kapat
   
17 Ekim 2006 Salı
 
SABAH Gazetesi
 
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Citigroup Akbank'a ortak oluyor

Citigroup, Akbank'ın yüzde 20 hissesini alarak stratejik ortak olacak.
Akbank'tan yapılan açıklamada, "Citigroup, Akbank'ın yüzde 20'sine stratejik ortak oluyor" denildi. Açıklamada, Citigroup'un bankanın yüzde 20 hissesini yaklaşık 3.1 milyar dolara satın alacağı belirtildi.

Citigroup ile Akbank arasındaki stratejik ortaklık anlaşmasına göre, Citigroup'un, Akbank'daki stratejik payını yüzde 20'nin üzerine çıkarmayacağı bildirildi.

Stratejik ortaklığa ilişkin Akbank'tan yapılan açıklamada, imzalanan stratejik ortaklık anlaşmasına göre, Citigroup'un Akbank'ın yüzde 20 hissesini yaklaşık 3,1 milyar dolardan satın alacağı, Sabancı Ailesi ve Sabancı Holding iştiraklerinden her 100 hisse için 9,5 YTL karşılığı 28 milyar hisse satın alarak 20 milyar yeni Akbank hissesini aynı fiyat üzerinden primli sermaye artışı sonucu alarak elde edeceği kaydedildi.

Açıklamada,
hissedar ve yasal onay işlemlerinin 60-90 gün içinde biteceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Akbank'ın yüzde 34'üne sahip olan Sabancı Holding ve Akbank'a hissedar olan Sabancı Holding iştiraklerinin, Citigroup'a ileride üçüncü kişilere yapılacak hisse devirlerine ilişkin olarak ön alım ve ön teklif hakkı verdiği, aynı hakkı Citigroup'un da Akbank hisseleri için Sabancı Holding'e verdiği kaydedilen açıklamada, Citigroup'un ortaklığı süresince Sabancı Holding veya iştiraklerinden yapılacak hisse alımları ve benzeri istisnalar dışında, Akbank'daki stratejik payını yüzde 20'nin üzerine çıkarmayacağı aktarıldı.

Açıklamada, söz konusu işlemin, ilk yılında Citigroup hisse karlılığına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Anlaşmanın, aynı zamanda Citigroup ve Akbank arasında bilgi ve teknoloji paylaşımında, yeni ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesinde ve ortak yatırımlarda stratejik işbirliği yapma imkanı sağladığına işaret edilen açıklamada, sözleşmeye göre Citigroup'un Akbank'ın dokuz kişilik Yönetim Kurulunda icra yetkisi olmayan bir üyesi, Sabancı Holding'in de Citibank A.Ş. (Türkiye) Yönetim Kurulunda icra yetkisi olmayan bir üyesi olacağı bildirildi.

''AKBANK, CITIGROUP İÇİN İDEAL BİR ORTAK''

Citigroup İcra Kurulu Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Charles Prince, Sabancı Ailesinin Türk iş camiasının en saygın ve önde gelen ailelerinden biri olduğunu, Akbank'ın da Citigroup için ideal bir ortak ve hızla büyüyen dinamik Türkiye piyasasında çok yetenekli ve üstün performansa sahip yöneticiler tarafından yönetilen lider bir kuruluş olduğunu vurguladı.

Prince, bu ortaklığı özellikle çekici kılan unsurun, stratejik bir işbirliği olması ve uluslararası dağıtım imkanlarının genişlemesiyle kişi ve kurumlara dünya standartında finansal ürünleri sunma imkanı sağlaması olduğunu kaydetti.Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Erol Sabancı ise bu işbirliğinin, dünyanın ve Türkiye'nin en değerli finansal kurumlarını uzun vadeli stratejik bir işbirliğinde bir araya getirdiğini ve Akbank'ın büyüyen Türk bankacılık sektöründe öncü pozisyonunu daha da güçlendireceğini belirtti.

''ORTAKLIK, AKBANK'IN BÜYÜME ARZUSUNU DAHA DA İLERİYE GÖTÜRECEK''

Erol Sabancı, Citigroup ile bu ortaklığın, Akbank'ın büyüme arzusunu ve iş hedeflerini daha da ileriye götürmek yönünde yaratacağı stratejik işbirliği olanaklarını heyecanla beklediklerini dile getirdi.

Citigroup Avrupa Yönetim Kurulu Başkanı Sir Win Bischoff da Türkiye'nin Citigroup açısından finansal ve stratejik öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek, mükemmel yönetimi ve olağanüstü itibarıyla seçkin bir finansal kurum olan Akbank'ta hissedar olmanın, her iki tarafa da kuvvetlerini birleştirme imkanını sağlayarak bu önemli pazardaki güç ve hızlarını artıracağını söyledi.

Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul ise son beş yıldır bankanın çok başarılı bir değişim programı uyguladığını ve Türk bankacılık sektöründeki lider banka konumunu güçlendirdiğini vurgulayarak, finansal kurumların Türkiye'ye ilgisinin her geçen gün artmasının, Türkiye'nin cazip bir pazar haline gelmesinin ve Citigroup ile yapılan işbirliğinin Akbank'ın büyüme ve genişleme açısından yeni bir döneme girmesini sağlayacağını kaydetti.

AKBANK, 35,8 MİLYAR DOLARLIK AKTİFE SAHİP

Açıklamada, Akbank'ın, 35,8 milyar dolarlık aktifi, 17,7 milyar dolarlık kredileri ve 22,7 milyar dolarlık mevduatıyla bireysel, ticari ve özel bankacılık alanlarında hizmet veren lider banka konumunda bulunduğu, Akbank'ın Türkiye'deki en karlı banka olduğu ve aktif büyüklüğünde üçüncü sırada yer aldığı belirtildi.Akbank'ın 674 şubeye, bin 551 ATM'ye sahip olduğu, taşıt ve konut kredilerinde birinci, ticari kredilerde ikinci, mevduat büyüklüğünde ise üçüncü büyük banka olduğu vurgulanan açıklamada, bankanın, 2006 ilk altı aylık karının yüzde 65'ini bireysel bankacılık faaliyetlerinin, yüzde 13'ünü ticari ve kurumsal bankacılık işlemlerinin oluşturduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, 1975 yılından beri Türkiye'de faaliyet gösteren Citigroup'un ise kurumsal, ticari ve bireysel müşterilerine 24 şube ve 45 ATM ile hizmet verdiği, bin 700 çalışanı bulunduğu bildirildi. Citibank Türkiye'nin, yaklaşık 2,1 milyar dolar aktif büyüklüğüyle Türkiye'nin 19'uncu büyük bankası olduğu ve toplam mevduatının 420 milyon dolar seviyesinde bulunduğu kaydedildi.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 2007 bütçesi 204.9 milyar YTL
 Borsada kar satışları
 İMKB'den 3 büyük skandal
 Kamuda ikramiyeler yarın ödeniyor
 Otogazın fiyatı 2 YKr ucuzladı
 AB enflasyonu % 1,9'a geriledi
 Fitch: Türk bankalarının karlılıkları artıyor
 Denizbank'ın devri gerçekleşti
 Sigorta bilgileri cepte
 'Gitmemek için 2 yıl direndim'
 Karel'e arzının 5 katı talep geldi
 Gazozlarda ''alkol'' iddiası
 Koç: Tüpraş borcu için iki denklemimiz var
 'Kuş gribi yüzünden bankalar tavukçulara kredi vermiyor'
 204 milyar YTL'lik bütçe 17 milyar açık verecek
 Pamuk yöneticileri Fon'dan milyonlarca dolarlık mal kaçırmış
 İhracata çalışan sanayici hız kesmedi
 Tatil 5 günde kaldı, işçiye ikramiye yarına çekildi
 Açıkhava Tiyatrosu kongre merkezine dönüştürülecek
 Güneş enerjili araç 92 bin Euro
 Boyner kendi kendine borçlandı
 Batı Asya'nın yatırım lideri Koç ve Sabancı oldu
 Şirketlerden
ABDURRAHMAN YILDIRIM
AB'nin sert uyarısı şok etkisi yaratmaz
Çoğunluk...
MELİHA OKUR
AB iki kulvarlı maraton
Biz Türkler, çok ilginç ve...
Genç gece çıkarsa aile rahat edemiyor
Gençlerin aileleri ile uyuşmazlık konularının başında kızlar için...
Duşlu mağazada 4 günde 3 bin ürün satıldı
24 bin dolarlık çanta bile satılan Harvey Nichols'ta dört günde 3 bin...
AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
AB'den 301'e karşı ılımlı ilerleme raporu
Lüksemburg'da yapılan Türkiye- Troyka toplantısında Dışişleri Bakanı...
Şemdinli'de her şey altüst
Şemdinli'de her şey altüst
Yargıtay Başsavcılığı ağır bir tebliğnameyle astsubaylar Kaya ve...
IMKB
E: 38.457 D:% -1,39
DOLAR
S: 1,478 D:% 0,272
EURO
S: 1,855 D:% 0,379
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu