kapat
   
15 Ekim 2006 Pazar
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Asli Aydintasbas @ SABAH
SMS:
ASA yaz
boşluk bırak
mesajını yaz
4122'ye gönder
 

Unuttuğumuz Irak'tan manzaralar

Bu hafta gazeteler Irak'ta savaşın bitiminden bu yana ölenlerin sayısının 655 bini bulduğunu yazdı.
Amerikalı ve Iraklı bilim adamlarından oluşan heyetin rakamları tartışılıyor. Ama 655 değil de 455 bin olsa ne fark eder?
Özetleyelim: Etnik temelli iç savaş, çoktan başladı. Bağdat'ta zayıf bir hükümet var. Türkiye ve ABD'ye rağmen Kürt partiler Kerkük'ün petrol gelirlerine el koydu. 2007'deki referandum, ertelenmezse hem kopuş hem de şiddeti arttıracak. Kuzey'ın bağımsızlık ilan etmesi veya Irak'ın bölünmesi, an meselesi. Washington'da Bush hükümetinin sağlam destekçilerinden Senatör John Warner'ın Bağdat'a gittikten sonra "Hükümet 3 ay içinde toparlanmazsa Amerikan askerlerini çekelim" tezini ortaya atmış olması, "çekilme" olayının er ya da geç olacağının göstergesi. Türkiye'de Genelkurmay, iç savaş, bölünme ve "Kerkük'te oldu-bitti" senaryolarına karşı alternatifli planlar geliştirirken, kamuoyunde Irak'a yönelik ilgisizlik had safhada. Pazartesi günü Irak Başbakanı Türkiye'ye geliyor, ancak Yalova kaymakamı gelse daha faydalı olurdu. Daha önemli bir adam var ama Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de asker de Türkiye'ye davet edilmesine sıcak bakmıyor. Celal Talabani Irak Cumhurbaşkanı olarak PKK konusunda ağırlığını koymaya çalıştı, ancak medyada ettiği gereksiz laflardan dolayı Ankara'yla arası açıldı. İşte bu ortamda size Irak'tan 3 manzara sunuyorum.
Sahne Bir. Bağdat'ı ziyaret eden gazeteci bir arkadaştan bir email alıyorum. Aynen şöyle diyor: "Merhaba. Yine Bağdat'tayım. Burası tımarhane gibi. Dün gece evin yakınlarında havan topu, saldırı jetleri ve helikopterlerle tam bir meydan muharebesi vardı. Biz de bir film seyretmeye çalıştığımız için sinir olduk duruma. Sonunda dvd'den vaz geçip 'Bari havayi fişeklerine bakalım' diye çatıya çıktık. İşte böyle geçiyor. 'Özgürleştirilmiş' Irak'ın başkentinde bizi 'özgürleştirenler' tarafından bombalanmak komik sayılır."
Sahne İki. Bu kez ABD'de yaşayan kulağı fazlaca delik bir gazeteci arkadaştan telefon alıyorum. Yıllardır konuşmamışız. Beni Ankara'da nasıl bulduğuna da şaşıyorum. "Washington'dan ayrıldım" diyor "Pisliğe, yolsuzluğa dayanamadım. Irak korkunç gidiyor. Artık kurtuluşu yok. Bu arada herkes kesesini doldurmaya çalışıyor." Colorado'ya taşınmış ve kitap yazıyor. "Clinton yıllarında da böyle şikayet ederdin hükümetten, yolsuzluktan" diye hatılatıyorum. "Ama Irak'ta işler başka boyutta" diyerek Kuzey Irak yönetiminden izin alarak Kerkük'te petrol çıkartmaya başlayanların isimlerini saymaya başlıyor. Kimileri yakın zaman önce resmi görevinden istifa eden Amerikalılar, kimileri Roger Tamraz gibi "Nerde savaş orada bereket" diye karanlıklardan beslenenler...
Sahne Üç. Bu kez ben Bağdat'ta birilerine ulaşmaya çalışıyorum. PKK konususunda ne yaptılar? Bundan sonraki adımlar ne? Ralston'un varlığı hissediliyor mu? Çevresi tarafından "Mam Celal" diye anılan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'ye yakın bir isimle uzun bir sohbetimiz oluyor. "Mam Celal, Büyükanıt ve Gül'ün açıklamalarına kırıldı" diyor. "Irak'ı şu anda daha iyi yönetebilecek, üzerinde daha fazla insanın konsensüs sağlayabileceği başka isim yok. Türkiye niye onu kullanmıyor?" PKK konusunu konuşuyoruz. PKK ya da Murat Karayılan'la doğrudan görüşmediğini, bunun Türk basınında yanlış anlaşıldığını söylüyor. Ancak PKK'nın ateşkese "ikna" edilmesinde Talabani'nin rolünü övüyor. "Bundan sonra ne olur?" diyorum. Örgüt içindeki farklı fraksiyon ve eğilimleri anlatıyor. Tatminkar bir cevap alamasam da sanki Türkiye'den bir işaret ya da esneklik beklediğini anlıyorum.
Ama tam olarak ne?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ağar'ı dinlemek   / 12-10-2006
 "Laura'ya söyle yemeğe beklemesin"   / 08-10-2006
 Bu durumu nasıl yönetmeli?   / 03-10-2006
 Herkesin sorusu: Neler oluyor?   / 01-10-2006
 Bol mesajlı sıkışık hafta   / 28-09-2006
 Başbuğ ne dedi?   / 26-09-2006
 301 değişmez   / 21-09-2006
 Washington vize yeri mi?   / 19-09-2006
 Tanıdığım Oriana Fallaci...   / 17-09-2006
 DTP çağrısının anlamı   / 14-09-2006
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Unuttuğumuz Irak'tan manzaralar
Bu hafta gazeteler...
MUHARREM SARIKAYA
Ağar: Taviz verecek değilim...
DYP lideri Mehmet Ağar...
YAVUZ DONAT
Eyvan geceleri
Şanlıurfa'da "sıra gecesi" adeti...
Anne-babasının yerine 19 ninesi 46 dedesi var
Minik Duygu babasını 2 yıl önce kaybetti. Annesi yeniden evlenmek...
Atatürk'ün bahçesine ruhsatsız VIP villalar
Florya Atatürk Köşkü'nün bahçesine yapılan VIP misafirhanesi...
2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu
2 milyar dolarlık ihale için nefesler tutuldu
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin alacağı 51 taarruz helikopteri için Güney...
Sakıncalı geline validen onay
Sakıncalı geline validen onay
SABAH'ın duyurduğu "Sakıncalı Gelin" haberini gazeteden öğrenen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu