenç bir...
BEYZA BİLGİN
Kadının süslenmesi günah değil ancak...
*"Sayın...
Dr. ERHAN AFYONCU
Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı
Balkanlar'da...
Müşteri kaçar taraftar hesap sorar
Müşteri kaçar taraftar hesap sorar
Fenerbahçe yönetiminin gözünde taraftar artık önce müşteri. Sunulan...
Hakan bırakmalı
Hakan bırakmalı
G.Saray Başkan Yardımcısı Polat, "Hakan bu kadar yüksek tempoda Milli...
Baykal'ın seçim şartları
Seçim Yasası'nı değiştirmek için 20 gün kaldığını söyleyen CHP...
Adalet Akademisi Başkanı: Üşüyoruz
Adalet Akademisi Başkanı Karakaş, yeni öğretim yılı açılışında Adalet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu