kapat
   
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
  • Şu an 16 Ekim 2006 - Pazartesi tarihli sabah.com.tr'yi okumaktasınız.
  • Bugüne ait sabah.com.tr içeriği için tıklayın »
kapat

Sabah, içeriğini okur denetimine açıyor. Gazetedeki haberden baskı kalitesine, web sayfası düzenine kadar, eksik, yanlış, hatalı, meslek etiğine aykırı bulduğunuz, merakınızı uyandıran hususları Okur Temsilcisi'ne iletin. Şikayet, eleştiri, soru ve önerilerinizi bekliyoruz.
 
 
Obdusman Nedir? Ombudsmanın Çalışma Kuralları Yavuz Baydar Kimdir? Türkiye Hazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
 
Tel:
0212 354 35 08
Fax:
0212 354 36 84
 
Tartışılan ayrılık
Sayfaya hatalı giren metinler
İki düzeltme

Tartışılan ayrılık

Ayrılık ve boşanma haberleri revaçta. Bunlardan biri Günaydın ekinde yayımlandı: Lara Kamhi ile Volkan Büyükhanlı'nın aşk ilişkisi, Kenan Doğulu'nun adı karışınca, 'şiddet'le bitmişti. Acaba haber doğru mu?.

Gazetenin Günaydın ekinde 10 ve 11 Ekim tarihlerinde sırasıyla Dayakçı Volkan ve Lara'ya Çakkıdı Dayağı başlıkları altında verilen iki haber, içinde adı geçen bazı isimlerin sert itirazlarına yol açtı.
Haberlerde Lara Kamhi ile Volkan Büyükhanlı arasındaki aşk ilişkisinin, Lara Kamhi'nin Büyükhanlı tarafından "hastanelik edilinceye kadar" dövülmesiyle sona erdiği anlatılıyordu.
Volkan Büyükhanlı'dan gelen açıklama özetle şöyle:
"Herkesin ilişkilerinde yaşayabileceği birtakım sorunlardan dolayı aramızda bazı tartışmalar yaşanmış, bunların sebep ve sonucları da bize özel olmak üzere, ikili olarak ilişkiyi bitirme kararı almış bulunmaktayız. Bunun üzerine Lara, eğitimini sürdürdüğü, ancak özel çalışmaları için yarım dönem ara verdiği Paris'te arkadaşlarını ziyaret etmek, biraz da kafasını dinlemek amacıyla gitmiştir. Basında yer alan haberler ve buna gösterilen sözde nedenler rencide ve rahatsız edici yorumlardan ibaret bir hal almaya başlamıştır. Birinci dereceden ilgili kişilere sormadan, ve doğruluğunu onaylamadan bu haberleri yapmak ne derece ahlaklı bir davranıştır; takdiri ve yorumu sizlere bırakıyorum.
Haberde adı geçen Kenan Doğulu bilindiği üzere, ikimizin de çok yakın arkadaşı, hatta benim için kardeş kadar yakınım olmakla birlikte yapılan bu asılsız ve çirkin haber, adı geçen bizlerin haysiyetlerini tamamıyla ayaklar altına almayı hedefleyen, seviyesiz bir hal almış ve bizleri zor bir durumda bırakmıştır.
Gündemi bu kadar meşgul edecek, topluma mal olmuş sanatçı sıfatı bile olmayan gencecik gururlu bir kız için bu tip üzücü iddialarda bulunmak ne kadar vicdanlı bir davranıştır, takdiri yine sizlere bırakıyorum.
"Haberdeki ibareler rencide edici ve kasıtlı" diyen Cefi Kamhi'den gelen itiraz da şöyle:
"Kızım Lara'nın Volkan Büyükhanlı ile arkadaşlıkları olmuş, fakat bazı konularda uyuşmazlıklar yaşadıkları için yaklaşık bir ay önce arkadaşlıklarına son vermişlerdir. Manşetlere taşıdığınız haberler ailemizin onuruna dokunmakta, genç bir kızı haksız yere rencide etmektedir. Yazılarınız bir senaryoya dönüşmektedir. Kişiliklerimize, ailemize vaki bu saldırı mesleki ve etik açıdan kabul edilemez bir umursamazlığı sergilemektedir."

Yanıtlar
ve yorumlar
İtirazları muhabir Değer Özergün' e aktardım. Yanıtı şöyle:
"Haberi yalanlamaları kadar normal bir durum yok. Çünkü Kenan Doğulu ile Volkan Büyükhanlı çok yakın iki dost. Hatta taraflar dayağın sebebinin önceden yaşanmış bu ilişki olduğunu değil, günlerdir bütün gazetelerde yer alan dayak olayını da yalanladı. Oysa, Lara'nın yediği dayak yüzünden ailesi tarafından apar topar Paris'e gönderildiğini bilmeyen yok. Haberdeki bütün ayrıntılar tamamen doğrudur. Bu konuda olaya şahit olan kişiler birbirleriyle arkadaş oldukları için tabii ki ortaya çıkıp bu olay gerçekti" demiyorlar. Ama benim haberle ilgili duyum kaynağım, Lara ile Kenan Doğulu'nun Bodrum'da Fuat Miras'ın teknesinde önceki yıl yaşanan bu birlikteliğe şahit olan biri. Takdir edersiniz ki size bu haberin kaynağını söyleme imkanım yok. Ama bu bilgiler ışığında siz konu hakkında yorumunuzu yapabilirsiniz."
Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığım Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı da "bu konudaki bilgilerin yüzde yüz doğru olduğunu birinci elden bir tanıktan ben de biliyorum" dedi.
Yorum: Hastaneyi de devreye sokacak kadar şiddet de içeren bir ayrılığın haber değeri olduğuna kuşku yok. Muhabir ve şef editör kararlılıkla haberi savunuyor. Buna söylenecek bir şey yok.
Benim edindiğim izlenim de haberlerin doğru olduğu yönünde.
Kimi zaman "anonim" kaynaklardan gelen bilgiler kuşku götürmeyecek kadar doğrudur. Ama her zaman şunu da bir parantez içinde belirtelim: Bu tür haberlerde, haberde adı geçenlerin veya sorulması gerekli tarafların (Lara Kamhi, Vollkan Büyükhanlı, Cefi Kamhi...) görüşüne başvurulduğu, cevap vermiyorlarsa da vermedikleri bir not olarak yer almalı. Bu alışkanlık, haberciliğe büyük rahatlık getirecektir.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 'Öğrenci terörü'   / 09-10-2006
 "Bedava seyahat"   / 02-10-2006
 İlaç ve fotoğraf   / 25-09-2006
 'Takım tutmak' mı?   / 18-09-2006
 'Doğan PO'yu bastı' mı?   / 11-09-2006
 Sorular, cevaplar   / 04-09-2006
 Karışık bir karar   / 28-08-2006
 'Stratejik hayal'   / 07-08-2006
 'Green Card' haberi   / 24-07-2006
 Söz hakkı tanımak   / 17-07-2006
OKUR TEMSİLCİSİ
Tartışılan ayrılık
Ayrılık ve boşanma haberleri revaçta.
ÜLKÜ TAMER
Türk edebiyatına gecikmiş bir ödül
Dostoyevski...
Dr. ERHAN AFYONCU
Avrupa'ya bakışımız bir kitapla değişti
1683 İkinci...
Tek golle 7 puan
Tek golle 7 puan
Cumartesi G.Saray, dün de F.Bahçe Ankara ekiplerine takıldı. Beşiktaş...
Kimliğini kaybetti
Kimliğini kaybetti
Fenerbahçe, başkentte Ankaraspor önünde ilk yarıda pozisyon vermedi;...
Ne dediğimi biliyorum dağa gideni durduracağım
Frankfurt'ta SABAH'ı gezen DYP lideri, yıllarca silaha karşı meşru...
Ağar'a sürpriz destek
Dışişleri Bakanı Gül, "PKK'lılar düz ovada siyaset yapsın" diyen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu