kapat
   
09 Ekim 2006 Pazartesi
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Erhan Afyoncu @ SABAH
 
Haçlı ordusunda 30 bin çocuk vardı
Peygamberimize suikast geri tepti
Ekşili patlıcan

Haçlı ordusunda 30 bin çocuk vardı

Avrupa çocukların düzenleyeceği bir Haçlı Seferi'nin başarılı olacağını düşündü. Ancak....

Ruth Byersin Çocukların Haçlı Seferi tablosu.Haçlı seferlerinden yalnız Müslümanlar değil Yahudiler ve Doğu Hıristiyanları da çok çekti. 1097'deki ilk Haçlı seferi başarılı oldu ve Haçlılar Kudüs'ü ele geçirip, Ortadoğu'da Latin krallığı ve kontluklar kurdular. Ancak bir müddet sonra Nureddin Zengi'nin Urfa'yı geri almasıyla birlikte Türkler'in idaresindeki Müslümanlar kendilerini toparladı. Selahaddin Eyyubi, Kudüs'ü Haçlılar'dan geri aldı. Türkler karşısında bir türlü galip gelemeyen Avrupalılar yeni çareler düşünürken, ortaya çocukların Haçlı Seferi düzenlemeleri fikri çıktı.
Haçlı seferlerinde başarısız olunmasının sebebinin Haçlılar'ın günahları olduğu düşünülüyordu. Bu yüzden günahsız olan masum çocukların düzenleyeceği bir Haçlı Seferi'nin başarıya ulaşacağı kanaatine varıldı. Çocuklar, Hristiyanlık davası için hareket ettiklerinden Tanrı tarafından korunacaklardı. 1212'de Avrupa'da iki farklı yerde aynı düşünceler ortaya çıkmıştı. Yaklaşık bir asırdır, Katolik vaizler köy köy, kasaba kasaba gezip, her yerde vaazlar vererek halkı Haçlı seferleri için yüreklendiriyorlardı. Din heyecanının yanı sıra halka Doğu'nun zenginliklerini anlatıyorlardı. Vaizlerin dinleyicilerinin önemli bir kısmını çocuklar oluşturuyordu. Bu çocuklardan ikisi tarihi bir hadiseye imza atacak olan Fransız Stephan ve Alman Nicholas'dı.

VAİZLER
KANDIRDI
Stephan adındaki çoban bir çocuk anlatılanlardan etkilenerek, İsa Mesih'in kendisini bir ordu toplayarak Kudüs'ü Müslümanlar'ın elinden kurtarması için çağırdığı şeklinde bir rüya gördü. Uyandığında, gördüğü rüyayı civardaki çobanlara ve arkadaşlarına anlatmaya başladı. Kendisinin Kudüs'ü kurtarmak için seçilmiş biri olduğunu ve çok yakında yapılacak bir Haçlı Seferi'ne önderlik yapacağını söylüyordu.
Stephan, Fransa Kralı Philipe'in yanına giderek, rüyasını krala anlatı. Kral, çocuğun söylediklerini ciddiye almadı fakat küçük çoban, kendisini Kudüs'ün kurtarıcısı olarak görmeye devam etti. Her yerde rüyasını anlatıyor ve çocuklardan oluşturulacak bir ordunun Kudüs'ü kurtarabileceğini söylüyordu. Çok geçmeden birçok çocuk Stephan'a inanarak, Kudüs'ü kurtarmak amacıyla onun etrafında toplanmaya başladı.

BİNLERCE
MASUM ÇOCUK
Haçlı Seferi çağrısı kısa sürede bütün Fransa'ya yayıldı. Haziran 1212'de 30 bin çocuk, Vendoma'da toplandı. Stephan, çağrısına kulak verenlere kutsal amaçlarını ve kazanacakları mükâfatları anlatıyordu. Kızıldeniz'in Hazreti Musa'ya açıldığı gibi Akdeniz de çocuklar için ikiye yarılacak, çocuklar bu yoldan geçerek Kudüs'e ulaşacaklardı.
Seferin sonunda Kudüs kurtarılacak ve cennetle mükâfatlandırılacaklardı. Stephan'ın komutasında 30 bin çocuk Marsilya'ya doğru yola koyuldu. Çocukların birkaçı dışında tamamı yayaydı. Çocuklar, liderlerini Aziz Stephan diye çağırıyorlar ve ona ait her şeyi özenle saklıyorlardı. Dualar edilerek ve Haçlılar'ın kahramanlık destanları anlatılarak yolculuk sürüyordu. Her uğradıkları şehirde halk çocuklara sevgi gösterilerinde bulunuyor ve ellerinden geldiği kadar yiyecek yardımı yapıyordu. Halk da çocukların masumluğu sayesinde başarıya ulaşacaklarına inanıyordu.
Ancak kuraklık yüzünden kendi yiyeceklerini bile temin edemeyen insanlar, çocuklara gerekli yardımı yapamıyorlardı. Yol boyunca binlerce çocuk açlıktan, susuzluktan ve yorgunluktan öldü.

ALMAN
ÇOCUK HAÇLILAR
Çocuk Haçlılar, Marsilya'ya vardıklarında 7 bin kişi kalmışlardı. Çocuklar, Marsilya'da denizin ikiye ayrılmasını beklemeye başladılar. Ancak günler geçmesine rağmen deniz yarılmayınca, çocukların bir kısmı Stephan'ın kendilerini kandırdığını söyleyerek geri döndü. Stephan ve bin 400 çocuk, Hugh ve William isimli Hıristiyan tüccarların vaatlerine kanarak iki gemiyle Kudüs'e doğru yola çıktılar.
Çocuklardan bir daha haber alınamadı. Bir rivayete göre gemiler, Marsilya Limanı'ndan ayrıldıktan kısa bir süre sonra Sardunya yakınlarında fırtınada batmıştı. Bir diğer rivayete göre de iki tüccar, çocukları köle pazarında satmıştı.
Fransız çocukların Haçlı seferi haberi Avrupa'nın her tarafına yayılmıştı. Nicholas adında bir çocuk Köln'de Stephan gibi hareket etmeye başladı. Nicholas, gökyüzünde şimşekten oluşmuş bir haç işareti görüp, bunun Kudüs için çağrı olduğuna inanmıştı. Nicholas da Stephan gibi kısa sürede etrafına 20 bin çocuk topladı.
Nicholas'ın komutasındaki çocuklar güneye doğru yola koyuldular. Ağır kış şartları ve Alpler'in sarp yapısı yüzünden binlerce çocuk soğuktan donarak öldü. Binlerce çocuk da açlıktan hayatını kaybetti.
Hayatta kalan çocuklar, Ağustos 1212'de Cenova'ya vardı. Çocuklar burada denizin ikiye ayrılmasını beklemeye başladılar fakat hayal kırıklığına uğradılar. Bazıları geri dönerken, bazıları Roma'ya doğru yola devam ettiler. Roma'da umduğunu bulamayan Nicholas yanındakilerle beraber Brindisi Limanı'na doğru yoluna devam etti.
Ancak yolda çocuklardan bazıları liderlerine karşı çıkarak Nicholas'ın kendilerini kandırdığını söyleyip, kafileden ayrıldı. Birindisi'ye ulaşanlar kutsal topraklara gitmek için iki gemiye bindiler ama daha sonra kendilerinden bir daha haber alınamadı. Bir rivayete göre, Norveçli Friso adındaki bir denizci çocukları köle olarak satmıştı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Avrupalıların Mekke ile Medine merakı   / 08-10-2006
 'Bu dünya Türklerin ahiret Hıristiyanların'   / 07-10-2006
 Galatasaray Lisesi'ne Papa yasak koymuştu   / 06-10-2006
 Viyana kuşatması Hıristiyanları şok etti   / 05-10-2006
 Osmanlı her dine para yardımı yaptı   / 04-10-2006
 Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı   / 03-10-2006
 Padişah, Ramazan'da tebdili kıyafet dolaşırdı   / 02-10-2006
 Matbaanın gecikmesi hattatlar yüzünden mi?   / 01-10-2006
 Afrikalı Müslümanların kaderini değiştiren âlim   / 30-09-2006
 Misyoner Amerikan okulu kapatılmıştı   / 29-09-2006
OKUR TEMSİLCİSİ
'Öğrenci terörü'
Haydarpaşa Lisesi'nde 'öğrenci zulmü'nü...
ÜLKÜ TAMER
"son yolcunun adı attila ilhan'dı"
İlk şiirim Kaynak...
BEYZA BİLGİN
Sevinç ya da duygudan ağlamak oruç bozar...
Dr. ERHAN AFYONCU
Haçlı ordusunda 30 bin çocuk vardı
Avrupa çocukların...
'F.Bahçe'yi unutmadım'
'F.Bahçe'yi unutmadım'
Fenerbahçe'nin Bordeaux zaferinin mimarı Kalman Meszöly, "Oradaki...
Yine bacaklarım titredi
Yine bacaklarım titredi
1996'da oynanan Macaristan maçında olduğu gibi cumartesi günü de...
Ağar'dan Diyarbakır'da af sürprizi: Riski alırım
Diyarbakır ve Mardin'e giden DYP lideri Ağar, PKK'lıların "Dağda...
Başbakan'ın gözaltı torbalarına doğal çözüm
Başbakan'ın gözaltı torbalarından yakınması üzerine, doğal kremlerden...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu