kapat
   
06 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yilmaz Ozdil @ SABAH
SMS:
YO yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Willkommen...

Almanya'nın, Türkiye'ye "solak" bakan, "sağcı" başbakanı Angela Merkel, Türkiye'ye geldi.


1.5 sene önce, henüz başbakan bile değilken, "papazı bulduk" diye yazmış ve Merkel'in kim olduğunu anlatmaya çalışmıştım...
Bugün başbakan.
Ve Türkiye'de.
Belki 1.5 sene önce "kimdir" diye merak etmeyip, bugün "kimdir" diye merak eden olabilir.
Tekrar buyrun...


Tam adı, Angela Dorathea Merkel... Dorathea'yı kullanmıyor. Almanlar bile pek bilmiyor. Angela, bildiğin "melek" demek. Ama "şeytani" zekâya sahip. "Erkek egemen" partide, erkeklerin en tepesine çıktı. 17 Temmuz 1954, Hamburg doğumlu. Neden "papazı bulduk?" Şundan... Babası, Protestan papazı. Annesi, öğretmen. Katolik papazlar evlenemiyor. Protestan papazlara yasak yok. Baba Horst Kasner, anne Herlind ile evleniyor, Angela dünyaya geliyor. Ailece, o zamanki Batı Almanya'dan Doğu Almanya topraklarındaki Quitzsow'a taşınıyorlar. O tarihte henüz "duvar" yok. Angela 4 aylık...


Fena gitmiyor galiba.
Devam...


Yıl, 1961... Rüzgâr dönüyor, "duvar" örülüyor. Kasner Ailesi, Doğu'da kalıyor. Angela, Doğu Almanya'da okuyor. Leipzig Üniversitesi'nden "fizik" diploması alıyor. O zamanlar Sovyet, gümbür gümbür... Sol eğilimli derneklere katılmayan gençlerin nefes bile alması imkânsız. "Babadan dinci" Angela, mecburen, Sosyalist Gençler Derneği'ne katılıyor. 78'de mezun oluyor, Doğu Berlin Üniversitesi'nde asistan oluyor. Uzmanlığı, quantum fiziği... 86'da doktor oluyor. Siyasete ilgisi o yıllarda başlıyor. 18 Mart 1990'da Doğu Almanya'da yapılan ilk hür seçimlerde Demaziere Hükümeti'nde Hükümet Sözcüsü oluyor. Duvar yıkılır yıkılmaz da, Berlin'in öbür yakasına atlıyor. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'ne üye oluyor. 1990 Aralık'taki iki Almanya'nın birleşmesinden sonra yapılan ilk seçimde Rügen Milletvekili oluyor. Hıristiyan Demokratlar'ın "kara dev" lakaplı lideri Kohl'ün ilgisini çekiyor. "Ağabey" desteğiyle, yürüyüp gidiyor... Genel sekreter, kadın bakanı, Kohl'ün yardımcısı, genel başkan derken... Başbakan oluyor.


Siyaset yeter.
Biraz da "kadın" Angela'ya bakalım isterseniz...


77'de fizik profesörü Ulrich Merkel ile evlendi. Çocukları olmadı. 82'de boşandı. 98'de kimya profesörü Joachim Sauer ile evlendi. Hâlâ evli. Çocukları yok. İlk eşinden boşandığı halde, ilk eşinin soyadını kullanıyor. "Eski eşini daha çok seviyor" gibilerinden dedikodular var. Alman televolesi yani... Günahı boynuna... "Merkel soyadıyla tanındığım için değiştirmedim" diyor. Bir diğer sebep de şu... Yeni eşinin soyadı Sauer, "ekşi" anlamına geliyor. Kadın zaten asık suratlı, bir de soyadı ekşi olursa... Neyse... Mizahçıların en çok kafa yaptığı siyasetçilerden biri. Doğu'da büyüdüğü için Batı'da "köylü" muamelesi görüyor. Kılığı kıyafetiyle köylü. Ama bizim tabirle "şark kurnazı" aslında. Magazin basını en çok saçına takıyor. Ya kendisi kesiyor, ya da sıradan kuaförlerde idare ediyor. Ama başbakan olunca, durum biraz değişti tabii... Genelde battal giyiniyor. Alman kadınını "sembolize" etmediği için eleştiriliyor. Eşi ise, janjanlı adam. Papyon falan takıyor.


Uzattık mı?
Sabır... Bitiriyorum...


Makine gibi. Sabah 6'dan gece 24'e çalışıyor. Suskun bir insan. Ama konuşmaya başlayınca, karşısındakini büyülüyor. "Yere bakan yürek yakan" cinsinden. Şehir sevmiyor. Özel konutu, Berlin'in dış semtinde. Tatilde, çayır çimen yürüyor. Bahçesini çapalıyor. Hobisi, eşine yemek yapmak. Alman klasiği "patates çorbası"yla parmakları yedirtir deniyor. Klasik müzik seviyor. Tek hayali var: "Trans-Sibirya demiryoluyla Moskova'dan Wladiwostok'a kadar uzanan bir tren seyahati..." Hafif kilolu. Diyet yapmıyor. Ama matrak kadın. "Çekici olmasaydım, evde kalırdım, ben iki kez evlendim" diyor. Lüks sevmiyor. Gelelim, zurnanın zırt dediği yere, "Türkleri seviyor mu?" Seviyor.
Ama Almanya'ya gelmeyenini.

NOT: Sırf sizin için büyük bir fedakârlığa daha katlanıp, Macaristan milli maçı için Budapeşte'ye gidiyorum. İki gün yazı yok. Manyağın biri uçağı kaçırmazsa, salıya buradayım inşallah.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Celal Pir, İçişleri Bakanı olsun...   / 05-10-2006
 Futbola siyaseti karıştırmayalım...   / 04-10-2006
 Orda kimse var mı?   / 03-10-2006
 Bak şu konuşana...   / 01-10-2006
 Nası diyoo siz Turkler... Where are you going?   / 30-09-2006
 Pamuk eller...   / 29-09-2006
 Müzeyyen...   / 28-09-2006
 Bas bas paraları medyaaaaya...   / 27-09-2006
 Uyduk imama...   / 26-09-2006
 Ramazan...   / 24-09-2006
YILMAZ ÖZDİL
Willkommen...
Almanya'nın, Türkiye'ye "solak"...
MEHMET BARLAS
"Devletli" olmayanlar da "irtica tehlikesi var"...
ERGUN BABAHAN
Anlatamadıklarım
Yılmaz Özdil'le önceki gece atv'de ilk...
UMUR TALU
Ölesiye lise!
Kabul ediyorum, "irtica" büyük mesele;...
FATİH ALTAYLI
Uzlaşma için MGK uygun yer
Başbakan Erdoğan,...
ERDAL ŞAFAK
Sıfır risk
Bugün Marmaris'teki Aksaz...
Varoş isyanı 'intifada' oldu
Banliyö isyanı yine mi başlıyor? Fransız polisi "Bize karşı intifada...
Tacizi 3 yıldır biliyorlardı
Stajyerlere cinsel içerikli taciz mailleri attığı ortaya çıkan...
Diyetin sonu yok
Diyetin sonu yok
Hakem Kuddusi Müftüoğlu'nun ağabeyi Emin Müftüoğlu, federasyon...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu