kapat
   
13 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dünya basını: Fransa saçmaladı
Rehn: Amaca zarar veriyor
Fransa'nın yaptığı nankörlük
TİSK: Dünyaya çağ atlatan Fransa üzüntü verici duruma düştü
Ekspress: "Fransa düşünce özgürlüğünü çiğnedi"

Dünya basını: Fransa saçmaladı

Fransa'da Ermeni soykırımı iddialarının olmadığını söyleyenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarının Fransa Parlamentosu'ndan geçmesine dünya basınından da tepki yağdı. Gazeteler tasarının "Avrupa'nın ikiyüzlülüğü" olduğu ve "Fransa'nın saçmaladığı" seklinde değerlendirdi.

GUARDIAN: "AVRUPA İKİYÜZLÜLÜK YAPIYOR"
İngiliz Guardian gazetesi, Nobel ödülü kazanan Orhan Pamuk'un Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesi nedeniyle mahkemeye verilirken Avrupa'nın bu yasadan şikayetçi olduğunu hatırlattı. Haberde, Avrupa'nın Türkiye'den yasalarını modernleştirmesini isterken Fransa'nın Ermeni yasası ile tam aksi yöne gitmesini "Avrupa'nın ikiyüzlülüğü" olarak değerlendirdi.

TIMES:
"FRANSIZ VEKİLLER TÜRKİYE'DE BÜYÜK ÖFKEYE NEDEN OLDU"
İngiliz Times gazetesi, Fransa'nın Ermeni soykırımını inkar edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin Euro para cezası öngören yasa tasarını geçirmekle, Fransa Hükümeti'nde mahcubiyet, Türkiye'de ise büyük bir öfke yarattığını yazdı.

IHT: "FRANSA BASINI TASARIYA KARŞI ÇIKMIŞTI"
International Herald Tribune gazetesi de Fransa'nın iki ünlü Ulasal gazetesi, Le Monde ve Le Figaro'nun yasaya karşı çıktığını ve bu sorunun diplomatik çerçevede çözülmesi gerektiği görüşünde olduğunu duyurdu.

DAILY TELEGRAPH: "FRANSA YENİ BİR KRİZ TETİKLEDİ"
Daily Telegraph gazetesi, Fransa Parlamentosu'nun Ermeni tasarısıyla, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinde yeni bir krizi tetiklediği değerlendirmesinde bulundu.

FINANCIAL TIMES: "İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT"
Dünyanın önde gelen finans gazetelerinden Financial Times ise Fransa Parlamentosu'nun kararını "diplomatik ahmaklık" ve "seçim menfaatçiliği" olduğunu belirtti. Gazete, Fransa'nın bu kararla Avrupa Birliği içinde ifade özgürlüğüne zarar verdiği ve bu özgürlüğü tehdit ettiğini yazdı. Haberde tasarının yasalaşması halinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Fransa'da tutuklanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi. Haberde ayrıca, tasarının Senato'dan geçmesinin beklenmediği belirtildi.

LE FİGARO: "FATURA FRANSA İÇİN ÇOK ACI VERİCİ OLABİLİR"
Fransız gazetesi Le Figaro da "Türkler Fransa'ya Öfkeli" başlığını kullandığı haberinde Ermeni tasarısının Türkiye'de tüm sektörlerde büyük bir tepki ile karşılandığını, kamuoyunun ise, yaptırım istediğini kaydetti. Yaptırımların uygulanması halinde ikili ticaretin zarar göreceğini, Fransız şirketlerin dışlanacağını, diplomatik ilişkilerin soğuyacağını yazan gazete yaptırımların düzeyinin ise, "Türk Hükümetinin sokağın baskılarına dayanabilme gücüne bağlı" olacağını savundu. Le Figaro, gerilim sürerse fatura Fransa için "çok acı verici" olabileceği uyarısını yaparken 10 milyar euroluk kontratın tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

LE MONDE: "FRANSIZ HÜKÜMETİNİN DE ÇEKİNCELERİ VAR"
Fransız Le Monde gazetesi de, tasarının Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilmesinin yoğun eleştiriye yol açtığını belirterek Fransız hükümetinin bile çekincelerini dile getirdiğini kaydetti. Fransa Başbakanı Dominique de Villepin'un bu tür konularda yasaların çıkarılmasının iyi bir şey olmadığı açıklamasına dikkat çeken gazete, en büyük tepkilerin Türkiye'den geldiğine yazdı. Le Monde, Fransız ürünlerine bir boykot uygulanması olasılığına dikkat çekti.

