kapat
   
13 Ekim 2006 Cuma
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Dr. Erhan Afyoncu @ SABAH
 
Protestanlar soluğu Osmanlı'da almıştı
İslam'ın ilk mescidi: Kuba
Süt böreği

Protestanlar soluğu Osmanlı'da almıştı

Avrupa'da Katolik baskısı altındaki Protestanlar, Osmanlı topraklarına sığındı. Ancak Protestanlığın kurucusu Luther "Türk tehlikesi"ni büyüterek dikkatlerin bir anda Katolik baskısından sıyrılıp, Osmanlılar'a çevrilmesi siyasetini güttü.

Luther, Wittenberg Kale Kilisesinin kapısına 95 Tezini asıyor.Osmanlı İmparatorluğu, 16. yüzyılın ilk yarısında Hıristiyan dünyasındaki yeni dini gelişmeleri yakından takip etti. Osmanlılar, Avrupa'yı böldüğü için Lutheran ve Kalvinistler'i her fırsatta destekledi. Kanuni, 1552'de Protestan Alman prenslerine gönderdiği mektupta, o tarafa bir sefere çıkacağını ancak onların Osmanlı askeri harekatından bir zarar görmeyeceğini söylüyor ve Protestanlar'ı Papa ile Şarlken'e karşı kışkırtıyordu.

SIĞINILAN
TOPRAKLAR
Avrupa'da Katolik baskısı altında inim inim inleyen Protestanlar, soluğu Osmanlı topraklarında alıyorlardı. Osmanlı hakimiyeti altında bulunan Erdel, yani Transilvanya Kalvinist ve Unitarianlar'ın en önemli sığınağıydı. Binlerce Protestan da Osmanlı Macaristan'ının merkezi Budin'e sığınarak dini inançlarını burada rahatça yaşayabildiler. Nitekim Macar kökenli bir Protestan olan Sigmund Torda, Almanya'daki Protestanlar'ın önde gelenlerinden Philipp Melanchton'a 1545 Aralık'ında yazdığı mektupta, ülkesinde Protestanlığın hızla yayıldığını, bu yüzden de Osmanlılar'ın Macaristan'ı fethetmelerinin Allah'ın bir lütfu olduğunu söylüyordu. Alman prensliklerindeki Protestanlar'a, Osmanlı hakimiyeti altındaki Macar topraklarından, burada rahat bir dini hayat yaşadıklarına dair bunun gibi birçok mektup yazılmıştı. Bu mektuplarda Türkler'in Protestanlar'a, Katolikler'den daha iyi davrandığının anlatılması Protestanlar tarafından Papa taraftarlarına karşı propaganda aracı olarak kullanıldı.

LUTHER'İN
UMUDU
Protestanlığın kurcusu olan Luther yazılarında ve vaazlarında Türk tehlikesini büyüterek Katolik baskısından kurtulup, dikkatlerin Osmanlılar'a çevrilmesi siyasetini gütmüştü. Bu yüzden 1545'te Kutsal RomaCermen İmparatoru Şarlken ve Avusturya Kralı Ferdinand, Türkler'le barış anlaşması yapmak istediği zaman Luther büyük tepki göstermişti. Nitekim Osmanlılar'la bir senelik ateşkes yapan Habsburglar, ilk iş olarak Protestanlar'ın üzerine yürümüşlerdi.
İmparator Şarlken, Türk saldırıları yüzünden Protestanlığın Alman prensliklerinde yayılmasını engelleyemedi. Ayrıca Habsburglar, Osmanlılar'a karşı koyabilmek için Protestan askerlerine ihtiyaç duyuyorlardı. Protestanlar da cepheye asker göndermek için kendi dini düşüncelerinin tanınmasını şart koştular. Osmanlılar'ın, Kutsal RomaCermen İmparatorluğu'na her saldırısı Protestanlığın biraz daha güçlenmesini ve sonunda da 1555'te Augsburg'da tam olarak tanınmasını sağladı.
Protestanlığın kurucusu Luther'in Türklerle ilgili birçok yazısı vardır. Osmanlılar'ın Avrupa'da ilerlemeleri üzerine Hıristiyan dünyasında büyük bir korku doğmasına rağmen Luther, savaşın Türkler'den önce Roma'daki Papa'ya karşı yapılmasını istiyordu. Bütün Almanya'da olduğu gibi Luther'de de "Türk umudu" ve "Türk korkusu" iç içeydi. Onur Bilge Kula'nın "Alman Kültüründe Türk İmgesi" isimli kitabında Luther'in Türkler'e ilişkin görüşleri teferruatlı olarak anlatılır.

PAPA
DAHA BÜYÜK DÜŞMAN
Devamlı olarak Osmanlılar'a karşı savaşılması konusunda Luther'in bir şeyler yazması istenmekteydi. Katolikler her türlü kötülük gibi Türk tehdidinin de Luther'den kaynaklandığını iddia ediyorlardı. Bunun üzerine Martin Luther, "Türkler'e Karşı Savaşa İlişkin" isimli bir kitap yazdı. İlk baskısını Nisan 1529'da yapan kitap, aynı yıl içinde dokuz baskı yaptı.
Luther kitabında şöyle diyordu:
"Hıristiyanlar, Papa ve yandaşlarının söylediği gibi sadece bedensel olarak Türkler'le savaşmamalıdırlar. Türkler'i Tanrı'nın gazabı ve kırbacı olarak görüp, dua, ağıt ve fedakarlıkla kendilerini korumalıdırlar. Bu öğüdü küçümseyen, Türk'ü de küçümser. Böylelerinin Türk'e ne yapabilecek, görmek isterim.
Türkler'e karşı savaşmak isteyenler imparatorun bayrağı altında toplanmalıdırlar. İmparator, Tanrı düzeninin temsilcisi ve ordunun komutanıdır. Böyle bir durumda imparatora bağlılık, Tanrı'ya bağlılıktır.
Ayrıca imparator kâfirleri ve Hıristiyanlık düşmanlarını kökünü kazımak istiyorsa, Türkler'e karşı savaşmak yerine ilkin Papa'ya, piskoposlara ve diğer din adamlarına karşı savaş başlatmalıdır. İmparatorluk'ta yeterince dinsizlik ve din düşmanı hareket vardır.
Savaşı yalnız Türkler'e karşı değil Papa'ya karşı birlikte düşünmeliyiz. En az Papa kadar dindardırlar. Dört kitaba, peygamberlere inanırlar ve Hazreti İsa ile annesi Hazreti Meryem'i kutsal sayarlar.
Fakat Türk kendi peygamberini Hazreti İsa'dan üstün olduğuna ve İsa'nın Tanrı olduğuna inanmaz.
Papa eğer Türkler'in gücüne sahip olsa, Osmanlılar'ın yaptığından daha fazla kötülük yapar. Türk'ten Papa'nın tek farkı eline kılıç almasıdır. Papa ve Türk'e karşı savaş birdir. İkisi de aynı günahları işliyor.
Türk hâkimiyetini arzulamak en büyük günahlardan biridir. Bu durum gerçek idarecilerine karşı bağlılık yemininin inkârıdır. Cezasız kalamaz. İdarecisini lanetleyip Türkler'e koşanların, Osmanlılar arasında hiçbir zaman vicdan rahatlığı içerisinde yaşayamazlar. Türkler'den kaçıp, gerçek idarecilerine geri dönmedikleri sürece, pişmanlık ve acı duyacaklar.
Bedenleri, Türkler'in arasında olacak, ama ruhları hep burayı özleyecek."

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Fransa Kralı'na o meşhur ferman   / 12-10-2006
 Kahramanlık nutkuyla gelen ağır hezimet   / 11-10-2006
 Padişahlar Hacca saçlarını yollardı   / 10-10-2006
 Haçlı ordusunda 30 bin çocuk vardı   / 09-10-2006
 Avrupalıların Mekke ile Medine merakı   / 08-10-2006
 'Bu dünya Türklerin ahiret Hıristiyanların'   / 07-10-2006
 Galatasaray Lisesi'ne Papa yasak koymuştu   / 06-10-2006
 Viyana kuşatması Hıristiyanları şok etti   / 05-10-2006
 Osmanlı her dine para yardımı yaptı   / 04-10-2006
 Rumeli Türkleri'nin en kutsal ziyaretgâhı   / 03-10-2006
EMRE AKÖZ
Alkışı esirgemeyin!
Orhan Pamuk'un Nobel...
MAHMUT ÖVÜR
Avukatlar geleceklerini oyluyor!
Önümüzdeki günlerde...
HINCAL ULUÇ
Sorumlu hâlâ Vali Güler ve Başkan Topbaş!..
İstanbul'da...
Dr. ERHAN AFYONCU
Protestanlar soluğu Osmanlı'da almıştı
Avrupa'da Katolik...
Rico ve Delgado birlikte oynar
Rico ve Delgado birlikte oynar
Beşiktaş'ın patronu Jean Tigana, Ermeni soykırımı iddialarını,...
Başkan'a sorun
Başkan'a sorun
F.Bahçe'nin yıldızı Alex de Souza, sezon sonu bitecek olan...
'Oyalamayın'
Gül, ABD'nin PKK ile mücadele özel temsilcisi Ralston'a, "Türk halkı...
Özel okullar yasası Sezer'den veto yedi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Özel Öğretim Kurumları Yasası'nda...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu