Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Başkanı Can Balin, Türkiye'nin yıllık 10 milyon ton olan dünya makarna üretiminde yüzde 4.3'lük payla beşinci sırada olduğunu söyledi. 3 milyon 100 bin ton ve yüzde 32 pay ile dünyanın en büyük üreticisi konumunda olan İtalya'yı, yüzde 12 ile ABD, yüzde 11 ile Brezilya ve yüzde 6 ile Rusya Federasyonu'nun izlediğini bildiren Balin, İtalya'da kişi başına ortalama 28.5 kilogram makarna tüketildiğini kaydetti. Balin, "Türkiye'de un ve unlu mamüller tüketimi oldukça yüksek ancak kişi başına yılda yaklaşık 5.6 kilogram makarna tüketiliyor'' dedi. Yıllık 1 milyon ton üretim kapasitesine sahip Türk makarna sektöründe geçen yıl 566 bin ton üretim gerçekleştirildiğini ve iç tüketimin 403 bin ton olduğunu bildiren Balin ''2006'nın ilk 9 ayında 150 tonu bulan ihracatta yıl sonunda bir rekor kırmayı ve 200 bin tonu geçmeyi hedefliyoruz'' değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, makarna kültürünü geliştirmek amacıyla Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) tarafından 2004 yılında başlatılan 'Makarna Haftası', bu yıl 24-31 Ekim 2006 tarihleri arasında kutlanacak.