WASHINGTON POST: "FRANSA PARLAMENTOSU SAÇMALADI"
Washington Post gazetesi ise Fransa'dan geçen yasa tasarısı ile ilgili olarak Londra'da bulunan Avrupa Reform Merkezi Başkanı Charles Grant'ın sözlerini aktardı. Grant, "Bana göre Fransa Parlamentosu Ermeni katliamı ile ilgili bir yasa geçirerek kesinlikle saçmaladı" dedi. Tarihte pek çok kişi tarafından pek çok katliamın yapıldığını kaydeden Grant, bunlardan biri konusunda yasa geçirirken diğerleri hakkında yasa geçirmemenin "çocukça" olduğunu söyledi.

NYT: "577 VEKİLDEN 448'İ OY KULLANMADI"
New York Times gazetesi de Fransa Parlamentosu'nda 577 milletvekili olduğunu hatırlatarak Ermeni yasa tasarısının 19'a karşı 106 milletvekilinin oyu ile alındığını kaydetti. Haberde, 4 vekilin çekimser kaldığı anımsatıldı ve 448 milletvekilinin oy kullanmadığı ifade edildi. Gazete, bu kadar vekilin oy kullanmadığı bir tasarının Senato'ya gitmesi için yeterince siyasi desteğin olup olmadığı konusunda tartışmalar bulunduğunu kaydetti.

DER STANDART: "KÜÇÜK HESAPLARA DAYANSA DA DESTEKLENMELİ"
Avusturya'da yayınlanan Der Standart gazetesi, Ermenilere yapılanların, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan soykırım tanımına uygun olduğunu savunarak, kuçuk hesaplara dayansa da tasarının desteklenmesi gerektiğini öne sürdü.

DIE PRESSE: "YASA TEKLİFİ SAÇMALIK"
Avusturya'da yayınlanan bir başka gazete olan Die Presse ise yasa teklifini "saçmalık" olarak değerlendirdi ve bu aşamadan sonra Türkiye'nin daha da sertleşeceğini kaydetti.(ANKA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Fransa tarihe kara bir leke çaldı
 "Fransa diyaloğu sabote etti"
 Milletvekili seçilme yaşı 25'e indi
 'Oyalamayın'
 Gül, Lüksemburg'a gidecek
 Özel okullar yasası Sezer'den veto yedi
 'Kakofoniyi genel olarak kullandım'
 Denktaş döneminde yolsuzluk iddiası
 AKP ile CHP anlaştı Seçim 4 Kasım 2007'de
 'Gerekirse PKK ile görüşürüz'
 Dilipak'ın cezası 10 bin 500 YTL
MUHARREM SARIKAYA
Siyasetçiye düşen...
Atasözündeki gibi: "Ağzını...
YAVUZ DONAT
Diyarbakır'ın sorunu 'imaj'
Kutbettin Arzu,...
Artık Nobelli bir yazarımız var
2006 Nobel Edebiyat Ödülü, yüz binlerce satan ve pek çok dile...
İlk SABAH'a konuştu: Hemen kızımı aradım
Nobel'i aldıktan sonra ilk olarak SABAH'a konuşan Orhan Pamuk, haberi...
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Uyarılara rağmen yasayı geçirdiler
Fransa, Ermeni soykırımını inkâr edenlere ceza getiren yasayı kabul...
Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
Dreyfus 'Yaşasın hakikat' demişti
1894'te Yüzbaşı Dreyfus'u suçsuz yere hapise atan ve sonra özür...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu