kapat
   
10 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
"Yanlış Paris'ten dönmeli"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermeni soykırımını inkar yasası nedeniyle hem Fransa'yı hem de AB'yi uyardı. AB'den Fransa'daki "akıl tutulmasına karşı tavır almasını" isteyen Erdoğan, Fransa'ya "Avrupa'nın aydınlanmasının öncüsü sayılan Fransa ortaçağ karanlığına dönmek istemiyorsa mutlak surette o yasayı düşürmelidir. Yanlış hesabın Paris'ten dönmesini bekliyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, soykırımı inkar yasası nedeniyle Fransa'ya "Yanlış hesabın Paris'ten dönmesi" çağrısında bulundu.

Erdoğan, partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada Fransa Parlamentosu'nda bulunan Ermeni soykırımını inkar yasası nedeniyle Fransa'yı sert bir şekilde eleştirirken, Avrupa Birliği'ni de uyardı.

Türkiye'nin
bir krizler ülkesi olmadığını, ileriye bakabilen bir ülke konumuna geldiğini kaydeden Erdoğan, "Bu istikrarı korumak hepimizin boynunun borcudur" dedi. Erdoğan, milletvekillerinden 4 yıllık süre içindeki Türkiye'nin kazanımlarını tekrar tekrar hatırlatmalarını isterken ilginç bir örnek verdi. Erdoğan, "Çünkü mermer aynı noktaya damlayan sularla delinebilir" dedi.

ÇELİK GENSORUSUNA "A 4 KAĞIDI" BENZETMESİ

Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında verilen ve bugün Genel Kurul'da görüşülecek olan gensoru oylamasına da değinerek muhalefeti eleştirdi.

Milli Eğitim'de yüzyılın en büyük yeniliklerinin yapıldığını savunan Erdoğan, "Bu hıza ayak uyduramayanlar, işte her zaman olduğu gibi yine kolaycılığı seçip ellerine bir gensoru A4 kağıdı tutuşturdular. Onunla müracaat ediyorlar, yaptıkları budur. Bunların gücü ancak buna yetiyor. Gereken cevabı inşallah parlamentomuz bugün onlara verecektir. Bundan hiçbir endişeniz olmasın" dedi.

"AB FRANSA'DAKİ AKIL TUTULMASINA KARŞI TAVIR ALMALI"

Erdoğan, konuşmasında Fransa Parlamentosu'ndaki Ermeni soykırımını inkar yasasına önemli bir bölüm ayırdı.

"Bugün Fransa'da iç politika malzemesi olarak Türkiye aleyhine olarak kullanılan saçma sapan iddialar ne kadar tarihi gerçeklere aykırıysa akla da mantığa da aykırıdır" diyen Erdoğan, "Adını anmak istemediğim bir yalanın bir iftiranın yaşaması kanunla sağlanmak isteniyor. İnsanlığın çektiği büyük acılardan sonra kurulan AB, kendi geleceğinin önemli üyelerinden biri olan Fransa'daki bu akıl tutulmasına karşı mutlaka tavır almak durumundadır" çağrısında bulundu.

Fransa'nın tarihi bir yalanı kurumsallaştırma çabasının AB'nin temel değerlerine karşı büyük bir meydan okuma olduğunu belirten Erdoğan, Kopenhag kriterlerinin öncelikli ilkesinin ifade özgürlüğü olduğuna dikkat çekti.

"Acaba bunu Fransa dünyaya neyle izah edecek" diye soran Erdoğan, "Kaldı ki Türkiye ile Ermenistan arasındaki bir sorun için Fransa durumdan vazife çıkarma anlayışı ne zamandan beri sizin göreviniz oldu" dedi.

"YANLIŞ HESABIN PARİS'TEN DÖNMESİNİ BEKLİYORUZ"

Erdoğan, artık dünyanın bir sömürgeler kampusu olmadığını söylerken, Fransa'ya "Bu konuda ayın 12'sinde atılacak yanlış bir adım Türkiye için hiçbir şeyi değiştirmez. Ama Fransa için çok şeyi değiştirir" uyarısında bulundu. Erdoğan, "Yalana yalan demeyi suç saymanın hiçbir hukuki mantığı, akli izahı olamaz" derken Türk milleti olarak sistematik yalan makinesini bozmaya muktedir olduklarını söyledi.

Erdoğan, "Türkiye ve Fransa gibi iki büyük ülkenin ilişkilerini yaralayacak olan bu yanlış hesabın siyasi arızanın Paris'ten mutlaka dönmesini bekliyoruz" dedi.

CEZAYİR TEKLİFİNE SOĞUK: "PİSLİĞİ PİSLİKLE TEMİZLEMEYİZ"

Fransa'ya kendi yakın tarihine bakmasını öneren Erdoğan, Nijer'de, Senegal'de, Tunus'ta, Cezayir'de, Moritanya'da, Kamerun'da, Gine'de, Çad'da, Çibuti'de, Ruanda'da, Benin'de neler oldu diye sordu.

Erdoğan, Fransa'nın tutumu karşısında muhalefet tarafından verilen Cezayir yasa teklifine de soğuk yaklaştığı mesajını verdi. Erdoğan, milletvekillerine bu konuda hassasiyet göstermelerini isterken şöyle seslendi:

"'Efendim Fransa'da bunlar böyle yaptı, biz de aynını yapalım'. Hayır biz aynını yapmayacağız. Biz pisliği pislikle temizleyenlerden değiliz. Biz pisliği temiz su ile temizleyenlerdeniz. Bizim farkımız bu."

ÖNCE ENGİZİSYONUN HESABINI VERİN

"Bizim tarihimizde Engizisyon yoktur, önce bunun hesabını versinler, karanlık Ortaçağ, sömürgecilik, ırk savaşları yoktur" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Birileri tarihte böyle bir hadise olmamıştır dediği için onları acımasızca cezalandırmak yeniden ortaçağ karanlığına dönmek demek değil midir? Bir zamanlar dünyanın tepsi biçiminde olduğunu inkar edenlerin cezalandırılması gibi bugün yine olmayan bir şeye yok deme hakkınız insanların elinden alınması düpedüz ta oralara dönmek değil midir? Avrupa'nın aydınlanmasının öncüsü sayılan Fransa ortaçağ karanlığına dönmek istemiyorsa mutlak surette o yasayı düşürmelidir."

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çelik önergesi reddedildi
 Rejim tartışmalarına yanıt
 Tarikatçı kitapları okullarda!
 Yukarıda Ofer aşağıda Köydes
 Uçak rüşvetiyle politika olmaz
 Atina Büyükelçiliği aracına saldırı
 Gülle yarın taburcu olacak
 Af AK Parti'yi böldü
 Baykal'dan Ağar'a tepki
 DTP sevindi: Süreci en iyi kavrayanlardan biri Ağar
 MHP: Sen kimsin? Ne sıfatla risk alacaksın?
 CHP: Bazıları ile konuştu kafası karıştı
 Aşırı dinciler gibi, rap seven de kokain bağımlısı olan da...
MUHARREM SARIKAYA
Lejyonerlik mi siyaset mi?
MARDİN DYP lideri Mehmet...
YAVUZ DONAT
Konjonktür
Konjonktür... Sözlük karşılığı: Bir...
Kredi kartı kopyalamak için otel bile kiraladılar
Antalya'daki otellerdeki ATM'lerden kredi kartı kopyalayan 12 kişilik...
Gazeteci katili için 2 milyon dolar ödül
Çeçenistan savaşını eleştiren muhalif Rus gazeteci Politkovskaya'nın...
Erdoğan'dan Sarkozy'ye: Fransa önce kendine baksın
Erdoğan'dan Sarkozy'ye: Fransa önce kendine baksın
Başbakan, Fransız Bakan Sarkozy'nin Ermeni tasarısının reddi için 3...
Albay Yeşil, çete üyesi ile cinayet pazarlığı yapmış
Albay Yeşil, çete üyesi ile cinayet pazarlığı yapmış
Çetenin 'büyük' kod adını verdiği albay Yeşil'in, çete üyelerine...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu