kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Rahsan Gulsan @ SABAH
SMS:
4122-RG MESAJ
 

Prada olmadı Prasa verelim!

Benim hiç Gucci, Chanel veya Versace bir şeyim olmadı. Haşa, hor gördüğümden veya entelektüel ukalalık yüzünden değil. Çünkü benim asla bir giyim tarzım olmadı. Çocukluğumda Mersin'de Kumaşçı Vasfi vardı. Benim giyinme maceram, Vasfi'nin dükkanındaki birbirinden sıkıcı kumaşlarla başladı. Seval teyzem hayatını terzilik yaparak kazanıyordu ve televizyonda gördüğü bir kıyafeti hiç uyumadan 24 saatte dikebilme özelliği taşıyordu. Kadınlar teyzeme gelir, önceki gece TRT'de gördükleri Emel Sayın'ın üzerindeki payetli, belden kloş, V yakalı elbiseyi anlatır ve teyzemin hemen dikmesi, dikiş programında öne alması için yalvarırlardı. Televizyonlar o yıllarda henüz siyah- beyaz olduğu için hangi kıyafetin ne renk olduğu konusunda uzun uzun felsefi tartışmalar yaparlardı: "Seval Hanım hayır, elbisenin kolaltı biraz daha koyu gri idi, bence o bordo olmalı!"

YENİ MAHALLE SOSYETESİ

Kardeşimle bizim kıyafetlerimiz de bu 'Mersin Yenimahalle' sosyetesinin kumaşlarının artanlarından dikilirdi. Emel Sayın'ın giydiğini düşündüğümüz bordo elbisenin kumaşının artanından, bana pileli etek dikilirdi. Elbisenin süsü için kullanılan dantelin artığı ise; kardeşimin geceliğinin süsü olurdu. Evin içinde assolistler gibi gezer, zaman zaman da havaya girip tüm aileyi toplayıp konser verirdik. Ben hep Emel Sayın olurdum. Tabii o yıllarda henüz Akrep Nalan olmam gerekmiyordu! Bikinim bile teyzemin dikiş makinesinden çıkmıştı. O yıllarda ailemizde 'benim giydiğimi gelecek yıl sen giy, sonra çocuklara veririz, onlar da çocuklarına saklar' felsefesi mevcuttu. Aileye giren zavallı bir etek, yıllar boyu aile envanterimizden çıkarılmaz, sonra da aile müzemize kaldırılırdı. Dolayısıyla benim zevkim; TRT'de çıkan şarkıcıların siyahbeyaz görüntülerinden devşirilmiş kumaşların artıklarından oluştu yıllarca... Sonra İstanbul'a geldim. Ve hiçbir şeyi hiçbir şeye uyduramayan moda anlayışımla Cosmopolitan'da çalışmaya başladım. Hani şu Cosmo kızlarının cenneti olan mekan... Ancak inanın, orada hiçbir şeyi hiçbir şeye uyduramayan tek 'Cosmo kızı' ben değildim. Bu arada beni 'Cosmo kızı' olarak hayal edebiliyor musunuz? Ben ediyorum biraz tuhaf görünüyor:)

KARİYERLİ KADIN DÜŞMANI
Dün gece 'Şeytan Marka Giyer'i izledim. Meryl Streep'in işe yeni aldığı asistanını azarladığı "Kendini modaya karşı, zeki şişman bir kız mı sanıyorsun" cümlesiyle koltukta silkelendim. Evet ben kendimi hep öyle sanmıştım. 'Asiliğin asilliği' filan diye de kendime şekil yapmıştım... Oysa biliyorum, şişman olmasaydım belki ben de heves edebilirdim o kıyafetlere. (Ezik yapmıyorum, kendisi ile ilgili feci bir gerçeği keşfetmiş, mağdur genç kadın numarası yapıyorum!) Bu arada film, finale kadar mükemmel... Ancak, hani Amerikan filmlerinde kadın karakterin bir arkadaş çevresi olur ve bu karakter işinde yükselip çok çalışmaya başlayınca "Seni tanıyamıyoruz, bu bizim arkadaşımız değil deyip kariyer mi, biz mi?" filan derler ya; işte filmdeki arkadaş grubu da bunu yaptı. Evet belki hepimiz hayal dünyamızda böyle saf bir yerde yaşamak isteriz. Ama gerçek hayatta bu Amerikan filmi mutlu sonu saçmalıkları çok sıkıcı oluyor. Bence film kadınları, modayı ve kariyer sahibi kadınları ileri derecede küçümsüyor. Bu arada Vogue dergisini değil, hayali bir dergiyi anlattığını savunan filmde, Madonna'nın 'Vogue' şarkısının çalması da tam bir 'kör gözüm parmağına' sendromuydu. Müthiş başlayan bir film ancak böyle katledilebilir bence! Not: Önceki gün SABAH gazetesinde bir haber vardı. Prada, Türkiye'de kendini Prasa adıyla taklit eden bir firmaya dava açmış. Yani taklitçilerde de hiç akıl yok; madem tasarımları çaldın, insan adını 'enginar', bilemedin 'karnabahar' koyar ki; elalemin gavuru meseleye uyanmasın!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 FIA onaylı çarşaf?   / 10-10-2006
 Kızılmaske babam olsun isterdim   / 05-10-2006
 Takva, kimseye yaranamayacak   / 03-10-2006
 Altın Portakal'da gösterilen 'Araf' kürtaj karşıtı bir film mi?   / 26-09-2006
 Dayak kötüdür dürüstlük iyidir   / 21-09-2006
 Usta aktör Şener Şen'e 'Ömür Boyu Başarı Oscar'ı   / 19-09-2006
 Şişmansın; Kadir İnanır'ı ayartamazsın!   / 14-09-2006
 Hem şişmansın herkesten!..   / 12-09-2006
 Festival mi? Türk Oscar'ı mı?   / 07-09-2006
 Altın Portakal niye var ki?   / 05-09-2006
RAHŞAN GÜLŞAN
Prada olmadı Prasa verelim!
Benim hiç Gucci, Chanel veya...
ÖZAY ŞENDİR
Fatih Aksoy, Ece'yi dava edecek
Telefonun ekranında...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Çikolatalı krep
200 gr. bitter...
SİNAN ÖZEDİNCİK
Bir Bebek klasiği
Boğaz'ın keyfini çıkarırken kendinizi...
Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
Lohusaların diyetine alkolsüz biradagirdi
'Ne kadar çok yersem o kadar çok sütüm olur' inanışı, yeni doğum...
Ailenizin doktoru
Ailenizin doktoru
Oruç vücudu zehirden arındırır mı?
Orucumu hiç...
Vakko daveti bitti dedikodusu sürüyor
Vakko daveti bitti dedikodusu sürüyor
Vakko'nun, Zac Posen ile işbirliğini kutlamak için verdiği davetin...
Kalpleri bir evleri ayrı!
Kalpleri bir evleri ayrı!
Gece hayatının hızlılarından 50 yaşındaki Alinur Velidedeoğlu, 27...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.