kapat
   
05 Ekim 2006 Perşembe
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Erhan Afyoncu @ SABAH
 
Viyana kuşatması Hıristiyanları şok etti
İslâm'ın en büyük düşmanı: Ebu Cehil
Baş pilavı

Viyana kuşatması Hıristiyanları şok etti

İkinci Viyana Kuşatması'nda mağlup olmamızda başrolü şehrin yardımına gelen Polonya Kralı Jan Sobiesky oynamıştı. Sobiesky, Türkler tarafından öldürülen ağabeyinin intikamını fena almıştı.

Jan Sobiesky, Viyana önlerinde Viyana her zaman atalarımızın fethetmek istediği bir yerdi. Kanuni Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu 1529'da Viyana'yı kuşattı, ancak kışın erken gelmesiyle kuşatmadan bir sonuç alınamadı. Osmanlılar, daha sonraki Orta Avrupa seferlerinde bir daha Viyana'yı kuşatmadı. Viyana'nın ikinci defa kuşatılması hiç umulmadık bir zamanda meydana geldi. Merzifonlu Kara Mustafa Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu 14 Temmuz 1683'te Viyana'yı ikinci defa kuşattı. Viyana'nın kuşatılması Hıristiyan dünyasında büyük şok etkisi yaptı. Avusturya İmparatoru Leopold, Osmanlı askeri gelmeden şehri terk ederek canını zor kurtardı.

VİYANA
SON ANDA KURTULDU
Osmanlı ordusu, iki ay s üreyle şehri kuşattı. Yapılan bazı hatalardan dolayı şehrin fethi uzamıştı.
Ancak Kuşatma uzadıkça Viyana'da yiyecek azalmış ve dizanteri başlamıştı. Halktan toplanan kapkacak eritilerek kurşun dökülüyordu. Eylülde Viyana'ya karşı Osmanlılar'ın beş yerde kazdığı lağımlar kale duvarlarına yaklaşmıştı. Bunların patlatılmasıyla şehir düşebilirdi. Şehirdeki ümitsiz bekleyiş, 11 Eylül'de Viyana önlerine gelen Lehistan, yani Polonya Kralı Jan Sobiesky komutasındaki yardım ordusu görülünce bir anda büyük bir sevince dönüştü. Kiliselerin çanları çalınmaya, sevinç gösterileri yapmaya başladılar. Artık kurtulmuşlardı.
Düşman kuvvetleri, Viyana'nın kuzeybatısındaki tepeleri hiç çarpışmadan ele geçirdi. Osmanlı kuvvetleri bu yardım ordusuna karşı vaziyet alarak savaşa hazırlandı. Ancak kuvvetlerin tamamı siperlerden çıkarılmadığı gibi, topçu tabyaları da şehre ateşe devam ediyorlardı. 12 Eylül 1683'te Kahlenberg, yani Alaman Dağı mevkiinde iki ordu savaşa başladı. Osmanlı ordusunun sol kanadında bulunan Sarı Hüseyin Paşa, karşısındaki Leh kuvvetlerini bozguna uğratıp, taarruza geçti. Bu bölgeye yardıma gelen Avusturya süvarileri Hüseyin Paşa'nın birliklerine yandan saldırdılar. Kırım hanının buraya yardım etmemesi üzerine, Kara Mustafa Paşa merkezden ve sağ kanattan çektiği kuvvetleri sol tarafa kaydırdı. Ancak bu manevra sağ tarafın zayıflamasına sebep oldu. Durumu gören Sobiesky ise bu manevrayı yapan komutanın savaşı kaybetmiş olacağını sevinçle haykırıyordu.

POLONYA
TAMPON DEVLET
Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyıldaki geleneksel politikası Lehistan'ın, yani Polonya'nın tampon bir bölge olarak kalmasıydı. Bu dönemde Lehistan'ın Avusturya hakimiyeti altına girmemesi için çalışılmış, Lehistan'a karşı askeri bir harekat düzenlenmemişti. Ancak 17. yüzyılda Karadeniz'in kuzeyinden gelip Osmanlı topraklarına saldıran Kazaklar yüzünden bu politika terk edildi. Sultan İkinci Osman'dan itibaren Kazaklar'ın saklandığı Lehistan'a düzenlenen seferler, bu ülkeyi Osmanlı karşıtı cepheye itti.
Kırım Hanı, 1652'de Batok'da kazandığı zaferden sonra Lehistanlı 300 asili öldürtmüştü. Bunların arasında Krakow Kalesi'nin komutanının oğlu Marek Sobiesky de vardı. Ertesi yıl ise Marek'in kardeşi Jan Sobiesky, Kırım Hanı tarafından esir edildi ve Han'ın sarayına götürüldü. Bir süre sonra kurtulan Jan, zamanla Lehistan'da Krallık Büyük Mareşalliği'ne kadar yükseldi. Sobiesky, hemen hemen her yıl Kırımlılarla savaştı. 1672'den sonra Osmanlı orduları ile karşı karşıya geldi. 1673'te Hotin önlerinde Osmanlı kuvvetlerine karşı kazandığı zafer itibarını artırdı. Leh Kralı'nın ölümü üzerine 21 Mayıs 1674'te kral seçildi. Krallığı kabul ederken, tacını "Türkleri kesin yenilgiye uğratırsa giyeceğini" ilan etti. Ancak bu zaferi kazanmadan, iki yıl sonra tacını giydi. Asıl zafer onu yedi yıl sonra Viyana önlerinde bekliyordu.
Jan Sobiesky, düşmek üzere olan Viyana'nın yardımına yetişerek Osmanlı ordusunun mağlup edilmesinde büyük rol oynadı. Sobiesky, öldürülen ağabeyinin intikamını fena almıştı. Polonya Kralı, Osmanlılar'ın mağlup olduğu Viyana bozgunundan sonra kurulan "Kutsal İttifak"ta da başı çekmiş ve 1699'a kadar 16 yıl Osmanlı İmparatorluğu'yla savaşmıştı. 1699 Karlofça Antlaşması'yla da Podolya ve Ukrayna'nın Osmanlı hakimiyetinde olan bölgelerini topraklarına kattı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Osmanlı her dine para yardımı yaptı   / 04-10-2006
 Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı   / 03-10-2006
 Padişah, Ramazan'da tebdili kıyafet dolaşırdı   / 02-10-2006
 Matbaanın gecikmesi hattatlar yüzünden mi?   / 01-10-2006
 Afrikalı Müslümanların kaderini değiştiren âlim   / 30-09-2006
 Misyoner Amerikan okulu kapatılmıştı   / 29-09-2006
 Bundan 105 yıl önceki Ramazan tartışması   / 28-09-2006
EMRE AKÖZ
Karalama kampanyası
Bazı okurlarımız toplumsal...
HINCAL ULUÇ
Arda, hayatının en kritik dönemecinde..
Arda'yı ilk kez...
BEYZA BİLGİN
Ramazan'da Kuran okumak ayrı bir sevap
*5-6...
Dr. ERHAN AFYONCU
Viyana kuşatması Hıristiyanları şok etti
İkinci Viyana...
TK 2008 kalkışa hazır
TK 2008 kalkışa hazır
Milli Takım'ın atanı Hakan ve tutanı Rüştü SABAH'a konuştu: "Son iki...
Şimdi ne yapacaksın?
Şimdi ne yapacaksın?
F.Bahçe'nin hocası Zico Bursa yenilgisinden sonra "Üç günde bir maç...
Önce tanımını yapalım sonra mücadele edelim
Erdoğan, ABD dönüşü uçaktaki sohbette irtica konusunda bir tanım...
Bush, Bağış'a "Çok kiloluydun Tam sıskaya dönmüşsün" dedi
ABD Başkanı George Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu